Sağlık Beyanlı Aldatıcı Ürünler İle İlgili Duyuru Hakkında

39.A.00.001293
21.03.2014

BÖLGE ECZACI ODASI
YÖNETÄ°M KURULU BAÅžKANLIÄžI’NA,

Yanıltıcı saÄŸlık beyanları ile halkın yanlış bilgilendirilmesi, Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak üzerinde hassasiyetle durduÄŸumuz bir konu olup, Merkez Heyetimiz çeÅŸitli tarihlerde basın organlarına konu ile ilgili olarak çok sayıda demeç vermiÅŸtir.

T.C.SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, www.titck.gov.tr adresinde yayımladığı açıklama ile, bu alanda yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendirmektedir.

Duyuruda,

Son zamanlarda ulusal ve yerel yayın yapan TV ve radyo kanallarında, yazılı ve görsel medyada, internet sitelerinde ve diÄŸer birçok mecrada özellikle gıda takviyeleri ve bitkisel ürünler baÅŸta olmak üzere pek çok ürün grubunun saÄŸlık beyanı ile (kansere karşı etkili, damar tıkanıklığına son veren mucize ürün, cinsel fonksiyon bozukluÄŸuna son, mucize zayıflatıcı ürün vb.) tanıtım ve satışının yapıldığından ve tüketiciyi yanıltıcı ÅŸekilde saÄŸlık beyanıyla tanıtımı ve satışı yapılan bu ürünlerin vatandaÅŸlarımız tarafından alındığı, kullanıldığı ve bu nedenle vatandaÅŸlarımızın sonu ölümle sonuçlanabilen ciddi saÄŸlık sorunlarına maruz kaldığından bahsedilmektedir.

SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından saÄŸlık beyanı,” insan saÄŸlığına doÄŸrudan veya dolaylı olarak faydalı olduÄŸunu yahut hastalıklara veya belirtilerine karşı etkili olduÄŸunu, koruduÄŸunu, tedavi ettiÄŸini belirten, ileri süren veya ima eden tüm ifadeler” olarak tanımlanmakta olup, halkı yanıltıcı beyanlarla yapılan tanıtım ve satışların kamu saÄŸlığını tehdit eden yönü sebebiyle Kurumun her türlü platformda yoÄŸun gayret sarf ettiÄŸi belirtilmektedir.

Mevzuata aykırı saÄŸlık beyanında bulunarak yapılan ürün tanıtım/satışlarına yönelik uygulanan yaptırımların arttırılması amacı ile SaÄŸlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 02/01/2014 tarihli ve 6514 sayılı "SaÄŸlık Bakanlığı ve BaÄŸlı KuruluÅŸlarının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun" a bu konuyla ilgili madde hükmü eklenmiÅŸtir. Ä°lgili Kanun'da "Tanıtım veya satışların internet üzerinden yapılması hâlinde, Bakanlık tarafından derhâl eriÅŸimin engellenmesine karar verilir ve bu karar uygulanmak üzere Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumuna bildirilir. Yetkili merciden izin almaksızın veya verilen izne aykırı olarak saÄŸlık beyanı ile ürün tanıtım ve satışını yapanlar hakkında Yirmi Bin Türk Lirasından Üç Yüz Bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Fiillerin tekrarı hâlinde verilecek idari para cezası, daha önce verilen cezanın iki katı olarak uygulanır." hükmü ile "Müstahzar (ilaç) olmamakla beraber hastalıkları teÅŸhis ve tedavi ettiÄŸi beyanı ile herhangi bir ürünün satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanlar bir yıldan beÅŸ yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca bunların tanıtım veya satışlarının internet veya baÅŸkaca herhangi bir elektronik ortam üzerinden yapılması hâlinde 18 inci maddenin üçüncü fıkrası uygulanır." hükmü yer almaktadır.

Yanıltıcı saÄŸlık beyanlarıyla ilgili olarak, SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından kamuoyuna yapılan açıklama, yazımız ekinde yer almakta olup, bilgilerinizi ve üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.


Uzm. Ecz. Harun KIZILAY
Genel Sekreter

Kamuoyu açıklaması için tıklayınız