6. Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı Ankara’da Yapıldı

Türk Eczacıları BirliÄŸi 39. Dönem VI. BaÅŸkanlar Danışma Toplantısı, Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki KiÅŸilerin Türk Eczacıları BirliÄŸi Üyesi Eczanelerden Ä°laç Teminine Ä°liÅŸkin Protokol ile ilgili tekrar deÄŸerlendirme yapmak üzere TEB Merkez Heyeti, Denetleme Kurulu ve 54 Eczacı Odasının baÅŸkan ve yöneticilerinin katılımıyla 25 Haziran 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleÅŸtirildi.

Toplantının açılışında konuÅŸan TEB BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak konuÅŸmasında özetle ÅŸunları söyledi;


“Bu, 30 Haziranda süresi dolacak olan SGK ile Ä°laç Alım Protokolü’nün yenilenmesi süreci ile ilgili hep beraber deÄŸerlendirme yaptığımız üçüncü toplantı. Biliyorsunuz daha önce bir  çalıştay ve bir baÅŸkanlar danışma kurulu toplantısı yaptık. Çalıştayımızda protokolle ilgili zaman içinde açığa çıkan sıkıntılarımızı, beklentilerimizi ve stratejimizi konuÅŸmuÅŸ; odalarımızın SGK ile yapılacak görüÅŸmelere katılımını saÄŸlamak hususunda varmış olduÄŸumuz ortak kanaat doÄŸrultusunda bir komisyon oluÅŸturmuÅŸtuk.

GeçtiÄŸimiz ay yaptığımız BaÅŸkanlar Danışma Kurulunda ise önümüzdeki süreci tarif edip neler yapabileceÄŸimiz üzerine görüÅŸlerinize baÅŸvurmuÅŸ ve bir sonuç deklarasyonu yayınlamıştık.

Deklarasyonda:
“24.600 serbest eczacının ve onların temsilcisi olarak bizlerin bu Protokol döneminde en öncelikli talebi ve beklentisi; eczacının üzerindeki ekonomik ve bürokratik basıncı ortadan kaldıracak, eczane ekonomilerine rahat nefes aldıracak düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesidir. Hayati taleplerimizin karşılanmasını saÄŸlamaya yönelik irade ve kararlılığımız en üst seviyededir. Bu doÄŸrultuda temel taleplerimizin kabul görmemesi yahut sürecin tıkanması halinde haklarımızı elde ederek yaÅŸamak ve yaÅŸatmak için meslek birliÄŸimiz öncülüÄŸünde 54 eczacı odası olarak tüm eczacılarımızla yekvücut ÅŸekilde hareket edeceÄŸimizi” ilan ettik, yani bir bakıma tahammülümüzün kalmadığını, masadan kazanımla çıkmak istediÄŸimizi kamuoyuna duyurmuÅŸ olduk.
Bu süre zarfında oluÅŸturduÄŸumuz komisyon 3 kez toplandı.

Peki, Komisyon neler yaptı?
• Birincisi Protokol taslağımıza son halini verdi. Genel Sekreterimiz bunu detaylarıyla size sunacak.
• Ä°kincisi siyasal belirsizliÄŸin sürmesi nedeniyle SGK ile sonuç alıcı olamayan görüÅŸmeler yaptı. Biz de Bakanla yaptığımız görüÅŸmeyi bir önceki baÅŸkanlar Danışma Kurulu toplantısında sizlere aktarmıştık.


Åžimdi bugün üzerinde netleÅŸmemiz gereken konu; Protokolün son hali. Komisyonumuz bu nedenle bir BDK daha yapılmasını Merkez Heyetimize önerdi, biz de Heyet olarak bu öneriyi makul bulduk. GeçtiÄŸimiz baÅŸkanlar danışma kurulu toplantısında da 7 Haziran seçimlerine kadar Protokol görüÅŸmelerini sürdürme, yani aktif bekleme ve daha sonra geldiÄŸimiz noktayı yeniden deÄŸerlendirme kararı vermiÅŸtik. Åžimdi bugün burada bu deÄŸerlendirmeyi yapmak durumundayız.”

TEB BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak’ın açılış konuÅŸmasının ardından TEB Genel Sekreteri Ecz. Harun Kızılay, ‘’Yeni Dönem SGK Protokolü Ä°çin Talepler’’ baÅŸlıklı bir sunum yaptı. Protokol Komisyonu üyeleriyle birlikte son hali verilen taslak metnin maddelerini detaylı bir biçimde anlatan Kızılay’ın ardından, eczacı odası baÅŸkanları birer konuÅŸma yaptılar. Bölgelerindeki eczacıların protokol konusundaki görüÅŸ ve önerilerini de aktaran oda baÅŸkanlarının da katılımıyla devam eden toplantı, yaklaşık 5 saat sürdü.

Toplantı sonunda, süre uzatımı yapılması görüÅŸü ortaya çıkmıştır.