Smart Eczane Projesi Eğitici Eğitimi Başladı


Türk Eczacıları Birliği tarafından yürütülen Smart Eczane-Akıllı Eczane Modeli Projesi çerçevesinde düzenlenen Yeni Eczacılık Hizmet Modeli eğitici eğitimi programı başladı. 6 Nisan 2015 Pazartesi Günü Ankara’da başlayan toplantıya, TEB Merkez Heyeti, eczacı odalarından gelen eczacılarımız ile birlikte, projeye katkı sunan akademisyenlerimiz de katıldılar.

İlk olarak pilot bölgelerde başlayacak olan proje hakkında bilgi veren TEB 2. Başkanı Ecz. Arman Üney açış konuşmasında özetle şunları söyledi;

"Oluşturacağımız yeni bir hizmet modeli ile, eczacılık mesleğine artı bir değer kazandırmak, bu değerin tüm paydaşlarımız ve toplum tarafından görünür kılmak, bu doğrultuda eczacılık mesleğinde bir değişim kültürünü yaratmak ve geleceğimizi şekillendirmek istiyoruz.

Türk Eczacıları Birliği olarak, Eczacılık hizmetlerinde sürekli mesleki gelişimi ve hizmet sunumunda kaliteyi merkeze alan yeni bir eczacılık hizmet modeli üzerine çalışmalarımıza başladık.

Bu projenin ana amacının eczacılık hizmetlerinde sürekli mesleki gelişimi ve hizmet sunumunda kaliteyi merkeze olan yeni bir eczacılık hizmet modelini hayata geçirmek olduğundan bahsettik.

Bizler Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademimiz aracılığı ile 2002 yılından bugüne eczacılarımızı eczacılık mesleğini geliştirebilmek meslek içi eğitimler veriyoruz.

Pek çok eczacımız bu eğitimlere katılım sağlıyor. Eğitimler sonrasında gerçekleştirilen değerlendirme anketlerine baktığımızda çok yüksek düzeyde bir memnuniyet durumu ile de karşılaşıyoruz ancak eğitimler sona erip eczacılarımız eczanelerine geri döndükten sonra bu eğitimlerin mesleğimize olan somut katkılarına ilişkin herhangi bir veriye ulaşamıyoruz. Dolayısı ile Türk Eczacıları Birliği politikalarında belki de en önemli etmenlerden biri olmasına rağmen eczacıların yetkinlikleri, sağlık sistemindeki gerekliliklerine ilişkin çıkarımlarda bu eğitimli eczacılarımızdan destek sağlayamıyor.

Önemli olanın kaç eğitim yapıldığı, ne kadar çok eczacının bu eğitimlere katıldığı değil, kaç eczacının bu eğitimleri meslek pratiğine dönüştürebildiği olduğunun farkındayız. Eczacıların mesleki bilgilerini sürekli güncellemeleri ve var olan bilgilerini tazelemeleri kuşkusuz ki çok önemlidir ama bunun ötesinde mesleki bilgilerini uygulayabilme ve beceri açısından da uygun olmaları gerekir.

İşte bu nedenle meslekiçi eğitimlerimizi, sürekli mesleki gelişim perspektifine yöneltecek olan bu projeyi çok önemsiyoruz.

Şimdi birazda proje çerçevemizi aktarmak istiyorum;

Bizler 30-31 Ocak’ta bir ilgili tarafların davet edildiği bir inovasyon çalıştayı gerçekleştirdik. Sunduğumuz ve sunmak istediğimiz eczacılık hizmetlerine ilişkin bilgilenme, tartışma ve değerlendirme ortamı sağlayan bu iki günlük keşif çalıştayımızda Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı, eczacılık fakülteleri, Türk Eczacıları Birliği ve Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi’nden temsilciler ve uzmanlar katılım sağladılar. 4 çalışma grubu oluşturuldu ve katılımcılarımız projemizin ilerleyen faaliyetlerin de bizler için yol gösterici olacak çok önemli değerlendirmelerde bulundular.

Bu çalışma gruplarını şu şekilde sıralayabiliyoruz;

• Ulusal Yetkinlik Çerçevesi Çalışma Grubu
• Yeni Eğitim Modelleri Çalışma Grubu
• Yeni Eczacılık Hizmet Modelleri Çalışma Grubu
• Yeni Eczane İmajı Çalışma Grubu

Keşif çalıştayında değerlendirmeye aldığımız ana faaliyetlerimizden bir tanesi Türkiye’deki Eczacılar için bir yetkinlik çerçevesinin hazırlanması ve serbest eczacılık uygulamaları sürecine entegrasyonu sağlanarak eczacıların eğitsel gelişiminin desteklenmesi şeklindeydi. Bu çerçevede, FIP Eğitim girişimleri Çalışma Grubu’nun koordinatörlüğünde hazırlanan Küresel Yetkinlik Çerçevesi’nin bir haritalandırma aracı olarak iş görmek üzere ülkemiz çalışmaları içinde bir başlangıç olarak kullanılabileceği değerlendirildi. Bizler 20 Mart Tarihinde; Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, eczacılık fakülteleri, Bölge Eczacı Odaları, Türk Eczacıları Birliği ve Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi temsilcilerin ve serbest eczacılık alanında hizmet veren meslektaşlarımızın yer aldığı yaklaşık 23 kişinin katılımı ile bir Validasyon Çalıştayı düzenledik. Buradaki amacımız; Uluslararası Eczacılık Federasyonu tarafından benimsenen Küresel Yetkinlik Çerçevesi’nde hangi yetkinliklerin ülkemizdeki serbest eczacılık pratikleri için uygun ve gerekli olduğu üzerine bir tartışma ortamı oluşturmak ve bu konuda etkin ve verimli kararlar almaktı.

Bugün burada Yeni Eczacılık Hizmet Modeli Eğitici eğitimi için bir araya geldik. Pilot olarak belirlenen 8 Eczacı Odamızdan eczacılarımız, yöneticilerimiz, Eczacılık Akademimizden çok değerli hocalarımız ve Merkez Heyeti üyelerimiz bulunuyor. Ve elbette bizlere danışmanlık ve eğitim desteği sağlayan Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Kurulu adına Mike Rouse ve Pharmaexpert adına Arijana Mestrovic aramızda. Mevcudiyetleri Bu vesile ile sağladıkları tüm destek için kendilerine bir kere daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Bugün Sürekli mesleki gelişim felsefesini ve bu felsefeyi uygulamalarımıza nasıl aktaracağımızı öğreneceğiz. Kendi sürekli Mesleki Gelişim Portföyümüzü nasıl oluşturacağımızı ve meslektaşlarımıza bu bilgileri nasıl aktarabileceğimizi öğreneceğiz. Ayrıca pilot uygulama olarak belirlenen astım/koah alanına ilişkin kanıta dayalı bir hizmet modelini nasıl hayata geçirebileceğimizi değerlendireceğiz.

Sahadaki uygulamalarımızın ne şekilde devam edeceği ve bugün eğiticilerin eğitimi atölyesine katılım sağlayan siz değerli pilot proje koordinatörlerimizin ve eğitici eczacılarımızın proje süresince üstlenecekleri rol ve sorumluluklara ilişkin bir klavuzu mail yolu ile sizlere ulaştırmıştık. Ayrıca bu klavuzlar masalara da dağıtılmış durumda. Her odamızın bu projeye emek verecek, zaman ayıracak 30 eczacısını uygulamaya dahil etmesini bekliyoruz. Bu eczacılara yönelik eğitimlerinse Nisan sonuna kadar tamamlanmasını umut ediyoruz. Pilot uygulamanın yaklaşık olarak 1 Mayıs – 15 Ekim tarihleri arasında yürütülmesini pilot uygulamadan edineceğimiz bilgi ve deneyimlerle iyileştirme çalışmalarının ardından projeyi ulusal düzeyde yaygınlaştırmayı planlıyoruz.

Yeni Eczane İmajı çalışma Grubumuz geldiğimiz sürece ilişkin bilgilendirmeyi programımızın ilerleyen bölümlerinde sunacaklar. Çok etkin ve verimli bir süreci birlikte yürüterek proje sonunda, serbest eczacılık uygulamalarının yeniden canlandırılması ve güçlendirilmesi adına çok başarılı çıktılara ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz.

Katılımlarınız destekleriniz için yürekten teşekkür ediyorum ve başarılı bir iki gün geçirmeyi diliyorum."

Daha sonra projeyi yürüten, ABD’de faaliyet gösteren Accreditation Council for Pharmacy Education (ACPE) Mesleki İşler Direktör Yardımcısı ve Uluslararası Hizmetler Direktörü Mike Rouse ve Pharma Expert Consultancy and Education Eğitim ve Yeterlilik Gelişimi Birimi Başkanı Dr. Ecz. Arijana Mestrovic birer konuşma yaptılar. 2 gün sürecek program hakkında bilgi veren Rouse ve Mestrovic, sürekli mesleki gelişimin temel ilkeleri, astım örneği üzerinden yeni eğitim modelleri, Türkiye’de Smart Eczanenin yeni yüzü, eczanede değişim ve zaman yönetimi, öğrenme biçimleri gibi konulara değindiler.

Eğitici eğitimi programı yarın da tüm güm devam edecek.