Smart Eczane Çalıştay'ı Ankara'da Yapıldı

‘SMART ECZANE: GELECEĞİMÄ°ZÄ° ÅžEKÄ°LLENDÄ°RMEK’ BAÅžLIKLI PROJE Ä°ÇÄ°N YENÄ°LÄ°KÇÄ°LÄ°K ÇALIÅžTAYI ANKARA’DA YAPILDI


8 Aralık 2014 tarihinde deÄŸerlendirme toplantısı yapılan ve Akıllı Eczane Modeli için yapılması planlanan ‘Yenilikçilik Çalıştayı’, 30-31 Ocak 2015 tarihinde Ankara’da yapıldı.

ABD’de faaliyet gösteren Accreditation Council for Pharmacy Education (ACPE) Mesleki Ä°ÅŸler Direktör Yardımcısı ve Uluslararası Hizmetler Direktörü Mike Rouse ve Pharma Expert Consultancy and Education EÄŸitim ve Yeterlilik GeliÅŸimi Birimi BaÅŸkanı Dr. Ecz. Arijana Mestrovic yönetiminde gerçekleÅŸen Çalıştay’a, TEB Merkez Heyeti ve TEB Denetleme Kurulu Üyeleri, TEB Eczacılık Akademisi üyeleri, eczacılık fakültesi dekan ve öÄŸretim üyelerinin yanı sıra; SaÄŸlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, TÄ°TCK ve SGK’dan temsilciler katıldılar.

Açılışta bir konuÅŸma yapan TEB BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak, eczacının ve hastanın, satın alma parametresini göz önünde tutan, kaliteli ilaç kullanmasını, kaliteli ilaçla donatılmasını saÄŸlayan ve bunun için de kendisini sürekli geliÅŸtiren, eÄŸitimine önem veren ve bunu güncelleyen bir politika izlemesi gerektiÄŸini belirtti. Çolak, BirliÄŸin eczacıların sürekli mesleki geliÅŸim için önemli bir atılım yapmak üzere olduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸöyle devam etti;
‘’Son birkaç yıldır eczacının çok temel bir talebi var: hastaya ulaÅŸtırdığı ürün için aldığı kar marjının yanı sıra, Avrupa’da olduÄŸu gibi hastaya verdiÄŸi ek hizmetler için belirli bir bütçe ayrılması. ÖrneÄŸin hipertansiyon takibinin yapılması, astım ilaçları konusunda hasta eÄŸitimi, sigarayı bırakma gibi koruyucu saÄŸlık hizmeti dediÄŸimiz alanda, insanların hastalanmasına engel olarak saÄŸlığa katkı vermek ve bu katkının karşılığını bütçeden almaktan bahsediyoruz.

Bunun, hasta saÄŸlığının korunması, devlet bütçesinin korunması, eczane ekonomisinin korunması noktalarında üçlü bir yarar getireceÄŸini düÅŸünüyoruz. Akıllı Eczane Projesi bütün bu sistemleri geliÅŸtirecek bir projedir. Eczacının hak ettiÄŸi gibi halk saÄŸlığı ekibinin bir parçası olması ve verdiÄŸi hizmetin karşılığını alması noktasında, geleceÄŸe dönük ilk adımı atıyoruz. Bu kapsamda, bu alanda dünyada en profesyonel insanlarla çalışmayı tercih ettik.

Biz önümüzdeki dönemde eczacıyı reçeteyi alıp ilacı veren kiÅŸiler olarak deÄŸil,

-Hastalıkları ve ilaç kullanımını sorgulayan

-Hastayı takip eden

-Bulgularının kaydeden sağlık profesyonelleri olarak yeniden konumlandırmak istiyoruz.

Bu çalıştayın sonunda, hangi alanda ilk adımı atmanın doÄŸru olduÄŸuna dair ortak bir fikir edinmiÅŸ olacağız. Bu çalıştayda, Türkiye’deki durumumuzu gözden geçirdikten sonra, bu yaklaşımlardan hangisi bize daha uygun ve aynı zamanda en yakıcı ihtiyacımız, ona karar vereceÄŸiz.


Biz eczacıyı geleceÄŸe hazırlamaya çalışırken, sorunların farkında olan ve çözmeye çalışan bir tutum geliÅŸtirmek durumundayız. Bu nedenle eczacıların meslek örgütü olarak;

-Eczacıların verdiÄŸi hizmetlerin çerçevesini geniÅŸletmek,

-Eczacıların bu hizmetlerinin ekonomik ve toplumsal faydasını ölçmek,

-Bu faydanın bir kısmının eczacıya dönmesini saÄŸlamak; yani meslek hakkını almak için uÄŸraşıyoruz.

Ancak bu meseleye salt ekonomik olarak bakmıyoruz. Bizler mesleÄŸimizi geleceÄŸe taşımaya, rekabet gücünü artırmaya, küresel bir saÄŸlık profesyoneli olarak konumumuzu güçlendirmeye ve bundan herkesin bir fayda saÄŸlamasına çabalıyoruz. Bu çalıştay, paydaÅŸlarımızın da iÅŸbirliÄŸi ile hedefe dönük bir ilk adım olarak çok deÄŸerli.’’
Daha sonra Mestrovic ile Rouse, katılımcılara proje hakkında bilgi verdiler. Bu kapsamda, Çalıştayda, eczacının imajı, hizmetlerinin kalitesi ve bu kalitenin nasıl saÄŸlanacağı ve korunacağı ve eczacılık uygulamaları için nasıl bir vizyon oluÅŸturulacağı konularının detaylı bir ÅŸekilde ele alınacağını belirttiler. Projenin nasıl hayata geçirilmesi gerektiÄŸi ile ilgili olarak çalıştayın eczacılara önemli çıktılar saÄŸlayacağını belirten Rouse; eczacıların iletiÅŸim, yaratıcılık, esneklik, deÄŸiÅŸime hazır ve istekli olmaları konusunda da yol haritası çizileceÄŸini söyledi.

4 gruba bölünen katılımcılar, Türk Eczacıları BirliÄŸi’nin yenilikçi (innovatör) bir model ile eczacılara yapılandırılmış, kapsamlı ve mesleki yeterliliÄŸe dayalı bir eÄŸitim sunmasının eczacılık hizmetlerinin kalitesine yapacağı katkıyı masaya yatırarak tartıştılar. Smart Eczane eÄŸitiminin yöntemi ve sonuçları konusunda detaylı bir tartışmanın yaÅŸandığı Çalıştay’ta, Türkiye’de eczacılık mesleÄŸinin birikiminden güç alan, eczacıların deneyimlerine yaslanan ve yenilikçilikle geliÅŸtirilmiÅŸ bir eÄŸitimle mükemmelliÄŸin yakalanabileceÄŸi, bu anlamda eczacıların geleceÄŸinin, onların bilgisi ve katılımıyla ÅŸekilleneceÄŸi de ortak görüÅŸ olarak belirlendi.

 

2 gün süren Çalıştay sonrasında, Smart (Akıllı) Eczane yolundaki program takvimi de ilerleyen günlerde belirlenecek.