AÅžILAMA HALK SAÄžLIÄžININ TEMELÄ°NÄ° OLUÅžTURUR

AÅžILAMA HALK SAÄžLIÄžININ TEMELÄ°NÄ° OLUÅžTURUR


Değerli basın mensupları,

Son dönemde basına aşı ve aşı içeriklerine dair yanlış bilgilendirmeler yansımıştır. SaÄŸlık okuryazarlığının ilkokul iki seviyesinde olduÄŸu ülkemizde, toplum saÄŸlığını yakından ilgilendiren konularda bilimsellikten uzak olarak yapılan yönlendirmeleri doÄŸru bulmuyoruz; medyatik kimliklerinden yararlanarak bu açıklamaları yapan bazı bilim insanlarını sorumlu, vicdanlı ve hassas davranmaya davet ediyoruz.


Aşı, yaÅŸamsal bir üründür

Aşı, dünya genelinde uygulanan, en etkili ve en ucuz saÄŸlık koruma yöntemidir. Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün verilerine göre; aşılama yoluyla her yıl 2-3 milyon kiÅŸinin enfeksiyona baÄŸlı ölümü engellenmekte, pek çok hastalığın önüne geçilmektedir.

Aşı yaÅŸamsal bir üründür, konu saÄŸlık olduÄŸunda toplumsal yararın her ÅŸeyden önce geldiÄŸi unutulmamalı; bilimselliÄŸe ters düÅŸecek açıklamalardan uzak durulmalıdır.

“YaÅŸam süremiz 26 yıl uzamıştır”

Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Bilim Dalından Prof. Dr. Åžule ApikoÄŸlu RabuÅŸ, aşının toplumsal faydalarına deÄŸinerek ÅŸunları söyledi:


“OECD verilerine göre Türkiye’de ortalama yaÅŸam süresi 1960 yılında 48.3 iken, bu rakam 2012 yılında 74.6’ya çıkmıştır. Yani 52 yılda yaÅŸam süremiz 26 yıl uzamıştır. Bu iyileÅŸmenin en büyük aktörlerinden birisi GeniÅŸletilmiş̧ Bağışıklama Programı kapsamında uygulanmakta olan Ulusal Aşılama Programı’dır. Ulusal Aşılama Programı dışında kalan aşıların da iliÅŸkili hastalık durumları (grip, zatürre, vb.) ile iliÅŸkili ciddi komplikasyon riski bulunan bireylere ve hekimlerin önerdiÄŸi diÄŸer riskli bireylere uygulanması oldukça önemlidir.”


Toplum saÄŸlığı medyatiklikten önemlidir

Medya karşısında bilim insanlarının toplum saÄŸlığına yönelik açıklamalarda bulunmaları yaÅŸadığımızın çağın gereklerinden olmakla beraber bu açıklamaların temelinde bilimsel verileri içeren dayanaklar olmalıdır. Aşı gibi bilimselliÄŸi klinik araÅŸtırmalarla kanıtlanmış biyolojik bir ürünle ilgili medyanın olumlu atmosferinden yararlanılarak yapılan açıklamalar talihsizliktir. Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak bilimsel verilere dayanmayan, sorumsuzca yapılan açıklamaların karşısında olduÄŸumuzu da tüm kamuoyunun bilmesini isteriz.


Konuya dair akademik çalışmaları ve uzmanlığı bulunmamasına raÄŸmen açıklamalar yapan bilim insanlarına toplum saÄŸlığının, televizyon kameralarından ve gazete sayfalarından daha önemli olduÄŸunu hatırlatmak isteriz.


Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ BASIN BÄ°RÄ°MÄ°