14. Türkiye Eczacılık Kongresi Ankara’da Düzenlendi

14. Türkiye Eczacılık Kongresi Ankara’da Düzenlendi

Türk Eczacıları BirliÄŸi’nin düzenlediÄŸi 14. Türkiye Eczacılık Kongresi, 1 Kasım PerÅŸembe günü Ankara’da baÅŸladı. “MeslektaÅŸlarımıza, Hastalarımıza, Topluma Sözümüz Var!" teması ile düzenlenen ve üç gün süren Kongre; akademiden, sektörden, siyasetten, bürokrasiden, medyadan, meslek örgütlerinden, sivil toplum kuruluÅŸlarından pek çok ismi bir araya getirdi.

Açılış Töreni’ne; Cumhuriyet Halk Partisi Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Cumhuriyet Halk Partisi Grup BaÅŸkan Vekili Ecz. Özgür Özel, Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Ecz. Gamze TaÅŸçıer, Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili Ecz. Ä°rfan Kaplan, Halkların Demokratik Partisi Ä°zmir Milletvekili Serpil Kemalbey Pekgözegü, Milliyetçi Hareket Partisi Adana Milletvekili Ecz. AyÅŸe Sibel Ersoy, Küba Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez, Dünya SaÄŸlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, Sosyal Güvenlik Kurumu BaÅŸkanı Dr. Mehmet Selim BaÄŸlı, Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ä°laç ve Eczacılık BaÅŸkan Yardımcısı Dr. Ali Alkan, Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetimden Sorumlu Kurum BaÅŸkan Yardımcısı Fatih Tan, Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Destek Hizmetleri ve Bilgi Yönetimi BaÅŸkan Yardımcısı Eray Kaplan katıldı.

Kongre, Türk Eczacıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak’ın konuÅŸmasıyla baÅŸladı. Çolak, yaptığı konuÅŸmada saÄŸlık, ilaç ve eczacılık alanında deÄŸerlendirmelerde bulundu. Çolak, 1980’li yıllardan bu yana düzenlenen kongrelerin eczacılık mesleÄŸine yaptığı katkıları vurguladı. Kongre’nin mesleki ve bilimsel geliÅŸmelerin takip edileceÄŸi bir zemin oluÅŸturma amacına iÅŸaret eden Çolak, “Eczacılar olarak bizler insanların ihtiyaç ve taleplerini hizmet sunumu yoluyla eylemlere dönüÅŸtürmeli, mesleÄŸimizi uzun soluklu, kapsayıcı, güvenli ve dirençli; tek bir kelime ile sürdürülebilir bir model ile yenilemeliyiz. Bu modele dayalı yenilenme ise, ancak bilgilerimizin yenilenmesiyle, özgüvenimizin yenilenmesiyle mümkün olacaktır” dedi.


14. Türkiye Eczacılık Kongresi’nin Açılış Semineri’nde Küba Moleküler Ä°mmünoloji Merkezi Direktörü Prof. Dr. Agustín Lage Dávila, “Küba Biyofarmasötik Endüstrisi ve Halk SaÄŸlığı ile Ä°liÅŸkisi” baÅŸlıklı konuÅŸmasında ilaç geliÅŸtirme çalışmalarına, Küba’nın saÄŸlık sistemine, kanser ilaçlarına iliÅŸkin konulara deÄŸindi.


Kongre kapsamında aynı zamanda Ecz. Reha Bilir’in Gezenbilir FotoÄŸraf Sergisi’nin açılışı yapıldı.


Kongre’nin ilk paneli olan Dünyada ve Türkiye’de Ekonomik Kriz’in ardından gazeteci Güven Ä°slamoÄŸlu’nun söyleÅŸisi baÅŸladı. Ä°slamoÄŸlu, “Sürdürülebilir YaÅŸam: Ben Gördüm, Dedem Gördü, Sen de Gör!” baÅŸlıklı söyleÅŸisinde çevre ve doÄŸa ile iliÅŸkili çarpıcı bilgileri katılımcılarla paylaÅŸtı.


Türk Eczacıları BirliÄŸi Basın Ödülleri Sahiplerini Buldu

Kongre kapsamında düzenlenen Türk Eczacıları BirliÄŸi Basın Ödülleri Töreni’nde ödüller sahiplerini buldu.

Ödül kazanan isimler:

Yılın Sağlık Habercisi (Yazılı Dal)
Kardelen KoldaÅŸ – Hürriyet
Åžeyma PaÅŸayiÄŸit – Cumhuriyet

Yılın SaÄŸlık Habercisi (Görsel Dal)
Duygu Ayaz Bayram – CNN Türk
Aybüke Yıldız – Kanal 7

En İyi Radyo Programı
Yavuz OÄŸhan – Sputnik

En İyi Haber Programı
Ä°lker Karagöz - Fox

En Ä°yi Haber Sitesi
T24

Poster Ödülleri Sahibini Buldu

Türk Eczacıları BirliÄŸi Eczacılık Akademisi BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°. Tayfun Uzbay, Türk Eczacıları BirliÄŸi Eczacılık Akademisi Üyesi Prof. Dr. Bensu Karahalil, Türk Eczacıları BirliÄŸi Yüksek Haysiyet Divanı Üyesi Ecz. Lale Vural, Çanakkale Eczacı Odası BaÅŸkanı Ecz. N. Jale Karaata, Batman Eczacı Odası BaÅŸkanı Uzm. Ecz. Adnan Bayhan’ın yaptığı jüri deÄŸerlendirmesi sonucu Poster Ödülleri sahiplerini buldu.

Ödül kazanan isimler ÅŸöyle:

1. Dr. Ecz. Övgü Çelikler Özer
2. Dr. Ecz. Elif UlutaÅŸ Deniz
3. Dr. Ecz. Bilge Sözen Åžahne


3 Kasım’da sona eren Kongre’de üç gün boyunca; 3 çalıştay, 2 vaka sunumu, 1 sektör, 1 kooperatif oturumu, 3 panel ve 16 bilimsel-mesleki oturum olmak üzere, toplam 26 oturum yer aldı. Altısı yabancı olmak üzere 100 konuÅŸmacı ilaç, eczacılık ve saÄŸlık alanına katkıda bulundu.