Sağlık ve Sigorta İşlemlerinde Hizmet Kesintisi İle İlgili SGK Duyurusu Hakkında

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sayfasında (www.sgk.gov.tr) Sağlık ve Sigorta İşlemlerinde Hizmet Kesintisi başlıklı bir duyuru yayımlanmış olup duyuruda;

Kurumumuzun Veri Merkezi taşınması tamamlanmış, hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik konfigürasyon çalışmaları devam etmektedir. Sistem alt yapısında yapılan performans çalışmasından dolayı 07/02/2016 tarihinde 14:30 itibariyle MEDULA Uygulamalarında (Hastane, Eczane, Optik, Şahıs ödemeleri) ve Sigorta uygulamalarında hizmet verilememiştir. Müdahalemiz sonucu sistem aynı gün 15:17 itibariyle yeniden hizmet vermeye başlamıştır.

Yukarıda belirtilen süre içerisinde sözleşmeli sağlık hizmet sunucuları SUT ‘nin “1.7.2 - MEDULA sisteminden kaynaklanan nedenlerle provizyon alınamaması” başlığı altında yer verilen;

(1) Kurum Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü yetkililerince imzalanacak bir tutanak ile tevsik edilmesi kaydıyla MEDULA sisteminden kaynaklanan arıza nedeniyle hasta takip numarasının alınamadığı süre zarfında Kurum sağlık yardımlarından yararlanma hakkının olduğunu yazılı olarak beyan etmek veya belgelemek suretiyle müracaat eden kişilerin sağlık hizmetleri Kurumca karşılanır. Daha sonra yapılan sorgulama sonucu bu kişilerin müstahak olmadığının tespit edilmesi halinde, tedaviye ait fatura bedeli ilgili sağlık kurumuna/kuruluşuna ödenerek gerekli yasal işlemler Kurumca yürütülür.” hükmü gereğince Sağlık Hizmet Sunucuları tarafından (Hastane/Eczane) Manuel Faturalama yapılabilecektir.” denilmektedir.

Kurum duyurusuna istinaden sistem kesintisi yaşandığı süre boyunca manuel fatura kesilebileceği hususunu tüm meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

**Eczacılarımızın, manuel reçete karşılama işlemleri sırasında aşağıdaki işlemleri gerçekleştirmeleri gerekmektedir.


1) SUT’un “1.8.2 - Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı” başlıklı maddesi gereği; - Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden alınması gereken ilaç katılım payı, emeklilerin maaşlarına yansıtılarak daha sonra tahsil edilmekte olduğundan eczanelerce bu aşamada tahsil edilmeyecek, diğer kişilerden alınan oranında katılım payı eczaneler tarafından tahsil edilecektir.

-  Her bir reçete için;

* 3 kutuya kadar (üç kutu dâhil) temin edilen ilaçlar için……….3 (üç) TL

* 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için……….……..1 (bir) TL,

olmak üzere alınan katılım payı eczaneler tarafından tahsil edilecektir.

2) Reçete arkasına ayrıca hastanın SGK'lı olduğuna dair beyanı yazılacaktır. Hastalara/hasta yakınlarına teslim edilen ilaçlara ait karekodlar, İTS işlemi sistem açıldığı zaman tamamlanmak üzere reçeteye eklenecektir. Bu karekodların İTS satış bildirimi işlemlerinin eczane otomasyon programları aracılığıyla yapılması mümkündür. Ancak, İTS satış kesinleştirme işleminin, MEDULA Sistemi üzerinden tamamlanması gerekmektedir.

3) Hastaya teslim edilen ilaçlarda eşdeğer ilaç uygulaması sebebiyle çıkabilecek fiyat farkları eczaneler tarafından tahsil edilecektir.

4) MEDULA Sisteminin faaliyete geçmesinin ardından, kesinti döneminde karşılanan reçeteler sisteme kaydedilecektir. Reçete sahibinin, hak sahibi olmaması nedeniyle onay alınamaması halinde, bu reçeteler Kuruma şahıs bazında ayrı ayrı fatura edilecektir. (SUT 1.7.2.maddesi) Provizyon alınamayan reçetelerin faturalandırılmasında, Medula Eczane Uygulamasından “deneme” çıktısı alınacak; verilen ilaçlara ait karekodlar da Medula Eczane Uygulamasında yer alan “Manuel Reçete Giriş” menüsünden İTSye bildirilecektir.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ

Kurum duyurusu için tıklayınız.