Hiperlipidemi Hastalarının İdame Tedavileri Hakkında

16.01.2017
40.A.00/7343

BÖLGE ECZACI ODASI
YÖNETÄ°M KURULU BAÅžKANLIÄžI’NA

BilindiÄŸi üzere 07.10.2016 tarih ve 29850 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Sosyal Güvenlik SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ” ile SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi’nin bazı hükümlerinde deÄŸiÅŸiklikler meydana gelmiÅŸtir.

Bahsi geçen TebliÄŸ ile eklenen “4.2.28.A - Statinler (antihipertansiflerle kombinasyonları dahil)” baÅŸlıklı maddesi;


“(3) Tedaviye baÅŸlamaya esas olan ilk uzman hekim raporunda, bu rapor öncesi son 6 ay içinde, birinci fıkranın a, b ve c bentleri için en az bir hafta ara ile iki defa olmak üzere, yapılmış kan lipid düzeylerinin her ikisinde de yüksek olduÄŸunu gösteren tetkik sonuçları belirtilir. Rapor süresi boyunca tetkik sonuçları deÄŸerlendirmeye alınmaz. Raporun yenilenmesinde lipid düzeyini gösteren yeni bir tetkik sonucu istenmez. Tedaviye uzun süre ara veren (6 ay ve daha uzun süre) hastalarda yeniden baÅŸlangıç kriterleri aranır. Bu ilaçlar uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir.” ÅŸeklinde düzenlenmiÅŸtir.


Ancak belirtilen 6 aylık ara verme süresinin baÅŸlangıcı hakkında çeliÅŸkiler oluÅŸması sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumundan konuya açıklık getirilmesi talep edilmiÅŸ olup;


Kurum tarafından iletilen yazılarında;


SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸinin 4.2.28 numaralı “Lipid düÅŸürücü ilaçların kullanım ilkeleri” baÅŸlıklı maddesinde “A-Statinler (3) Tedaviye baÅŸlamaya esas olan ilk uzman hekim raporunda, bu rapor öncesi son 6 ay içinde, birinci fıkranın a, b ve c bentleri için en az bir hafta ara ile iki defa olmak üzere, yapılmış kan lipid düzeylerinin her ikisinde de yüksek olduÄŸunu gösteren tetkik sonuçları belirtilir. Rapor süresi boyunca tetkik sonuçları deÄŸerlendirmeye alınmaz. Raporun yenilenmesinde lipid düzeyini gösteren yeni bir tetkik sonucu istenmez. (Ek:RG-07.10.2016-29850/33-a md. Yürürlük:15.10.2016) Tedaviye uzun süre ara veren (6 ay ve daha uzun süre) hastalarda yeniden baÅŸlangıç kriterleri aranır. Bu ilaçlar uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir.”hükmü gereÄŸi ara verme durumunda (reçete tarihinden önceki 6 ay) baÅŸlangıç kriterini içeren yeni rapor düzenlenmesi gerekmekte olup, mevcut rapor ile kullanım hakkı bulunmamaktadır.” denilmektedir.


Bilgilerinizi ve tüm üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.


Ecz. Arman ÜNEY
Genel Sekreter

Kurum yazısı için tıklayınız.