TEB Eczacılık Akademisi Bilim Hizmet ve Teşvik Ödülleri Sahiplerine Sunuldu

TEB Eczacılık Akademisi Bilim Hizmet ve Teşvik Ödülleri Sahiplerine Sunuldu

2009 yılında İstanbul'da düzenlenen Dünya Eczacılık Kongresi sırasında, Birliğimizin "FIP'in kuruluş tarihi olan 25 Eylül'ün tüm dünyada ortak olarak Dünya Eczacılık Günü adıyla kutlanması" önerisi, Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP) delegasyonu tarafından oy birliği ile kabul edilmiş, daha sonra tüm dünya ülkelerine bildirilerek "25 Eylül" tarihinin Dünya Eczacılık Günü olarak kutlanacağı ilan edilmiştir. Bu doğrultuda, 25 Eylül 2016 Pazar günü Ankara’da, Eczacılık Akademisi Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri töreni ve Dünya Eczacılık Günü Resepsiyonu düzenlendi. Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri sahiplerine ulaştırıldı. 

Akademi Ödül Töreninin açılış konuşmasını yapan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi’nin eczacıların mesleki ve bilimsel gelişimlerine sağladığı katkılara değinirken özetle şunları söyledi:
‘Eczacılık Akademimiz tarafından, her yıl eczacılık alanında çalışan bilim insanlarımızın birbirinden kıymetli araştırma, çalışma ve hizmetlerini görünür kılmak ve bir teşvik unsuru olmak üzere Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri verilmektedir. Bağımsız bilimsel çalışmaların fazlaca itibar görmediği ve desteklenmediği, bilime yapılan yatırımın çok düşük seviyelerde olduğu bir sosyo-kültürel yapı içinde mesleğimizin bilim insanlarını kendi çalışma ve araştırma konularında desteklemek, geleceğimize ışık tutacak gelişmeler için bir bakıma kaldıraç işlevi görmek anlamına geliyor. Bizler, bu ödüller ile mesleğimize hizmet sunan tüm bilim insanlarına mütevazı bir teşekkür sunmuş oluyoruz. Ben hepinizin huzurunda bugün ödül alacak olan hocalarımıza hepimiz adına tekrar tekrar teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.’

Çolak’ın ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay çıktı. Uzbay, TEB Eczacılık Akademisi Bilim Hizmet ve Teşvik Ödülleri’nin hangi kriterlere göre verildiğini anlatan kısa bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından Ödül Töreni’ne geçildi.

2016 yılı başvuruları, Prof. Dr. Tayfun UZBAY, Prof. Dr. Kemal Hüsnü Can BAŞER, Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem GÜRSAN, Prof. Dr. Betül DEMİRCİ ve Prof. Dr. Bengi USLU ve Prof. Dr. Nurşen BAŞARAN’dan oluşan jüri tarafından değerlendirilmiş ve aşağıda isimleri yer alan bilim insanlarına ödül verilmesine karar verilmiştir.

TEB Eczacılık Akademisi Bilim Ödülü:
• Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan (Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ABD)


• Prof. Dr. Ahmet Aydın (Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji ABD)

TEB Eczacılık Akademisi Teşvik Ödülü:
• Doç. Dr. Sevtap Aydın (Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji ABD)


Törenin ardından Dünya Eczacılık Günü resepsiyonuna geçildi. Resepsiyonda eczacılık mesleğine önemli katkılar sağlamış, emek vermiş 6 önemli isme ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ verildi.

Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülen isimler ise şöyle;
• Ecz. Şerif Boyacı (TEB Merkez Heyeti Eski Üyesi)


• Ecz. Mehmet Domaç (TEB Merkez Heyeti Eski Başkanı)


• Ecz. İbrahim Çetinkaya (TEB Merkez Heyeti Eski Başkanı)


• Prof.Dr.Mekin Tanker (TEB Merkez Heyeti Eski Başkanı)
• Prof. Dr. Afife Mat (İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ABD)


• Ecz. Hasan Fehmi Altıntaş (Erzurum Eczacı Odası Başkanı)