Muvazaa Değerlendirme Yönergesi Çalışma Toplantısı Yapıldı

12.04.2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin “Muvazaa değerlendirmesi” başlıklı 11 nci maddesinde “Eczacının başvurusunun il sağlık müdürlüğünce ilgili eczacı odasına tebliğinden itibaren on beş iş günü içerisinde bölge eczacı odası yetkililerince hazırlanan muvazaa değerlendirme raporu, somut bilgi ve belgelerle birlikte il sağlık müdürlüğüne verilir. İl Sağlık müdürlüğü yetkililerince muvazaa konusunda oda raporunun verildiği veya belirtilen sürenin dolduğu tarihten itibaren on iş günü içerisinde karar verilir. Bölge eczacı odasının verdiği rapor ile il sağlık müdürlüğünün görüşlerinin birbiri ile örtüşmediği durumlarda muvazaa konusu, il sağlık müdürünün başkanlığında, il sağlık müdürlüğü ve eczacı odası tarafından görevlendirilen yetkililerden oluşan Muvazaa Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilir. Bu komisyonda muvazaa konusunda mutabakata varılamaması durumunda, dosya belgeleriyle birlikte ivedilikle Kuruma gönderilir. Türk Eczacıları Birliğinin uygun göreceği temsilcilerin de yer alacağı bir komisyon tarafından değerlendirme yapılır. Kurumca verilecek nihai karar il sağlık müdürlüğüne bildirilir. Komisyonların teşekkülü ile çalışma usul ve esasları Kurum tarafından belirlenir.” Hükmü yer almaktadır.

İlgili hüküm gereğince, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna intikal eden dosyalar, Birliğimiz ve Kurum yetkililerinden oluşan Muvazaa Değerlendirme Üst Komisyonu tarafından değerlendirilerek karar bağlanmaktadır. Komisyon toplantılarına Türk Eczacıları Birliği’ni temsilen Merkez Heyeti II.Başkanı Ecz.Arman Üney, Merkez Heyeti Üyesi Ecz.Esin Demirtok İyiel, Hukuk Müşaviri Av.Hüseyin Öğüşlü ve Planlama ve Koordinasyon Uzmanı Ecz.Çiğdem Okman Kılcı katılım sağlamaktadır.

6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’a, 17.05.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6308 sayılı Kanun kapsamında yapılan düzenleme ile, “(Ek fıkra: 17/5/2012-6308/3 md.) Muvazaalı olarak eczane açıldığının tespiti hâlinde, ruhsatname iptal edilir ve eczacı beş yıl süreyle eczane açamaz. Muvazaanın eczacılar arasında yapılmış olması hâlinde, eczane açma yasağı hepsi hakkında uygulanır.” Maddesinin eklenmiş olması; muvazaa ile ilgili olarak yapılacak değerlendirmelerin, standardize edilmesinin önemini artırmaktadır.

Ülkemiz genelinde, İl Sağlık Müdürlükleri ve Bölge Eczacı Odaları tarafından muvazaa ile ilgili olarak yapılan değerlendirmelerde uygulama birliği sağlanmasını teminen, Muvazaa Değerlendirme Üst Komisyonu, “Serbest eczanelerin muvazaalı olarak işletilmesi suretiyle hukuka aykırı faaliyet göstermesinin ve kamunun zarara uğratılmasının önlenmesi ile halk sağlığının ve eczacılık mesleğinin saygınlığının korunmasını temin için açılış, nakil ve devir alma aşamasındaki eczaneler ile faaliyet hâlinde olan eczanelerin muvazaasının değerlendirmesini yapmak üzere muvazaa komisyonlarının teşekkülü ve çalışma usûl ve esasların belirlenmesi”amacıyla bir Muvazaa Değerlendirme Komisyonlarının Teşekkülü ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge hazırlanması fikrini benimsemiş ve bu konuda bir dizi çalışma yapılmıştır.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından hazırlanan Yönerge, 05.05.2015 tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ve Türk Eczacıları Birliği yetkililerinin katıldığı toplantıda tüm yönleriyle değerlendirilmiştir. TİTCK Başkan Yardımcısı Dr. Hakkı Gürsöz’ün başkanlığında gerçekleşen toplantıya, TİTCK Eczaneler ve Ecza Depoları Ruhsatlandırma Daire Başkanı Uzm. Ecz. Fatma Bekar ile TİTCK yetkilileri ve Merkez Heyeti II. Başkanı Ecz. Arman Üney, Merkez Heyeti Üyesi Ecz. Esin Demirtok İyiel, Hukuk Müşaviri Av. Hüseyin Öğüşlü ve TEB Planlama ve Koordinasyon Uzmanı Ecz. Çiğdem Okman Kılcı katılım sağladılar.