TESK GENEL BAŞKANI BENDEVİ PALANDÖKEN’E CEVABIMIZDIR

TESK GENEL BAÅžKANI BENDEVÄ° PALANDÖKEN’E CEVABIMIZDIR

20 Aralık ÇarÅŸamba günü çıkan haberlerde Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu BaÅŸkanı Sayın Palandöken’in mesleÄŸimize iliÅŸkin söylediklerine karşılık vermeyi kurumumuzun varlık sebeplerinden biri olarak görüyoruz. Kendisi sözlerine bir atasözüyle baÅŸlamış, biz de açıklamamıza bir deyimi kendisine hatırlatarak baÅŸlamak isteriz: “Sapla samanı karıştırmak.” 

Geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin satışının sadece eczanelerde yapılmasına iliÅŸkin çalışmalar uzun süredir yürütülüyor. SaÄŸlık Bakanlığının yaptığı bu çalışmalar, kurumumuz tarafından da titizlikle takip ediliyor. 

Pek çok konuda dezenformasyon söz konusuyken saÄŸlık gibi hassas bir konu; hataya, çarpıtmalara açık deÄŸildir. ÖnceliÄŸi her zaman halk saÄŸlığı olan bir mesleÄŸin sorumluluÄŸunu yüklenen Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak halkımız için en doÄŸrusunu savunmak bizim düsturumuzdur. 

Aktarlar sağlık meslek mensubu değildir

Türk Dil Kurumunun ‘aktar’ tanımına baktığımızda karşımıza iki tanım çıkıyor. Bunlardan birisinin “Baharat veya güzel kokular satan kimse veya dükkân”, diÄŸerininse “ Ä°ÄŸne, iplik, baharat, zarf, kâğıt, tütün vb. satılan dükkân” olduÄŸu görülmekte. Bu tanımlamalara, yasal düzenlemelere raÄŸmen pek çok bitkisel drog satışının aktarlarda yapıldığı bilinmekte; aktarların vitrinlerinden sattıkları ürünlerin ambalajına kadar saÄŸlığa iliÅŸkin yanlış yönlendirmelerde ve hatta saÄŸlık beyanlarında bulunduÄŸu görülmektedir.

TESK BaÅŸkanı Sayın Palandöken’in de belirttiÄŸi gibi aktarlık “babadan oÄŸula geçen” bir meslekken eczacılık fakültelerinde bitkilerin ilaç olarak kullanılması hususunda Farmasötik Botanik, Farmakognozi  ve Fitoterapi dersleri verilmekte; bunun yanı sıra Farmakoloji derslerinde ilaçların etki ve kullanılışı, Toksikoloji dersinde ise ilaçların toksisitesi öÄŸretilmektedir. Ülkemizde saÄŸlık okuryazarlığının ilkokul 2 seviyesinde olduÄŸunu göz önünde bulundurarak toplumun saÄŸlığını, bu iÅŸin profesyonelleri olan saÄŸlık meslek mensuplarına bırakmak en doÄŸrusudur.

Prof. Dr. Sezik: “Halkımızın saÄŸlığı hekim ve eczacılara emanet”

Bitkilerin ilaç olarak kullanımını saÄŸlayacak yeterli saÄŸlık personelinin mevcut olduÄŸunu dile getiren alanında uzman Fitoterapi DerneÄŸi BaÅŸkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik bu hususta: “BilindiÄŸi gibi aktarlar, saÄŸlık eÄŸitimi almamış olan kiÅŸilerdir. Halkımızın saÄŸlığı, saÄŸlıkla ilgili eÄŸitim almış olan hekim ve eczacılara emanet edilmiÅŸtir” ÅŸeklinde görüÅŸ belirtmektedir.

Sezik, konu hakkında ÅŸu bilgileri de vermektedir: “SaÄŸlık Bakanlığı 2016 yılında 1985 genelgesini tekrar yayınlamış bunun yanında aktar ve baharatçı açılışında istenecek belgeler hakkındaki genelgeye aktarlarda satılabilecek bitkiler listesi eklemiÅŸtir. Sonuç olarak aktarların bir saÄŸlık elemanı gibi bitkileri tavsiye etmesi veya satması, halkımızın saÄŸlığı açısından uygun deÄŸildir. Gıda olarak tarçın, ıhlamur ve benzeri bitkileri satmalarının yasaklanması diye bir durum bulunmamaktadır.”

Bitkisel demek zararsız demek değildir

Altını çizmek isteriz ki bitkisel demek, zararsız demek deÄŸildir. Bitkisel ürünlerin de yan etkileri vardır. Ve bu yan etkiler, iÅŸin uzmanı olmayan kiÅŸilerin elinde geri dönüÅŸü olmayan acı sonuçlara yol açmaktadır. Unutulmamalıdır ki  “Zehir ile ilacı birbirinden ayıran dozdur.”

Bitkisel ya da kimyasal maddelerin karışımları vücuda yaptıkları etkiye göre zehir ya da ilaç tanımlamasına girer. Ä°ÅŸte bu noktada bilim devreye girer. Eczacılık, bilimsel kanıtlara ve klinik araÅŸtırmalara dayanmaktadır. Eczacılar, bilimin geliÅŸmesine katkıda bulunmakta ve en önemlisi halkın en yakın saÄŸlık danışmanı olarak ülkenin her köÅŸesinde kesintisiz saÄŸlık-ilaç danışmanlığı hizmeti vermektedir.

Gelenek kadar geleceÄŸi de önemsiyor, doÄŸaya bizlere verdiÄŸi bitkiler için teÅŸekkür ediyor, mesleklerin ayakta kalması kadar toplumun saÄŸlığını da düÅŸünüyoruz. DeÄŸerli TESK BaÅŸkanı Palandöken’i, esnafları korumak için yaptığı açıklamadan ötürü takdir etmekle beraber, kendisini toplum saÄŸlığını düÅŸünmeye de davet ediyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ