SGK Tarafından Yayınlanan " “4/b Hak Ediş Kesintileri Hakkında” Duyuru Hakkında

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından “4/b Hak Ediş Kesintileri hakkında” 26.03.2015 tarihinde www.sgk.gov.tr üzerinden yapılan basın açıklaması metni aşağıda yer almaktadır.

Bilginize sunarız.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti

 

BASIN AÇIKLAMASI

Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4/b bendi kapsamında (Bağ-Kur) sigortalı olanların primleri 01 Ekim 2008 tarihinden itibaren ücret/kazanç beyanı sistemine göre ödenmeye başlanmıştır.

Reformla Bağ-Kur sigortalısı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıdan daha düşük olduğu tespit edilenlerin primleri yükseltilmekte ve aradaki farkın primi, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilmesi düzenlemesini getirmiştir.

Kurumumuz, getirilen bu kuralı bugüne kadar dosya üzerinden manuel kontrol ederken, artık geliştirilen bir program sayesinde 2014 yılı Ağustos ayından itibaren elektronik olarak kontrolün yanında Kurum müfettişlerince de 2013 yılı içerisinde yanlarında çalıştırdıkları işçilerin prime esas kazançlarının en yükseğinden beyan etmeleri gerekirken bunu

yapmayarak daha düşük beyanda bulunan yaklaşık 112 bin sigortalı tespit edilmiş ve primlerinin yükseltilmesi rapor edilmiştir.

2013 yılı içerisinde yanlarında çalıştırdıkları işçilerin prime esas kazançlarının en yükseğinden daha az beyanda bulunanların prime esas kazançlarının tespit edilen seviyeye yükseltilmesinden sonra, aralarında eczacıların da bulunduğu sigortalılara hak ediş ödemesi yapılırken mevcut 4/b prim borçları kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilmiştir.

Çalıştırdıkları sigortalılardan dolayı 2013 yılından itibaren geçerli olmak üzere beyanı resen yükseltilen 4/b kapsamındaki sigortalıların, yanında çalıştırdığı sigortalıyı işten çıkardığı ya da ücretini düşürdüğü tarihten sonra geçerli olmak üzere beyanda bulunma imkanlarının olmaması nedeniyle, 2013 yılına münhasıran olmak üzere, 4/b kapsamında sigortalı olanlardan aynı zamanda işveren olanların aylık prime esas kazançlarının, kendilerine ait işyeri veya işyerlerinde çalıştırdıkları sigortalıların prime esas günlük kazançlarının en yükseğinin otuz katından az olmayacağını kontrol eden programda değişiklik yapılmıştır.

Sigortalı mağduriyetinin ortadan kaldırılması bakımından, söz konusu programın yeniden belirlenen iş kuralları çerçevesinde sadece 2013 yılı için çalıştırılması işleminin tamamlanıncaya ve böylece gerçek prim borçlarının tespit edilinceye kadar, daha önce resen yükseltilen prime esas kazançları eski haline getirilmiştir.

Ancak, resen yükseltilen prime esas kazançlarının eski haline getirilmesinden sonra kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilen tutarlar prim hesabında fazla ödeme olarak yer almıştır.

Bu nedenlerle, 4/b kapsamındaki aralarında eczacıların da bulunduğu sigortalıların prim hesaplarında yer alan fazla ödemelerin, 2014/28 sayılı Kurum Genelgesinde yer alan hükümler uyarınca talepleri halinde ilgililere iade edilmesi için il müdürlüklerimize talimat gönderilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI