Türk Eczacıları Birliği Emeklilik Komisyonu

39. Dönem Merkez Heyeti Emeklilik Komisyonu ilk toplantısını TEB Başkanı Erdoğan Çolak başkanlığında, 31 Ocak 2014 günü TEB binasında gerçekleştirdi. Yaklaşık 4 saat süren toplantıya Ankara, İzmir, Adana, Konya, Erzurum, Zonguldak, Malatya, Mersin, Hatay, Tokat, Giresun, Nevşehir ve Niğde Eczacı Odaları ile TEB Avukatı Hüseyin Öğüşlü, TEB Mali Müşaviri Cihan Ayan ve Farmasigorta Genel Müdürü aktüerya uzmanı Dilrüba Çiftçi katıldı.

Toplantıda; belirli bir yaş üstündeki eczacıların temel geçimlerini sağlayacak bir ücretlendirme sistemi ile eczanelerini kapatarak emekli olmalarını sağlayacak ve böylece yeni eczacılara istihdam alanı yaratmanın yolunu açacak yöntemler masaya yatırıldı. Yardımlaşma Sandığı verilerinden hareketle 38. Merkez Heyeti döneminde hazırlanmış Aktüerya Raporu, Yardımlaşma Sandığı’nda biriken miktar ve Yardımlaşma Sandığı ile Eczacı Bilgi Sistemi (EBS) kayıtlarına göre şu anda Türkiye’de 65 yaş üstü ve altı eczacı yaş dağılımı çerçevesinde eczacılarımıza nasıl ikinci bir emeklilik kazandırılabileceği değerlendirildi. Emeklilik sisteminin Türk Eczacıları Birliği bünyesinde Yardımlaşma Sandığı üzerinden mi yoksa Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) üzerinden mi gerçekleştirilebileceği üzerinde duruldu. Bireysel emeklilik sistemi tercih edildiğinde TEB’in bütün eczacıları ortak bir BES Sistemi içerisine alıp alamayacağı üzerinde duruldu. Bu bağlamda:

  • Bireysel emeklilik sahibi eczacıların oranını ve birden fazla bireysel emeklilik fonuna üye olup olmadıklarını tespit edebilmek amacıyla elektronik ortam üzerinden bir anket düzenlenmesi
  • Bireysel emeklilik için yaş sınırının 56 ve sistemde kalma süresinin 10 yıl olduğundan hareketle belli yaş aralıklarındaki eczacıların sayısının belirlenmesi kararlaştırıldı.

Komisyon bir sonraki toplantısını 2 ay içerisinde gerçekleştirme kararı aldı.