Eczacı Kişisel Sağlık Verilerinin Güvencesidir!

Eczacı Kişisel Sağlık Verilerinin Güvencesidir!

Son zamanlarda medyaya, hasta verilerinin ilaç firmalarına gönderilmesi koşulu ile ilaçların temin edildiği yönünde haberler yansımıştır. Söz konusu haberlerde eczacıları zan altında bırakan ifadelere yer verilmiştir.

Öncelikle ifade etmek isteriz ki; Eczacılar Vancouver Etik İlkeleri, Türk Eczacıları Deontoloji Tüzüğü ve İyi Eczacılık Uygulamaları Kılavuzu çerçevesinde ulusal ve uluslararası etik kurallara göre mesleklerini icra eden birer sağlık mensubudur. Eczacı, mesleki faaliyetleri dolayısıyla ve bu esnada öğrendiği sırları açıklayamaz. Hasta hakları, hastanın özerkliğine ve özel hayatına saygı gösterilmesi bağlamında hastanın izni olmadan onunla ilgili bilgiler üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

Türk Eczacıları Birliği ve Eczacı Odaları olarak bugüne kadar kişisel sağlık verilerinin korunması yönünde gösterdiğimiz hassasiyet apaçık ortadadır. Daha önce kimi kişi ve kurumlarca kişisel sağlık verilerinin satıldığına dair haberler hakkında defalarca yaptığımız ve yetkilileri göreve davet eden basın açıklamalarımızı tekrar hatırlatmak isteriz. Ayrıca kamu yararını her şeyin üstünde tutan bir meslek örgütü olarak uzun süredir veri mahremiyetinin, kişisel sağlık verilerinin ve hastanın özel hayatının gizliliğinin korunması konusunda diğer meslek örgütleri ile birlikte pek çok çalışmanın içerisinde yer aldık ve almaya da devam ediyoruz.

Bu bağlamda; söz konusu haberlerde geçen eczacılık mesleğinin itibarını karalamaya dönük ifadeleri asla kabul etmediğimizi bildiriyor, bu tür haberlerle eczacıları karalamaya çalışanları gerçekçi haber yapmaya, ilkeli ve basın etiğine uygun davranmaya davet ediyoruz. Türk Eczacıları Birliği olarak dün olduğu gibi bugün de yurttaşlarımızın kişisel sağlık verilerinin ve özel hayatının korunmasını savunmaya devam edeceğimizi ve bu yöndeki her türlü girişimin karşısında yer alacağımızı basına ve kamuoyuna saygıyla ilan ederiz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ