Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği Hakkında

41.A.00/3967
28.05.2018

BÖLGE ECZACI ODASI

YÖNETÄ°M KURULU BAÅžKANLIÄžI’NA

18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "7143 sayılı Vergi ve DiÄŸer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Ä°liÅŸkin Kanun kapsamında, 

"b) Eczaneler, stoklarında kaydi olarak yer aldığı halde fiilen bulunmayan ilaçları, bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar maliyet bedeli üzerinden fatura düzenlemek suretiyle kayıtlarından çıkarabilirler. Bu suretle kayıtlardan çıkarılan ilaçların maliyet bedeli üzerinden %4 oranında hesaplanan katma deÄŸer vergisi ayrı bir beyanname ile beyan edilerek beyanname verme süresi içinde ödenir. Ödenen bu vergi, hesaplanan katma deÄŸer vergisinden indirilemez, gelir kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınamaz." ÅŸeklinde düzenleme yapıldığı, eczacıların, bu maddede tanımlanan bildirimi yapmaları için 2018 yılı AÄŸustos ayı sonuna kadar süre tanınmış olup, uygulamanın ne ÅŸekilde yapılacağının, önceki stok düzenleme uygulamasında olduÄŸu gibi, Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanacak TebliÄŸi ile ayrıntılı olarak açıklanmasının beklendiÄŸi, 18.05.2018 tarihinde www.teb.org.tr aracılığıyla BirliÄŸimiz tarafından duyurulmuÅŸtu. 

Maliye Bakanlığı (Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı) tarafından 26 Mayıs 2018 tarihli Mükerrer Resmi Gazete'de "Vergi ve DiÄŸer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Ä°liÅŸkin 7143 Sayılı Kanun Genel TebliÄŸi" yayımlanmıştır. TebliÄŸ'in "B- Kayıtlarda Yer Aldığı Hâlde Ä°ÅŸletmede Mevcut Olmayan Emtia" baÅŸlıklı bölümünde eczanelerde kaydi olarak yer almasına raÄŸmen fiili olarak bulunmayan ilaçların kayıtlarının kanun kapsamında ne ÅŸekilde düzeltilebileceÄŸi açıklanmaktadır.

TebliÄŸ metninin tamamı ile, TebliÄŸin eczanelerde kaydi olarak yer almasına raÄŸmen fiili olarak bulunmayan ilaçlarla ilgili ne ÅŸekilde iÅŸlem yapılmasına gerektiÄŸine dair bölümü ekte yer almakta olup, bilgilerinizi ve üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.

Ecz. Arman Üney

Genel Sekreter

 

Eczanelere iliÅŸkin bölüm için tıklayınız.

TebliÄŸ metni için tıklayınız.

TebliÄŸ ekleri için tıklayınız.