14’ÜNCÜ TÜRKİYE ECZACILIK KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ

14’ÜNCÜ TÜRKÄ°YE ECZACILIK KONGRESÄ°
SONUÇ BÄ°LDÄ°RGESÄ° 

Türkiye’nin en geniÅŸ nitelikli bilimsel ve mesleki eczacılık platformu olan 14. Türkiye Eczacılık Kongresi’ni “MeslektaÅŸlarımıza, Hastalarımıza, Topluma SÖZÜMÜZ VAR temasıyla 1-3 Kasım 2018 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleÅŸtirdik. 500’den fazla Eczacılık Fakültesi öÄŸrencisinin dâhil olduÄŸu Kongremize 2000’e yakın kiÅŸi katıldı.

1 Kasım PerÅŸembe günü gerçekleÅŸtirilen açılış törenimize, CHP Genel BaÅŸkanı Sayın Kemal KılıçdaroÄŸlu, Dünya SaÄŸlık Örgütü Türkiye Temsilcisi ve Ofis BaÅŸkanı Dr. Pavel Ursu, Küba Büyükelçisi Luis Alberto Amaros Nunez, eczacı milletvekillerimiz ve çok deÄŸerli Kurum yöneticileri katılarak bizleri ÅŸereflendirdiler. Dünya Eczacılık Federasyonu BaÅŸkanı Eczacı Dominique Jordan ve Avrupa BirliÄŸi Eczacılık Grubu Genel Sekreteri Eczacı Ilaria Passarani göndermiÅŸ oldukları video mesajlarla Kongremizi selamladılar.

Kongremiz çerçevesinde; 1 açılış semineri, 3 çalıştay, 2 vak’a sunumu, 1 sektör oturumu, 1 kooperatif oturumu, 1 poster oturumu, 13 bilimsel-mesleki oturum ve 3 panel olmak üzere, toplamda 25 oturumda bir araya geldik. 6’sı yabancı 100’ün üzerinde konuÅŸmacı Kongremizde sunum gerçekleÅŸtirdi, kıymetli bilgilerini bizlerle paylaÅŸarak daÄŸarcığımızı zenginleÅŸtirdi.

Kongremizin Açılış Semineri’ni, ilk motivasyonu halk saÄŸlığı olan, teropatik kanser aşısını geliÅŸtirerek insanlığa ve bilime büyük hizmet etmiÅŸ Küba Moleküler Ä°mmunoloji Merkez Direktörü Prof. Dr. Agustin Lage Davila verdi. Davila; ilaç geliÅŸtirme çalışmalarını, onkoloji alanına yaptıkları katkıları, Küba’nın saÄŸlık sektörünü, Türkiye ile yapılabilecek iÅŸ birliÄŸi çalışmalarını bizlerle paylaÅŸtı.

Işığın peÅŸinde bir ömür geçiren, 2018 Yılı DeÄŸer Katan Eczacı Ödülü’nü de takdim etmekten ÅŸeref duyduÄŸumuz Ecz. Reha Bilir’in fotoÄŸraf sergisi ile bugüne kadar objektifine yansıyanları katılımcılarımızla paylaÅŸmasından son derece mutlu olduk. Dünyayı Kongre salonumuza taşıyan Ecz. Reha Bilir’e bir kez daha teÅŸekkür ediyoruz. 

Kongremizde aynı zamanda Türk Eczacıları BirliÄŸi Basın Ödülleri sahiplerini buldu. Yazılı dalda Yılın SaÄŸlık Habercisi Ödülü’ne Hürriyet gazetesinden Kardelen KoldaÅŸ ve Cumhuriyet gazetesinden Åžeyma PaÅŸayiÄŸit layık görüldü. Görsel dalda Yılın SaÄŸlık Habercisi Ödülleri ise CNN Türk’ten Duygu Ayaz Bayram  ve Kanal 7’den Aybüke Yıldız’ın oldu. En Ä°yi Radyo Programı Ödülü’nün sahibi Sputnik’ten Yavuz OÄŸhan, En Ä°yi Haber Programı Ödülü’nün sahibi Fox TV’den Ä°lker Karagöz ve En Ä°yi Ä°nternet Haber Sitesi Ödülünün sahibi T24 oldu. Kendilerine sergiledikleri gazetecilik anlayışından ve emeklerinden dolayı bir kez daha teÅŸekkür ediyoruz.

Kongremizde yer alan bilimsel posterler; Türk Eczacıları BirliÄŸi Eczacılık Akademisi BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°. Tayfun Uzbay, Türk Eczacıları BirliÄŸi Eczacılık Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bensu Karahalil, Türk Eczacıları BirliÄŸi Yüksek Haysiyet Divanı Üyesi Ecz. Lale Vural, Çanakkale Eczacı Odası BaÅŸkanı Ecz. N. Jale Karaata, Batman Eczacı Odası BaÅŸkanı Uzm. Ecz. Adnan Bayhan’dan oluÅŸan jüri tarafından deÄŸerlendirildi. BirinciliÄŸe Dr. Ecz. Övgü Çelikler Özer, ikinciliÄŸe Dr. Ecz. Elif UlutaÅŸ Deniz ve üçüncülüÄŸe de Dr. Ecz. Bilge Sözen Åžahne layık görüldü. Kongremize bilimsel posterleri ile katılarak zenginlik katan ve ödül alan tüm bilim insanlarına çok teÅŸekkür ediyoruz.

Eczacılarımız, yaklaşık 40 yıldır devam eden Türkiye Eczacılık Kongreleri tarihinde ilk kez çalıştaylar ve vak’a sunumları gerçekleÅŸtirdi. Farmasötik bakım, sosyal medya kullanımı ve saÄŸlık iletiÅŸimi alanlarında gerçekleÅŸen çalıştaylar, tüm kongre katılımcılarımız tarafından büyük bir beÄŸeni ile karşılandı. Kongrelerimiz kapsamında hem katılımcılık düzeyini artıran, hem de etkin bir öÄŸrenme biçimi sunan çalıştayları bundan sonra da etkin bir biçimde devam etme kararlılığındayız.

Serbest eczacılar tarafından yapılan vak’a sunumları, Türkiye Eczacılık Kongreleri tarihinde ilk kez gerçekleÅŸti. Rehber Eczacılarımız, 7 ayrı sunumla hasta saÄŸlığına yaptıkları ölçülebilir katkıyı ve bunun mesleki tatmin için ne derece önemli bir deneyim olduÄŸunu katılımcılarla paylaÅŸtılar.

Koruyucu eczacılık hizmetleri, basit rahatsızlıklar, medikal, bitkisel ve ilaç dışı ürünler, evde bakım hizmetleri gibi pek çok bilimsel eczacılık alanının yanı sıra kooperatiflerimiz, göç, ÅŸehir hastaneleri, eczacılık istihdamı gibi güncel ve mesleki meseleler de gündeme gelmiÅŸ oldu. DiÄŸer yandan, saygıdeÄŸer dekanlarımız, eczacılık eÄŸitimi ile ilgili son geliÅŸmeleri masaya yatırdılar.

Kamu hizmeti ve kamu yararı doÄŸrultusunda yıllardır faaliyet yürüten akademik-demokratik bir meslek örgütü olarak insanımızı, ülkemizi, dünyamızı ilgilendiren hiçbir ÅŸeyin bize yabancı olamayacağının bilinciyle Kongremizde 3 panel gerçekleÅŸtirdik. Söz konusu panellerde Dünya’da ve Türkiye’de yaÅŸanan iktisadi krizi, Türkiye’nin nasıl bir ulusal ilaç politikası geliÅŸtirmesi gerektiÄŸini ve meslek örgütlerinin toplumsal yaÅŸamdaki yerini, demokrasilerde örgütlülüÄŸü masaya yatırma ve tartışma olanağı bulduk.

2020 yılında, deneyimden, birlikte üretmekten, tartışmaktan aldığı güçle her seferinde daha da geliÅŸen, zenginleÅŸen, yeniliklere imza atan Türkiye Eczacılık Kongremizin 15’incisinde görüÅŸmek umuduyla…

14. Türkiye Eczacılık Kongresi
Sekreterya, Yürütme ve Bilimsel Danışma Kurulları