FOX TV’NİN “KÖTÜ NİYETLİ ECZACILAR” HABERİ SİSTEMLİ BİR NEFRET SÖYLEMİNİN TEZAHÜRÜDÜR


BASIN AÇIKLAMASI


FOX TV’NİN “KÖTÜ NİYETLİ ECZACILAR” HABERİ SİSTEMLİ BİR NEFRET SÖYLEMİNİN TEZAHÜRÜDÜR


“İDDİA EDİLDİ” KLİŞESİNİN ARKASINA SIĞINMAK, HABERCİLİK DEĞİLDİR!

Değerli Basın Mensupları,


22 Ocak 2015 Perşembe akşamı FOX TV ekranlarında, “Kötü Niyetli Eczacılar” başlığıyla yayınlanan haberden de anlaşılacağı üzere, son yıllarda haber bulamayınca eczacılarla ilgili yalan yanlış ve iftiralara dayalı haber yapma alışkanlığı bir salgın gibi yayılmaya başladı. Dün akşam bir örneğini daha gördük, izledik. 30 bin eczacıyı töhmet altında bırakan, kamuoyu önünde itibarını zedelemeye, hastasıyla arasındaki en büyük organik bağı olan “güven” duygusunu yok etmeye çalışan ve hepsinden öte içerisinde sistemli bir nefret söylemini barındıran FOX TV’yi esefle kınıyoruz.

Haberin içine bir yere sıkıştırdığınız, “İddia ediliyor” klişesinin arkasına sığınarak yaptığınız bu haberin, ne habercilikle ne de aslında sizin iddia ettiğiniz gibi, doğru ve tarafsız habercilik anlayışıyla ilgisi bulunmaktadır. Tek bir beyana yer verip, hiçbir somut veri olmaksızın, haberin öznesinin bile kim olduğunun belli olmadığı ve konunun muhatabı hiçbir tarafın görüşünün alınmadığı böylesi mesnetsiz haber ve habercilik, olsa olsa reyting düşkünü bir anlayışın tezahürüdür! FOX TV’nin mesleğimizi hedef alan dünkü haberi, yıllar önce bugünlerde, bir saldırıda yitirdiğimiz değerli gazeteci Uğur Mumcu’nun “Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olmak” sözünün somut bir örneği olarak karşımızda durmaktadır.


Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki; elektronik reçete uygulaması başladığı günden itibaren her fırsattavurguladığımız gibi, bu uygulamayı tamamlayıcı olan elektronik imza yöntemi ısrarla hayata geçirilmemektedir. Oysa ki, elektronik imza sahteciliği ortadan kaldırabilecek en etkin yöntemlerden biridir. Bu nedenle, vakit kaybetmeden elektronik imza, sisteme entegre edilmelidir. Diğer yandan, eczacıları hedef gösterme kolaycılığına kaçmadan, sağlık sisteminde ortaya çıkan olumsuzlukları bütün boyutlarıyla ele almak zorunludur. Bu anlamda, hastane yönetimlerinin, kendi çalışanlarının ahlaki olmayan işbirliklerine açık fiil ve davranışlarına dair, hiçbir güvenlik tedbirini almaması, gözlerden kaçırılmaması gereken bir noktadır.

Her meslekte karşılaşılabilecek böylesi bir durumu, tüm eczacılara mal ederek, “hastaların eczacıların oyununa dâhil olduğu” ve “her gün hastaların adına yüzlerce reçete yazıldığı” gibi içi boş, tamamen haberi yapan muhabirin şahsi görüşünü yansıtan habercilik anlayışının, gazetecilik meslek ilkeleriyle bağdaşır hiç bir yanı yoktur.

Tavsiyemiz odur ki; dürüstlük bir hazineye benzer, ortaya çıktığında tarafları çoğalır; bilgisizlik ise ateşe benzer, körü körüne gideni yakar kavurur. Tüm bunlardan daha kötü bir şey vardır ki, önyargılardır. Çünkü önyargı mantığı ipotek altına alır.

Hastalarımızı ve tüm toplumu, araştırmadan yapılan yanlış haberlerle paniğe sevk etmeye ve oturduğunuz yerden, eczanelerinde her gün hangi sıkıntıları yaşayarak sağlık hizmeti vermeye çalıştığını bilmeden, eczacılarımızı böylesi bir fütursuzluk içerisinde karalamaya hakkınız yok!

Eczacılar olarak yıllarca kamu yararı ve halk sağlığını gözeterek hizmet sunmaya çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz. O nedenle mesleğimizin onurunu kimsenin çiğnemesine müsaade etmeyiz.

Sizi, önyargılarınızdan sıyrılarak, mantığınızı ve vicdanınızı devreye sokmaya, “doğru ve tarafsız haberin adresi” olma iddianızın gereğini yerine getirmeye; tarafımıza yöneltilen suçlamalarla dolu haberinizi derhal düzeltmeye ve eczacı camiasından özür dilemeye davet ediyoruz.

Aksi halde eczacıların hakkını teslim etmeyen kanalınız karşısında, 30 bin eczacının temsilcisi kamu yararına çalışan bir meslek örgütü olarak, hakkımızı hukuki yollarla arayacağımızı bilmenizi isteriz.


Ecz. Erdoğan ÇOLAK
TEB BAŞKANI