Sağlıklı 1 Dünya İçin, 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde Elele

Dünyada HIV Virüsü ile yaÅŸayanların sayısı 36,7 milyon. Her yıl 1,1 milyon kiÅŸi de bu hastalıktan hayatını kaybediyor. 

Türkiye’de 13 bini aÅŸkın kiÅŸide HIV/AÄ°DS görülüyor.

Ancak, sürdürülen mücadeleler, bilinçlendirme çalışmaları ve sivil toplum örgütlerince yürütülen projelere raÄŸmen, Türkiye AIDS hastalığının hızla arttığı ülkeler arasında.

Değerli Basın Mensupları,

Bugün 1 Aralık Dünya AÄ°DS Günü. Yaklaşık 35 yıldır dünyada var olan hastalığın günümüzde hala kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor ve AIDS ne yazık ki tüm dünyada can almaya devam ediyor.

AIDS, HIV etkeni nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. HIV (Ä°nsan bağışıklık yetmezliÄŸi virüsü) bağışıklık sistemine yavaÅŸ yavaÅŸ nüfuz ederek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok eder ve bireyi çeÅŸitli rahatsızlıklara karşı korunmasız hale getirerek sonunda ölümüne sebebiyet verir. AIDS, HIV enfeksiyonunun son aÅŸamasıdır ve bu süreçte ölümcül enfeksiyonlara ve kansere sıklıkla rastlanır. HIV, kan ve kan ürünleri, sperm veya diÄŸer cinsel sıvılar üzerinden insandan insana bulaşır. Ayrıca plasenta ya da süt yoluyla anneden bebeÄŸine bulaÅŸabilir. Öksürükle, hapşırıkla ya da el sıkışmak gibi olaÄŸan temaslarla bulaÅŸmaz.

SaÄŸlık Bakanlığı’nın yaptığı araÅŸtırmaya göre, 1985 yılından günümüze doÄŸrulama testinde pozitif olarak belirlenen 12 bin 281 HIV ve 1485 AÄ°DS vakası bulunuyor. Türkiye hastalığın hızla arttığı ülkeler arasında.

AIDS’e Ä°liÅŸkin En Önemli Sorun: Bilgisizlik

AIDS yalnızca saÄŸlık sorunu deÄŸil aynı zamanda toplumsal bir sorundur. AIDS’in azaltılması ve hatta dünya üzerinden kaldırılması için hükümetlere, saÄŸlık meslek örgütlerine ve sivil toplum örgütlerine önemli görev ve sorumluluklar düÅŸmektedir. Bu noktada; erken teÅŸhis ve gerekli tedavi yöntemlerinin eksiksiz ve uygun maliyetle halka ulaÅŸtırılması, eÄŸitim ve farkındalığın oluÅŸturulması, bulaÅŸma ve korunma yollarının doÄŸru anlatılması çok önemlidir.

Bununla birlikte virüs taşıyan kiÅŸilere karşı ayrımcılığın mutlaka önlenmesi gerekir.

AİDS Konusunda Eczacı Sorumluluğu

SaÄŸlığa iliÅŸkin her konunun takipçisi olan Türk Eczacıları BirliÄŸi, AIDS konusundaki toplumsal bilincin yükselmesi, konuya iliÅŸkin farkındalığın artırılması için her türlü giriÅŸimi desteklemektedir. SaÄŸlık Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal AIDS Komisyonu üyesi bir meslek örgütü olarak, yapılan tüm toplantılara katılıyor, AÄ°DS konusunda farkındalık yaratmak ve önlemeye yönelik projeler üzerinde birlikte çalışıyoruz.

Çünkü, AIDS'in bir toplumsal soruna dönüÅŸmesi, eczacıların hastalığın önlenmesindeki sorumluluÄŸunu arttırmaktadır. Eczacılar halka ulaşılabilirlikleri, eÄŸitimleri ve deneyimleri açısından çok etkin ve önemli bir meslek grubudur. Bununla birlikte, eÄŸitim düzeylerinin, hastaların takibinin saÄŸlanması, saÄŸlık verilerinin toplanıp, analiz edilmesi ve sonuçlarının geniÅŸ kitlelere ulaÅŸtırılabilmesine olanak saÄŸlaması da eczacıları anahtar saÄŸlık personeli konumuna taşımaktadır. Ä°nsanlar diÄŸer saÄŸlık kuruluÅŸlarından çok, düzenli olarak eczaneye gitmekte ve bir hastalık söz konusu olduÄŸunda genellikle eczacılar ilk ve son baÅŸvurulan saÄŸlık çalışanı durumunda bulunmaktadır.

Türkiye'de 25.500 serbest eczacı bulunmaktadır. Bu eczacılar hastalarla yüz yüze iliÅŸkide bulunan eczane eczacılarıdır. HIV/AIDS' in yayılmasının önlenmesinde eczane eczacıları çok önemli bir bilgi kaynağıdır.

Bu vesileyle, tüm sivil toplum örgütlerini, ülkemiz ve dünya için son derece tehlikeli olan bu hastalığa karşı birlikte hareket etmeye çağırıyor, saÄŸlık profesyonellerini de sürdürülebilir bir AIDS ile mücadele programı oluÅŸturulması için daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ MERKEZ HEYETÄ°