SMART ECZANE PROJESİ PİLOT UYGULAMA SONUÇLARI SAYIN SAĞLIK BAKANI’NA SUNULDU

SMART ECZANE PROJESÄ° PÄ°LOT UYGULAMA SONUÇLARI SAYIN SAÄžLIK BAKANI’NA SUNULDU

Smart Eczane Projesi’nin Astım / KOAH’la ilgili birinci ayağı, Nisan 2015 tarihinde eÄŸitici eÄŸitimi ile 8 eczacı odamızda baÅŸlamıştı. Arkasından Mayıs-Ekim 2015 tarihleri arasında Antalya, Batman, Edirne, EskiÅŸehir, Hatay, Konya, Manisa ve Samsun Eczacı Odalarından 254 eczacımız, bölge koordinatörü ve eÄŸitici 24 eczacı meslektaşımız tarafından Sürekli Mesleki GeliÅŸim ve Astım /KOAH alanında eÄŸitim almışlardı. Bu tarihler arasında eczanelerimize baÅŸvuran toplam 220 hastanın gerçekleÅŸtirdiÄŸi 386 ziyaret sonucunda; astım / KOAH hastalarının yaÅŸam kalitelerinde belirgin bir artış saÄŸlanmış oldu. Aynı zamanda eczacılarımızın yaptığı öz deÄŸerlendirme sonuçlarına göre, mesleki yetkinliklerinin ve bu yetkinliklere iliÅŸkin farkındalığın artırıldığı bir süreç yaÅŸadık.


Konu ile ilgili detaylı raporumuz; 19.04.2016 tarihinde (bugün) Sayın SaÄŸlık Bakanı Dr. Mehmet MüezzinoÄŸlu ve beraberindeki heyete sunuldu. Toplantıda Sayın Bakan’a SaÄŸlık Bakanlığı MüsteÅŸarı Prof. Dr. Eyüp GümüÅŸ, Bakan Yardımcısı Ahmet Baha ÖÄŸütken, MüsteÅŸar Yardımcısı Hüseyin Çelik, MüsteÅŸar Yardımcısı Åžuayip Birinci, TÄ°TCK BaÅŸkanı Doç Dr. Osman Arıkan Nacar eÅŸlik ettiler. Türk Eczacıları BirliÄŸi’ni ise; BaÅŸkan Ecz. ErdoÄŸan Çolak, Genel Sekreter Ecz. Arman Üney, Türk Eczacıları BirliÄŸi Eczacılık Akademisi BaÅŸkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay ve üyeleri Prof. Dr. Ahmet BaÅŸaran, Prof. Dr. Tuncer DeÄŸim ile Doç Dr. Åžule RabuÅŸ temsil ettiler. Toplantıda ayrıca Smart Eczane Projesi danışmanlarından ve Dünya Eczacılık Federasyonu Program Komitesi EÅŸbaÅŸkanı Dr. Ecz. Arijana Mestroviç ve Avrupa BirliÄŸi Eczacılık Grubu (PGEU) Genel Sekreteri ve CEO’su JÅ«ratÄ— Svarcaite hazır bulundular.


Sayın Bakan’ın açılışının ardından Ecz. ErdoÄŸan Çolak Smart Eczane projesi ile Türk Eczacıları BirliÄŸi’nin hastaların yaÅŸam kalitesini artırmak ve eczacıların sürekli mesleki geliÅŸimini saÄŸlamak hedeflerine vurgu yaptı. Arkasından Genel Sekreter Ecz. Arman Üney bir sunum yaparak, Smart Eczane Pilot Projesi’nin pilot uygulama süresince elde edilen çıktılarını heyetle paylaÅŸtı. Arijana Mestroviç Smart Eczane Projesi’nin temel yaklaşımları ve beklentiler üzerine görüÅŸlerini aktararak; Türkiye’de çalıştığı iki yıl boyunca eczacıların son derece motive bir biçimde saÄŸlık hizmet sunucuları olarak mesleki tatminlerini yükseltmek için çalıştıklarını aktardı. PGEU Genel Sekreteri JÅ«ratÄ— Svarcaite ise, Türkiyeli eczacıların dünyada geliÅŸen eczacılık hizmetleri baÄŸlamının bir parçası olduÄŸunu, Avrupalı meslektaÅŸları gibi eczaneden verilecek yeni hizmetlerin SaÄŸlık Bakanlığı tarafından deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸini belirtti. Heyet adına konuÅŸan son kiÅŸi olan Prof. Dr. Uzbay ise, eczacıların bilimsel yaklaşım çerçevesinde Astım / KOAH hastalarına yönelik verdiÄŸi hizmetlerin kamu faydası açısından önemine dikkat çekti.


Arkasından söz alan SaÄŸlık Bakanlığı yetkilileri, eczacıların aile hekimlikleri ile entegre saÄŸlık hizmetlerini son derece önemsediklerini, özellikle Astım / KOAH konusunda bu tür bir çalışmanın ülkemiz için son derece faydalı olduÄŸunu düÅŸündüklerini ifade ettiler. Sayın Bakan Dr. MüezzinoÄŸlu ise, bu tip projeleri desteklemenin sorumluluklarının bir parçası olduÄŸunu dile getirerek, 25.000 aile hekiminin yanı sıra 25.000 eczacıyı da saÄŸlık alanının ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini ifade ettiler.


Toplantı, Astım / KOAH alanında baÅŸlayan projenin yaygınlaÅŸması aÅŸamasının SaÄŸlık Bakanlığı ile birlikte çeÅŸitli dönemeçlerde deÄŸerlendirilmesi ve aynı ÅŸekilde Ekim ayında baÅŸlayacak olan pilot diyabet uygulamasının da deÄŸerlendirilmesi, bu arada eczacıların bu alanlarda çalışmasını engelleyecek çeÅŸitli bariyerlerin aşılması ile ilgili ortak çalışmalar yapılması konusunda karşılıklı irade beyanları ile sona erdi.


Önümüzdeki dönem eczacıların sürekli mesleki geliÅŸiminin ve eczacının kronik hastalıklar baÅŸta olmak üzere hastaların ilaçlarının ve yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸikliklerinin takibinin yapılması, bunların kayıt altına alınarak ölçülebilir hale getirilmesi konusu, inanıyoruz ki eczacılarımızın da en önemli gündem maddelerinden bir tanesi olacaktır.