TEB Merkez Heyeti, Sağlık Bakanı Sn. Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nu Makamında Ziyaret Etti

TEB BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak, II. BaÅŸkan Ecz. Arman Üney, Genel Sekreter Uzm. Ecz. Harun Kızılay, Sayman Ecz. Ä°smail BaÅŸdil ve Merkez Heyeti Üyesi Ecz. Ahmet ÖzçavuÅŸoÄŸlu’ndan oluÅŸan Heyet, eczacıların güncel sorunlarını Sayın Bakan’a iletti.

Heyet, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik ile ilgili olarak tüm çalışmaların tamamlandığını, bir an önce yayımlanması gerektiÄŸini Sayın Bakana iletti.

Heyet ayrıca, Eczacılıkta Uzmanlık Yasa Teklifi’ninTürk Eczacıları BirliÄŸi ile görüÅŸülmeden hazırlandığını bildirdi. Teklif ile ilgili olarak alt komisyonda itiraz ve önerilerini iletmelerine raÄŸmen dikkate alınmadığının altını çizen Heyet, teklifte uzmanlık alanlarının 2 adet olarak belirlendiÄŸini, bir tanesinin  çalışmayacağını ve klinik eczacılık ile serbest eczanelerde yapılan hizmetler arasında çatışma yaÅŸanabileceÄŸini bu konuda detaylı bir çalışma ve uzlaÅŸma saÄŸlanması gerektiÄŸini vurguladı.

Öte yandan, kamuda çalışan eczacılar ile ilgili mutlaka bir iyileÅŸtirme yapılması gerektiÄŸine dikkat çeken TEB Merkez Heyeti, kamu hastanelerinde ve TÄ°TCK merkez teÅŸkilatında çalışan eczacılarla ilgili maaÅŸ iyileÅŸtirmesi yapılması ve bu konuda kanuni bir düzenleme gerektiÄŸini belirtti.

11 Åžubat 2014 tarihinde BirliÄŸimize gönderilen Torba Yasa içerisinde bulunan “Ecza depolarına perakende olarak direkt hastalara ilaç satma yetkisi verilmesi çalışması” nın da eczacı camiasında büyük infiale neden olduÄŸunu Sayın Bakan’a ileten Heyet,  ecza depolarına perakende ilaç satış yetkisi vermenin eczacılığa “yeni model getirmek” olduÄŸunu vurgulayarak, eczacıların kaygı ve tepkilerinin bu çalışma ile tekrar en üst seviyeye çıkarıldığını söylediler.

Ä°laç Fiyat Kararnamesi’nde eczane stok zararlarının önlenebilmesi için 60 günlük fiyat geçiÅŸ süresinin ilave edilmesi konusunda henüz bir düzenleme yapılamadığına vurgu yapan TEB Merkez Heyeti, TEB tarafından getirtilen ilaçlar ile ilgili teknik bilgiyi Sayın Bakana sundu. Ayrıca Merkez Heyeti Suriyeli sığınmacıların ilaç tedariki için AFAD ile protokol yapılması konusunda Bakanlık görüÅŸünün AFAD'a iletilmesi konularındaki talep ve görüÅŸlerini SaÄŸlık Bakanı’na ilettiler.

Son derece olumlu bir havada geçen görüÅŸmede Sayın Bakan yönetmeliÄŸin bir an önce yayımlanması konusunda talimat verdi. Ayrıca depolara perakende ilaç satma yetkisi verilmesi ile ilgili olarak yapılan çalışmanın tamamen gündemden kaldırıldığını bildirdi. Kamudaki eczacıların ücretleri ile ilgili olarak ise kısa dönemde bir iyileÅŸtirmenin ÅŸu aÅŸamada olamayacağını, ancak gündeme alınacağını söyledi. Stok zararı oluÅŸmaması için 60 günlük geçiÅŸ önerisi ile ilgili olumlu düÅŸündüklerini, bir önceki EKK'da Sn. Çalışma Bakanı ile kendisinin konuyu gündeme getirdiÄŸini, önümüzdeki süreçte bir sonuca varabileceklerini iletti. Sayın Bakan eczacılıkta uzmanlık yasası teklifi ile ilgili olarak ta görüÅŸleri deÄŸerlendireceÄŸini söyledi. Afad konusunda da Bakanlık görüÅŸünün AFAD'a iletilmesi talimatı verdi.

GörüÅŸmeye SaÄŸlık Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan da katıldı.