Eczacı Odaları Yönetici Eğitimi Seminerlerinin İkincisi Başladı

İlki geçtiğimiz yıl içerisinde İstanbul’da yapılan “Eczacı Odası Yönetici Eğitimi Seminerleri” nin ikincisi bugün (3 Nisan 2014) Bolu’da başladı. Toplam 3 gün sürecek eğitim süresince, Anayasa, seçimler, sosyal politika, sağlık ekonomisi, sağlıkta yeniden yapılanma ve dönüşüm, sosyal haklar, ilaç ruhsatlandırma politikaları, ilaç tüketimi alışkanlıkları, dünyada ve ülkemizde ilaca erişim gibi pek çok konu başlığı altında seminerler verilecek.

Ülke, sağlık ve ilaç politikaları konusunda temel dokümanlar üreterek bu konuda asgari bir çerçeve çıkartılmasını sağlamak, eğitimcilerden ve panel katılımcılarından ülke, sağlık ve ilaç politikaları konusunda Türk Eczacıları Birliği Stratejik Planı’da kullanılmak üzere veri elde etmek üzere düzenlenen eğitim seminerine Bölge Eczacı Odası Başkan ve yöneticileri katılım gösterdiler.

Açış konuşmasını yapan TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, bu seminerleri sürdürmeyi hedeflediklerini belirterek, amaçlarının her biri bölgelerinde bir sivil toplum önderi olan eczacı odası başkanlarının kendilerini doğrudan ilgilendiren sağlık, ilaç ve eczacılık politikaları alanındaki bilgilerini tazelemek, Türkiye’deki aktüel tartışmalar ve güncel siyasal gelişmeler hakkında yeni ufuklar kazanmalarını sağlamak ve entelektüel nosyonlarını güçlendirmek olduğunu söyledi.

Toplam 3 gün sürecek eğitim hakkında bilgi veren Çolak özetle şunları söyledi:

“İkinci eğitim seminerimizde 3 gün boyunca ülke, sağlık ve ilaç politikalarını masaya yatıracak, enine boyuna bütün yönleriyle konuşacak ve tartışacağız. Ülkemizin yetiştirdiği çok değerli akademisyen, uzman ve bürokratlar bizlerle birlikte olacak, bilgi ve birikimlerini bizlere aktaracaklar. Hedefimiz ise; bu seminerlerden elde ettiğimiz çıktılarla hem ülke, sağlık ve ilaç politikaları konusunda temel dokümanlar üreterek asgari bir çerçeve oluşturmak hem de ülkemizde eczacılığın yol haritası olacak, Büyük Kongremizde taslağını sunduğumuz Türk Eczacıları Birliği Stratejik Planı’nı geliştirmek. Bizler ülke, sağlık ve ilaç politikaları arasında kopmaz bağlar olduğunu düşüncesindeyiz. Makro siyasette yaşananların, toplumsal düzlemdeki değişimlerin sağlık ve ilaç politikalarına yansıması kaçınılmaz bir olgu olarak karşımızda duruyor. Öyleyse mesleki yarar ötesinde kamusal yararı savunmak ve toplum adına söz üretmekle yükümlü demokratik meslek örgütleri olarak ses çıkarmak, fikir beyan etmek zorundayız. Hepinizin bildiği gibi ülke olarak son birkaç yıldır olağanüstü bir dönemden geçiyoruz, özellikle son bir yıldır siyasal ve toplumsal olarak sancılı bir süreç yaşamaktayız. Demokratik bir yeni anayasa tartışmaları gündemden kalksa da siyasal sitem ve rejim tartışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Geçtiğimiz Haziran’da Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve tüm ülkeyi saran, siyasal alanı sarsan Gezi olayları, bu olaylardaki polis şiddeti neticesinde yaşanan ölümler ve yaralanmalar, 17 Aralık süreci sonrasında ortalığa dökülen ses kayıtları, hemen akabinde gelen internet yasakları, nihayet sanki bir referandum havasına bürünmüş 30 Mart yerel seçimleri son derece kutuplaşmış bir siyasal manzaraya işaret ediyor. Bu durumda akıllara demokrasimiz nereye gidiyor sorusu geliyor. Böylesine kutuplaşmış bir siyasal ve toplumsal planda demokrasinin sağlıklı bir biçimde nasıl işleyebileceği belirsizliğini koruyor.

Uluslararası ilişkiler ve dış politika bağlamında yanı başımızda Suriye’de 3 yıldır süren bir iç savaş var. Türkiye söz konusu savaşın etkilerini bütün yakıcılığıyla ensesinde hissediyor.



Öte yandan, sağlık, sosyal güvenlik sistemi ve sosyal politikalar son 10 yılda köklü değişiklikler geçirdi. Dünya ölçeğinde “Sağlıkta Reform” pandemisinin Türkiye’deki ayağı 2003 yılında yürürlüğe konulan Sağlıkta Dönüşüm Programı oldu. Kurumsal ve yasal düzenlemelerle ilaç ve eczacılık alanı bu program etrafında yeniden şekillendi. Söz konusu programın artıları-eksileri bugüne kadar çokça tartışıldı, tartışılmaya da devam edecek. 3 günlük etkinliğimizin ikinci ve üçüncü gününde bir kez daha bu programı ve ilaç alanındaki yansımalarını değerli katılımcılarımızla bir kez daha her yönüyle tartışmaya açacağız. Bunu yaparken sağlıkta dönüşümün arkasında yatan dinamiklere, sosyal politika, yurttaşlık, hak kavramlarının geçirdiği dönüşümlere ve devleti nasıl yeniden yapılandırdığına mercek tutacağız.

Bütçe açığını ve geri ödeme sistemlerindeki delikleri kapatmak için sağlık ve ilaç harcamalarında tasarrufun ne anlama geldiğini, ne gibi sonuçlar yarattığını ve nelere gebe olduğunu irdelemek istiyoruz. İlaç fiyatlarındaki düşüş ve ilaç harcamalarındaki azalmanın ilacın bulunabilirliğini, alınabilirliğini nasıl etkilediği, bir ilaç kıtlığı sorunu olup olmadığı, bütün bunların eczacıyı, ilaç sektörünü, en önemlisi halk sağlığını nasıl etkilediği sorularını sormak ve hep birlikte ortak akla dayanan, hakkaniyete uygun yanıtlar üretmek mecburiyetindeyiz. Etkinliğimizin bütün bu soru ve sorunlara kısmen de olsa yanıtlar bulabileceğimiz bir zemin olması dileğiyle başarılı bir 3 gün diliyor, sizleri saygı, sevgi ve dostlukla selamlıyorum.”


Daha sonra, Programın “Ülke Politikalarına Bakış” başlıklı birinci bölümünde bir konuşma yapan Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Köker, Anayasa, seçimler, seçim sistemleri ve demokratik temsil konularında bir seminer verdi.

 

 

Seminerin ardından moderatörlüğünü Mülkiyeliler Birliği Eski Başkanı Ali Çolak’ın yaptığı “Türkiye’nin 2013 hedefi: Ekonomik, Toplumsal, Siyasal Açılardan Değerlendirmeler” başlıklı Panelde, Türk Sosyal Bilimler Derneği Eski Başkanı Prof. Dr. Korkut Boratav, Ankara Ünv. İletişim Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, Yıldırım Beyazıt Ünv. İnsan ve Toplum Bilimleri Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Sambur, Demokratik Anayasa Hareketi Sözcüsü Ayhan Bilgen birer konuşma yaptılar.

 

5 Nisan Cumartesi akşamına kadar sürecek olan Eğitim Seminerleri programının tamamı ise şöyle;

3 NİSAN Perşembe

Açılış

13.30- 14.00 Ecz. Erdoğan Çolak (TEB Başkanı)

BİRİNCİ BÖLÜM: ÜLKE POLİTİKALARINA BAKIŞ


14.00- 15.45

Anayasa, Seçimler, Seçim Sistemleri, Demokratik Temsil
Prof. Dr. Levent Köker (Atılım Ünv. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)

16.00 – 19.00

PANEL: Türkiye’nin 2023 Hedefi: Ekonomik, Toplumsal, Siyasal Açılardan Değerlendirmeler


Moderatör: Ali Çolak (Mülkiyeliler Birliği Eski Başkanı)
Prof. Dr. Korkut Boratav (Türk Sosyal Bilimler Derneği Eski Başkanı)
Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir ( Ankara Ünv. İletişim Fak. Öğretim Üyesi)
Prof. Dr. Bilal Sambur ( Yıldırım Beyazıt Ünv. İnsan ve Toplum Bilimleri Fak. Öğretim Üyesi)
Ayhan Bilgen (İnsan Hakları Araştırmaları Derneği., Demokratik Anayasa Hareketi)


4 NİSAN Cuma


Moderatör: Ecz. Arman Üney (TEB İkinci Başkanı)

09.30 – 10.30

Yurttaşlık ve Sosyal Haklar


Doç. Dr. Filiz Kartal (TODAİE Öğretim Üyesi)

10.45 – 12.00

Sosyal Politikada Dönüşüm

Prof. Dr. Aziz Konukman (Gazi Ünv. İİBF Öğretim Üyesi)

 

12.00-13.00 ÖĞLE YEMEĞİ

 

13.00 – 14.00

Özerk Kurumlar, Üst Kurullar, Bağımsız İdari Otoriteler

Doç. Dr. Selime Güzelsarı (Abant İzzet Baysal Ünv. İİBF Öğretim Üyesi)

 

İKİNCİ BÖLÜM: SAĞLIK POLİTİKALARINA BAKIŞ

14.15- 15.15

Cumhuriyet Dönemi Sağlık Politikaları, Sağlıkta Yeniden Yapılanma ve Dönüşüm

Prof. Dr. Mehmet Zencir (Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi)

15.30- 16.30

Sağlığın Sosyal Belirleyicileri, Sağlık Hakkı, Sağlık Talebi

Dr. İlker Kayı (İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi)

16.45- 18.00

Sağlık Ekonomisi

Prof. Dr. Yusuf Çelik (Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Bölümü Öğretim Üyesi)

5 NİSAN Cumartesi


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: İLAÇ POLİTİKALARINA BAKIŞ


Moderatör: Prof. Dr. Ahmet Başaran (TEB Eczacılık Akademisi Başkanı)

09.30-11.30


İlaç Ar-Ge ve Ruhsatlandırma Politikaları

Konuşmacı: Dr. Hüseyin Yılmaz ( TİTCK İlaç ve Eczacılık Başkan Yardımcısı)
Tartışmacı: Prof. Dr. Tayfun Uzbay (TEB Eczacılık Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi)
Uzm. Ecz. Canan Kutsal (İEİS Genel Sekreter Yardımcısı)

İlaç Fiyatlandırma Politikaları

Konuşmacı: Dr. Saim Kerman (TİTCK Başkanı)
Tartışmacı: Prof. Dr. Mehtap Tatar (Hacettepe Üniversitesi Genel Sekreteri)
Turgut Tokgöz (İEİS Genel Sekreteri)
Osman Kara (AİFD Genel Sekreteri ve Yürütme Kurulu Başkanı)

11.30-11.45   ARA


11.45- 12.30

İlaçta Geri Ödeme Politikaları

Konuşmacı: Dr. Mustafa Kuruca (SGK Başkan Yardımcısı)
Tartışmacı: Uzm. Ecz. Harun Kızılay (TEB Genel Sekreteri)
Ecz. Halil Tunç Köksal (İEİS Genel Sekreter Yardımcısı)
Dr. Yavuz Sılay ( AİFD Pazar Erişim ve Sağlık Politikaları Direktörü)
Ecz. Kemalettin Akalın (TİSD Genel Sekreteri)

 

12.30- 13.15

Türkiye’de İlaç Tüketim Alışkanlıkları ve Sağlık Okuryazarlığı

Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar (TEB Eczacılık Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi)

13.15- 14.00 ÖĞLE YEMEĞİ


14.00 – 17.00

PANEL: Dünyada ve Türkiye’de İlaca Erişim: Fiyat, Bulunabilirlik, Alınabilirlik

Moderatör: Ecz. Erdoğan Çolak
Dr. Akif Akbulat (TİTCK Mevzuat, Fiyat ve Araştırmalar Daire Başkanı)
Dr. İsmet Köksal (SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü)
Ahmet Oğuz Sarıca (Kalkınma Bakanlığı Sosyal Güvenlik Finansmanı Daire Başkanı)
Osman Kara (AİFD Genel Sekreteri ve Yürütme Kurulu Başkanı)
Turgut Tokgöz ( İEİS Genel Sekreteri)
Dr. Ali Rıza Üçer (Tıp Kurumu Genel Sekreteri)