Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Açıklama (Güncellendi)

Plastik PoÅŸetlerin Ücretlendirilmesine Ä°liÅŸkin Açıklama (Güncellendi)

BilindiÄŸi üzere, kaynakların verimli yönetimi ve plastik poÅŸetlerden kaynaklanan çevre kirliliÄŸinin önlenmesi amacıyla 10.12.2018 tarih 30621 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanunla yapılan düzenleme ile 01 Ocak 2019 tarihinden geçerli olmak üzere, Plastik PoÅŸetlerin Ücretlendirilmesine Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslar yayımlanmış; uygulamanın baÅŸlamasının ardından Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel MüdürlüÄŸü, 09.01.2019 tarihinde bir açıklamaya yayımlayarak, ülke genelinde baÅŸlayan uygulamanın ilk dönemlerinde karşılaşılan hususlar göz önünde bulundurularak, duyulan ihtiyaç üzerine,  Usul ve Esaslarda 09.01.2019 tarihinden geçerli olmak üzere bazı düzenlemeler yapıldığını duyurmuÅŸtu.

Genel Müdürlük tarafından 25.03.2019 tarihinde yayımlanan açıklama ile, Plastik PoÅŸetlerin Ücretlendirilmesine Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslarda uygulamada karşılaşılan hususlar göz önünde bulundurularak gerekli görülen deÄŸiÅŸikliklerin yapıldığı bildirilmektedir.

Usul ve Esaslar kapsamında, eczanelerle ilgili uygulamada deÄŸiÅŸiklik yapılmamış olup, “Eczanelerde sadece ilaç satışlarında kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 200x350 milimetre (körük kalınlığı ve sap uzunluÄŸu dâhil) ebadından küçük saplı/sapsız poÅŸetler Usul ve Esasların kapsamından çıkarılmış olup ilaçlar için verilen plastik poÅŸetler ücretsiz olarak verilebilecektir” ÅŸeklinde devam etmektedir.

Usul ve Esaslarda 25.03.2019 tarihinde yapılan düzenlemeler hakkında, Çevre Yönetimi Genel MüdürlüÄŸü tarafından yapılan açıklamalar ise ÅŸöyledir;

  • Gümrüksüz satış maÄŸazalarında ürün satışı esnasında verilen tüm poÅŸetler ücretsiz olarak verilebilecektir.
  • Uygulama tekstil, oyuncak, elektronik, unlu mamül, giyim, gıda gibi ürünlerin toptan veya perakende olarak satışının yapıldığı market, bakkal, kantin, pastane, züccaciye, tuhafiye, restoran, kafe, nalbur ve benzeri yerlerde geçerli olacaktır.
  • Ücrete tabi plastik poÅŸetlerin en az bir yüzeyinde çevreci slogan ve Sıfır Atık logosu kullanılacağı, plastik poÅŸetlerde yer alan satış noktalarının marka ve logoları bulunduÄŸu yüzey (sap ve körükler hariç) alanının yüzde yirmisini geçemeyeceÄŸi bildirilmiÅŸ ve Sıfır Atık logosunun Bakanlık web sayfasından temin edilen haliyle veya poÅŸet rengine baÄŸlı olarak görünür olması ÅŸartıyla tek renk olarak kullanacaktır.
  • Plastik poÅŸetlerin kalınlıklarının tespitinde yüzde onluk sapma oranı tolerans payı kabul edilecektir.
  • Mevcut uygulama dahilinde asgari 25 kuruÅŸtan satılmakta olan plastik poÅŸetler 01.05.2019 tarihinden itibaren boyutuna ve muhteviyatına bakılmaksızın adet başına vergiler dahil 25 KuruÅŸtan satılacaktır.
  • Satış noktalarında plastik poÅŸet ücreti, en az bir yerde, kullanıcı ve tüketicilerin rahatlıkla görebileceÄŸi bir duyuru ile ilan edilecektir.
  • Satış noktalarınca, plastik poÅŸet satışlarına yönelik yapılacak beyan ve ödeme iÅŸlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlen esaslara göre yerine getirilecektir.
  • Barkodsuz plastik poÅŸetler ile 09.01.2019 tarihli Usul ve Esaslara uymayan ve satış noktalarının stoklarında bulunan poÅŸetlerin kullanımı için verilen süre 30.06.2019 tarihine kadar uzatılmıştır.

Tüm meslektaÅŸlarımızın bilgisine sunarız.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ

“Plastik PoÅŸetlerin Ücretlendirilmesine Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar” için tıklayınız.