İlaç Fiyat Kararnamesinde Son 8 Ayda Yapılan 3. Değişiklik Hakkında

İlaç Fiyat Kararnamesinde Son 8 Ayda Yapılan 3. Değişiklik Hakkında

23-26 Haziran 2022 tarihlerinde Konya’da gerçekleştirdiğimiz Birinci Bölgelerarası Toplantı sonunda yayımladığımız deklarasyonda, eczacılık mesleğinin, çok büyük bir ekonomik tehdit altında bulunduğu, bu tehdidin ana sebebinin ise 2009 yılından bu yana eczacılarla ilgili olan bölümü değiştirilmeyen İlaç Fiyat kararnamesi olduğunu belirtmiştik.

İlaç Fiyat Kararnamesinin ve kararname ile belirlenen baremlerin ve oranların, günümüz koşullarına uygun şekilde güncellenmesi talebimizle ilgili olarak, ilk olarak, 08 Temmuz 2022 tarih ve 31890 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5800 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bir düzenleme gerçekleştirildi.

08 Temmuz 2022 günü Türk Eczacıları Birliği ve Tüm Bölge Eczacı Odaları olarak yayımladığımız açıklamada, İlaç Fiyat Kararnamesinde gerçekleştirilen düzenlemenin, Türk Eczacıları Birliği tarafından talep edilenin çok uzağında olduğunu ve bu düzenlemenin eczane ekonomilerinde herhangi bir iyileşme sağlayamayacağını vurguladık.

Birinci Bölgelerarası Toplantımızda aldığımız eylemlik kararı doğrultusunda, Eczacıya Hak Ettiği Değerin Verilmesine Yönelik olarak yürütülen kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları kapsamında, ilgili Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile çok sayıda görüşme gerçekleştirdik.

12 Ekim 2022 tarih ve 31981 sayılı Resmi Gazete’de, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı.

27 Kasım 2022 tarihinde, 20 bini aşkın meslektaşımızla gerçekleştirdiğimiz Büyük Eczacı Mitingimizde ve sonrasındaki basın açıklamalarımızda, sosyal medya paylaşımlarımızda, eczane afişlerinde, gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, İlaç Fiyat Kararnamesinde yapılan düzenlemelerin yeterli olmadığını bir kez daha söyledik.

14 Mart 2023 tarihli ve 32132 sayılı Resmi Gazete’de, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanmıştır.

Karar metni ve İlaç Fiyat Kararnamesinde 14.03.2023 ile birlikte son 8 ayda yapılan 3 değişikliğin tablosu ekte yer almakta olup, meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ

Cumhurbaşkanı Kararı için tıklayınız.

Tablo için tıklayınız.