Liderlik ve Siyaset Akademisi 1-2 Şubat Tarihlerinde Ankara’da Gerçekleştirildi

Liderlik ve Siyaset Akademisi 1-2 Åžubat Tarihlerinde Ankara’da GerçekleÅŸtirildi


Türk Eczacıları BirliÄŸi’nin düzenlediÄŸi Liderlik ve Siyaset Akademisi, 1 – 2 Åžubat tarihlerinde Ankara’da gerçekleÅŸtirildi. Ä°ki gün süren etkinliÄŸe Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti, Denetleme Kurulu, Yüksek Haysiyet Divanı, TEB Eczacılık Akademisi Üyeleri ve Bölge Eczacı Odalarının BaÅŸkanları ve Yöneticileri katıldı.

Açılış konuÅŸmasını yapan Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak, eÄŸitimlerde hem güncel siyaset hem etik konularının ele alınacağını söyledi ve kimi becerileri geliÅŸtirmek amacıyla seminerler düzenlemeyi hedeflediklerini belirtti.

2 Åžubat’ın Türk Eczacıları BirliÄŸi’nin 62’nci kuruluÅŸ yıl dönümü olduÄŸunu belirten Çolak, büyük bir aile olduklarını söyledi ve meslek dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

Akademi eÄŸitimleri, Ä°ÅŸ Bankası yöneticilerinden Can Ä°ÅŸözen’in “Portföy Yönetimi” sunumuyla baÅŸladı. Ardından Yücel Onat’ın “Yönetim YetkinliÄŸinin GeliÅŸtirilmesi” semineriyle devam etti.

Klinik Psikolog Serkan KahyaoÄŸlu’nun verdiÄŸi eÄŸitim “Ayrımcılık” konusunu iÅŸledi. Gamze Baytöre’nin “Tek Bir Ses Olmak Ä°çin Farklı Seslerle Çalışmak” baÅŸlıklı sunumunda ekip çalışmasının önemine deÄŸinildi.

Ä°stanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Yunus Emre, “Türkiye’de ve OrtadoÄŸu’da Siyasal GeliÅŸmeler” baÅŸlıklı seminer verdi. Suna Okur’un verdiÄŸi eÄŸitim “Kurumsal Ä°letiÅŸim Yönetimi, Hitabet ve Etkili Sunum Becerileri” üzerine oldu.

ModeratörlüÄŸünü Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak’ın yaptığı “Türkiye’de Ä°laç Politikaları” baÅŸlıklı panele; Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaÅŸkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Sosyal Güvenlik Kurumu GSS Genel Müdürü Dr. Mustafa Özderyol, IQVIA Genel Müdürü Dr. Ali Akyıldız ve Hacettepe Üniversitesi Ä°ktisadi Ä°dari Bilimler Fakültesi Ä°ktisat Bölümü’nden Doç. Dr. Zafer Çalışkan konuÅŸmacı olarak katıldı.

Çolak, ülkemizde saÄŸlığa ve ilaca ayrılan payın her yıl arttığını ancak bu artışın OECD ülkeleriyle kıyaslandığında yeterli olmadığını söyleyerek sözlerine baÅŸladı. Türk Eczacıları BirliÄŸi ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında belirli periyotlarla ilaç alım protokolleri ve protokol revizyonları yapıldığını belirten Çolak, 2018’in de bu görüÅŸmelerin yapılacağı yıllardan birisi olduÄŸunu söyledi. Çolak, söz konusu protokolde eczacıyı ekonomik olarak rahatlatacak düzenlemelerin yaÅŸama geçirilmesini istediklerini belirtti.

Ä°laç fiyatlarındaki kur düzenlemelerin, ilaç yokluÄŸu ÅŸikâyetlerini artırdığını ifade eden Çolak, her sene benzer bir manzara yaÅŸanmaması adına tarafların ortak zeminde çözüm bulması gerektiÄŸine vurgu yaptı. Sorunun sebeplerinden birisinin de kur ayarlamasının yılda bir yapılması olduÄŸunu söyleyen Çolak, bu düzenlemenin yıl içerisine yayılması ve belirli periyotlarla fiyatlara yansıtılmasını doÄŸru bulduklarını ifade etti.

Reçetesiz ilaç konusuna deÄŸinen Çolak, TÄ°TCK’nın konuya iliÅŸkin düzenlemeyi geri çekmesine iliÅŸkin teÅŸekkürlerini iletti. SaÄŸlık sisteminin, eczanelerin ve saÄŸlık okuryazarlığı düÅŸük olan toplumun reçetesiz ilaç kategorisinin geniÅŸletilmesine hazır olmadığını ifade eden Çolak, reçetesiz ilaçların beraberinde ilaçta reklamı, ilaçta fiyat artışını ve ilacın eczane dışına çıkmasını getireceÄŸinden endiÅŸe duyduklarını söyledi. 

Çolak’ın ardından söz alan IQVIA Genel Müdürü Dr. Ali Akyıldız, dünyada ve Türkiye’de ilaç sektörünün gidiÅŸatına iliÅŸkin bilgiler paylaÅŸtı. Dünya ilaç sektörünün 2021 yılına kadar %3 ile %6 arasında büyüme kaydetmesinin beklendiÄŸini söyleyen Akyıldız, Türkiye’de beklenen büyümenin ile arasında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaÅŸkanı Dr. Hakkı Gürsöz; TÄ°TCK’nın temel misyonunun etkili, kaliteli, güvenilir ürünü toplumla buluÅŸturmak olduÄŸunu ve bu misyon çerçevesinde çalışmalarını yürüttüklerini ifade etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu GSS Genel Müdürü Dr. Mustafa Özderyol; kurum olarak nüfusun %98,5’lik bir kısmına hitap ettiklerini; herkesin eÅŸit ÅŸartlarda ve standartlarda hizmetlerden yararlandığını söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Ä°ktisadi Ä°dari Bilimler Fakültesi Ä°ktisat Bölümü’nden Doç. Dr. Zafer Çalışkan; gerek dünya gerek Türkiye’de ilaç politikalarının fiyatlama ve finans çerçevesinde yürütüldüÄŸünü, bununla birlikte saÄŸlıkla ilgili her türlü harcamanın ülkenin geliÅŸmesinde ve kalkınmasında yatırım unsuru olduÄŸunun unutulmaması gerektiÄŸini belirtti.