TEB Eczacılık Akademisi 2015 Yılı Bilim Hizmet ve Teşvik Ödülleri Sahiplerine Takdim Edildi


Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi tarafından 2005 yılından bu yana her yıl, eczacılık bilimleri alanında araştırma yapan bilim insanlarının seçkin araştırma, çalışma ve hizmetlerini değerlendirmek, üstün niteliklerini onayarak kamuoyuna duyurmak ve bir teşvik unsuru olmak üzere verilen “Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri” dün Ankara’da yapılan törenle sahiplerine verildi.

TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak’ın açılış konuşmasını yaptığı törene, TEB Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu Üyeleri, TEB Eczacılık Akademisi Yönetim Kurulu Üyeleri, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, Ankara Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Gülbin Özçelikay ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Çolak, konuşmasında ödül töreninin bu sene on birincisinin düzenlendiğini belirtirken, Eczacılık Akademisinin, bu ödüller ilk ortaya çıktığında bu derece kurumsal, bu derece geleneksel ve önemli bir hal alacağını belki de kimsenin hayal edemediğini ifade etti. Çolak konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Akademi, yalnızca günün ihtiyaçları değil geleceğin mesleki vizyonunu inşa etmek gibi bir misyonla kurulmuştu. Bugün mutlulukla görüyoruz ki bu misyonu layıkıyla yerine getirmektedir.
Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi sürekli meslek içi eğitimler düzenlemek, bilimsel yayınlar yapmak ve eczacılık mesleğini geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Peki, Akademimizi bizler için bu kadar önemli kılan sebepler nelerdir?

Öncelikle genel olarak sağlık alanı, özelde eczacılık çok büyük bir hızla değişiyor ve gelişiyor. Yeni teknolojiler, yalnızca mesleki pratikte değil, mesleğin bilimsel yanında da ciddi değişimlerin ortaya çıkmasını tetikliyor. Serbest eczacılık alanında eğitimler sınırlı, dolayısıyla yalnızca lisans eğitimini tamamlamış bir meslektaşımızın “bireye özgü tedavilerin merkezinde bulunan bir sağlık çalışanı olarak eczacı” modelini hayata geçirme şansı ne yazık ki yok. Artık eğitimin kendisi yaşam boyu sürmek zorunda. Çünkü eczacı bir ilaç uzmanı, hasta takibi sorumlusu, sağlık danışmanı olarak toplumun ihtiyacını karşılayamadığı durumda, bu alanı başkaları ikame etmeye çalışıyor. Bu hem mesleğimizin kan kaybetmesine hem de toplum sağlığının zarar görmesine neden oluyor.

Diğer yandan bizlerin sürekli bilgiye ulaşması, kendimizi geliştirmemiz yetmez aynı zamanda bilgiyi standartlaştırmamız da önemli bir gereklilik. Standart ve doğru bilgi akışı, eczacıya duyulan güveni arttıracak en temel anahtar. Bununla birlikte mesleğimizdeki etik sorunlar karşısında en önemli silahımız da; yine eğitim ve eczacı örgütlerimizin üyeleri ile daha yaygın temas ağı yaratmasıdır. Bir eczacı ne kadar eğitimli ise, o kadar etik davranır. Son olarak; Eczacılık Akademimiz eczacıların meslek birliğini tanımaları açısından çok önemli kurumdur, bizim meslektaşlarımız ile en önemli temas noktamızdır.

Bu ödüllerin görünür yüzü, mesleğimize hizmet sunan bilim insanlarını eczacılık kamuoyu nezdinde görünür kılmaktır. Ancak daha önemli işlevi; toplum olarak ihtiyaç duyduğumuz araştırma ve projelerin desteklenmesi, bu anlamda hem takdir eden, ahde vefayı önemseyen hem de yeni çalışmalar için itici güç olma gayretinde bir kültür yaratılmasıdır. Kısacası bizler, bu ödüller ile mesleğimize hizmet sunan tüm bilim insanlarına teşekkür ediyoruz.

Eczacılık Akademisi bilim, hizmet ve teşvik ödülleri ile daha nice yıllar bilim insanlarımızı desteklemeye, onların değerli çalışmalarını görünür kılmaya ve eczacılık alanında Dünya literatürüne katkı yapacak çalışmaların önünü açmaya devam edeceğiz. Hepinize saygılar sunuyorum.”

TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak’ın ardından kürsü alan TEB Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başaran da Bilim Hizmet ve Teşvik Ödülleri’nin öneminden bahsederken, tüm ödül sahiplerine akademik kariyerlerinde başarılar diledi. TEB Eczacılık Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tayfun Uzbay ise; Bilim Hizmet ve Teşvik Ödülleri sahiplerinin belirlenme kritelerleri hakkında kısa bir sunum gerçekleştirdi ve ardından ödül törenine geçildi.

2015 yılı başvuruları, Prof. Dr. Tayfun UZBAY, Prof. Dr. Kemal Hüsnü Can BAŞER, Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem GÜRSAN, Prof. Dr. Nurşen BAŞARAN ve Prof. Dr. Bensu KARAHALİL’den oluşan jüri üyeleri tarafından değerlendirilirken; 2015 Yılı Bilim, Hizmet Ve Teşvik Ödülleri Sahipleri Şöyle:

 

Bilim Ödülü:

Prof. Dr. Betül Demirci - Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı

Prof Dr. Bengi Uslu - Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Analitik Kimya Anabilim Dalı

 


Hizmet Ödülü:


Prof. Dr. Semra ŞARDAŞ - Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Toksikoloji Anabilim Dalı


 

Teşvik Ödülü:


Doç. Dr. Beyzagül POLAT - Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı

Doç. Dr. Nilüfer ORHAN - Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı