Kamuda Çalışan ve Eczanesi Olmayan Eczacılar Komisyonumuz Milletvekillerini Ziyaret Etti

Kamuda Çalışan ve Eczanesi Olmayan Eczacılar komisyonu olarak Denetleme Kurulu Başkanı Ecz. Bülent VAREL başkanlığında; Ecz. Arif ÖZDEMİR, Ecz. Aykut ÇAVDAR, Ecz. Didem AKSOY, Ecz. Ersin GÜNER, Ecz. Gülcan URYAN ve komisyon sekreteri Ecz. Betül CAN’dan oluşan ekip TBMM’nde Siyasi Parti Grup Başkan Vekilleri ve Milletvekili ziyaretlerini gerçekleştirdi. Ziyaret çerçevesinde CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Ecz. Özgür ÖZEL; MHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY; AK Parti Çorum Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyon Üyesi Ecz. Ltfiye İlksen CERİTOĞLU KURT; CHP Bursa Milletvekili Ecz. Erkan AYDIN; HDP İstanbul Milletvekili Erdal ATAŞ makamlarında ziyaret edildi.

5510 Sayılı Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortası ve Sosyal Sigortalar Hakkında Kanun’da Yapılacak düzenleme ile sağlık çalışanları için fiili hizmet süresi zammı yapılmasına yönelik çalışmalara eczacıların da dahil edilmesi talebimiz iletildi.

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar ile Kamu Hastanelerinde çalışan eczacılar için uygulanan tavan ek ödeme katsayısının 2,5’ten diş hekimleri için de uygulanan 5’e çıkarılması hususunda anımsatmada bulunuldu.



Yataklı Tedavi Merkezleri Yönetmeliğinden “kurumda eczacı olmadığı takdirde görevini hemşire ya da eczane teknisyeni yürütür” ifadesinin çıkartılması ve tıpkı Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde olduğu gibi; eczacısı olmayan hastane eczanelerinin kapatılması ya da hızla buralara eczacı ataması yapılması, eczacılık hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülebilmesi için hastane yatak sayısıyla orantılı olarak eczacı sayısının belirlenmesi yönündeki görüşlerimiz iletildi.

Özel hastane eczacısı maaşının Türk Eczacıları Birliği’nin 6643 sayılı yasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak mesul müdür eczacılar için belirlemiş olduğu maaşın altında olmamasının yönetmeliklerle (özel hastane yönetmeliği) düzenlenmesi konusundaki talebiz aktarıldı.

Sağlık hizmet sunumunun ayrılmaz bir parçası olan eczacıların, kamuda hâlihazırda son derece yetersiz bulunan sayısının artırılmasına yönelik görüşlerimiz bildirildi.

Bu çerçevede; kamuda görevli eczacılar sayı olarak çok fazla olmamakla birlikte kamu kurumları bünyesinde yaptıkları görevlerin belirli bir akademik eğitimi gerektiren teknik iş niteliğinde olması, yerine göre ağır mali sorumluluk gerektirmesi, kamuda görevli eczacıların da sağlık sisteminin önemli bir unsuru olması nedeniyle söz konusu yasa tasarısı içerisinde uzman tabip, tabip, diş tabibi ile bile birlikte Kamudan emekli olan/olacak eczacıların da yer alması ve bahsi geçen düzenlemelerin tesisi için görüşmelerde bulunuldu.