REÇETESİZ İLAÇLAR : STRATEJİK YÖNELİM ÇALIŞTAYI - II

REÇETESİZ İLAÇLAR : STRATEJİK YÖNELİM ÇALIŞTAYI - II


İlki 26 Eylül 2016 tarihinde Ankara’da yapılan Reçetesiz İlaçlar: Stratejik Yönelim Çalıştayı’nın ikincisi, 3 Kasım 2016 tarihinde, TEB Merkez Heyeti, Denetleme Kurulu ve Yüksek Haysiyet Divanı Üyelerinin, Bölge Eczacı Odası Başkan ve Yöneticilerinin, Deontoloji, Akılcı İlaç ve Farmakovijilans, Sağlığa İlişkin Ürünler Komisyonları Üyelerinin, ilaç sanayi, akademi, kamu ve kooperatif temsilcilerinin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

11 masadan oluşan ve 150 kişinin katıldığı Çalıştay’ın açılış konuşmasını TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak yaptı. Son 30 yıldır eczacılık alanında yaşanan değişimden en çok etkilenen alanın, reçetesiz ilaçlar olduğunu belirten Çolak, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın uygulanmaya başlandığı tarihten bu yana bazı ilaçların reçetesiz hale getirilmesi, reçetesiz ilaçların eczane dışına çıkartılması ve kamuya yönelik tanıtımı/reklamı her geçen gün ivme kazanan bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Temel politik hattı, toplum sağlığı ve kamu yararı çerçevesinde etik eczacılık modelini, ilaca erişim hakkını ve nitelikli ilaç hizmet sunumunu savunmak olan Türk Eczacıları Birliği, ulusal ilaç politikası noktasında bir paradigma değişimi anlamına gelebilecek reçetesiz ilaçlar hakkındaki tutumunu çağdaş gelişmeleri göz ardı etmeden bilimsel ve nesnel bir zemine oturtarak kamuoyuyla paylaşmayı zaruri bir görev saymaktadır. Bu doğrultuda daha önce 2009 ve 2010 yıllarında yayınlamış olduğumuz iki raporla görüşlerimizi ortaya koymuştuk. Şimdi bir kez daha reçetesiz ilaçlara dair alanın tüm paydaşları ile biraraya gelerek meseleyi tüm boyutlarıyla tartışmak ve kamu ilaç politikalarının inşası sürecinde sağlık otoritesine bir perspektif sunmak amacındayız. Ama bunun da ötesinde, eczacı örgütünün bu konudaki görüşünü oluşturmak açısından, daha önce herhalde hiçbir meslek örgütünün yapmadığı, yapamadığı bir yol izliyoruz.

Birinci Çalıştayımızı 26 Eylül tarihinde yaptık ve bir rapor yayınladık. O çalıştayda ana amacımız OTC, BTC, reçetesiz ilaç gibi bazı kavramlardan ne anladığımızı ortaklaştırmak ve tarafların, paydaşların bu konudaki düşüncelerini en genel olarak ortaya sermekti. Bütün bu tartışmayı da cebimize alarak bugün burada, dört grup halinde bir çalışma sürdüreceğiz. Günün sonunda çok tartışmış, çok dinlemiş, eni bakış açıları kazanmış ve konuyu bir diğerinin gözünden görmeyi başarmış şekilde buradan ayrılmamızı umuyorum. Buradan çıkan sonuçları senaryolaştırarak, bölgelerarası toplantımızda her senaryo için hareket planımızı bir kez daha gözden geçireceğiz ve gelişmeleri hep beraber takip etmeye devam edeceğiz.”

 


Çalıştay’ın moderatörlüğünü yapan TEB Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney, bugüne kadar gerçekleştirilmiş en yoğun katılımlı Çalıştay olduğunu belirttiği konuşmasında, halk sağlığı ve eczacılık alanındaki en önemli tartışmalardan birisinin, reçetesiz ilaçlar olduğunu söyledi. Bir önceki Çalıştay’da, reçetesiz ilaçlar konusunda kavramların netleştirildiğini ve dünyadaki örnekler üzerinden reçetesiz ilaç ile ilgili gelişmelerin nasıl olduğunu irdelediklerini hatırlatan Üney; 2. Çalıştay’da, ilgili kurum, kuruluş ve kişilerin görüşlerinin, önerilerinin ve eleştirilerinin belirlenmesini, tarafların ortaya çıkan fikirlerinin netleştirilmesini, bunun sonucunda da nihai eğilim ve stratejilerin belirlenmesini amaçladıklarını söyledi.

Çalıştay’ın birinci bölümünde yönteme ilişkin bilgiler veren Ecz. Arman Üney; ilk olarak reçetesiz ilaçlar ve ilaçta reklam konusunda ilgili tarafların görüş/öneri ve eleştirilerinin belirleneceğini söyledi. Bu doğrultuda, tarafların yer aldığı grupların kendi aralarında gerçekleştirdiği 1 saatlik tartışmanın ardından kamu, akademi, ilaç sanayi, kooperatifler, komisyonlar ve eczacılar adına söz alan grup sözcüleri, çalışmaları sonucunda ortaya çıkan görüş ve eleştirilerini diğer katılımcılarla paylaştılar.

Çalıştay’ın ikinci bölümünde ise, birinci bölümde tarafların sunmuş olduğu görüş ve öneriler hakkında her bir grup kendi içinde tartışma yürüterek öneri ve eleştirilerini belirlediler.

Çalıştayın son bölümünde, tarafların yer aldığı her bir grup, diğer grupların fikir ve önerileri hakkında ne düşündüklerini ve eleştirilerini aktardıkları birer sunum gerçekleştirdiler.

Sunumların tamamlanmasının ardından, kapanış değerlendirmesinde bulunan TEB Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney, reçetesiz ilaçlar konusunda tüm tarafların yer aldığı geniş katılımlı ve verimli bir çalıştay gerçekleştirdiklerini, konuyla ilgili tüm görüş ve önerilerin özgürce tartışıldığını, yapıcı eleştiri ve önerilerin ortaya çıktığını belirtti.

Bir önceki Çalıştay’da olduğu gibi bu çalıştayın da kitabının hazırlanacağını ifade eden TEB Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney, bu ikinci çalıştayın Kasım ayı sonunda gerçekleştirilecek Meslek Perspektif Çalıştayı öncesinde son hazırlık toplantısı olduğunu ve üçüncü çalıştay için gayet önemli çıktılar elde edildiğini söyledi.