YÖK’e Çağrımızı Tekrarlıyoruz

YÖK’e ÇaÄŸrımızı Tekrarlıyoruz:

Eczacı Ä°nsan Gücü Planlaması Yapılmalıdır

Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak tüm Bölge Eczacı Odalarımızla sayıları 37 bini geçen eczacımızın sesi olmak için çalışıyor; mesleÄŸimizi geleceÄŸe güvenilir ve sürdürülebilir bir ÅŸekilde taşımak adına adımlar atıyoruz. Ancak elimizdeki veriler, bizleri endiÅŸelendirmekle kalmıyor, aynı zamanda acil önlemler alınmadığı takdirde mesleÄŸimizin ve meslektaÅŸlarımızın zarar göreceÄŸini, istihdam sorunlarının ortaya çıkacağını, eczacılık mesleÄŸinin geleceÄŸinin tehlikede olduÄŸunu gözler önüne seriyor. Bu noktada bir kez daha vurgulamak istiyoruz: Mevzu yalnızca bir mesleÄŸin geleceÄŸi deÄŸildir. Yapılan yanlışlara devam edildiÄŸi sürece ülkenin teminatı olan gençlerimizin geleceÄŸi tehlikeye girecek, halk saÄŸlığı da olumsuz etkilenecektir.

Veriler tehlikeye iÅŸaret ediyor

Konu hakkında daha kapsamlı bir çerçeve çizmek ve durumun vahametini sayılarla bir kez daha ortaya koymak gerekiyor:

- 2001 yılında 8 olan eczacılık fakültesi sayısı, akıl almaz bir artışla 2019 yılında 49’a yükselmiÅŸtir.

- GeçtiÄŸimiz 7 yılda eczacılık fakültelerinin kontenjanları %71,7 oranında artmıştır.

-Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Eylül 2018 verileri, eczane açılabilecek yer sayısını 1867 olarak göstermektedir. Ancak her yıl 1500’ün üzerinde öÄŸrenci eczacılık fakültelerinden mezun olmaktadır ve mezun öÄŸrenci sayısı her yıl artmaktadır.

- SaÄŸlık Bakanlığı SaÄŸlıkta Ä°nsan Kaynakları 2023 Vizyonu, 2023 yılında eczacı ihtiyacını 32.900 olarak belirlemiÅŸtir. Buna karşılık ÅŸu anda Eczacı Bilgi Sistemi’ne kayıtlı 37.000’in üzerinde eczacı bulunmaktadır.

ÇaÄŸrımızı tekrarlıyoruz

BirliÄŸimiz bugüne dek konuya iliÅŸkin YükseköÄŸretim Kurumu nezdinde defalarca giriÅŸimde bulundu. Ancak çaÄŸrılarımız hep yanıtsız, sorularımız hep havada kaldı. Israrımızın mesleÄŸimize duyduÄŸumuz saygıdan, halk saÄŸlığına verdiÄŸimiz önemden kaynaklandığını vurguluyor ve çaÄŸrımızı tekrarlıyoruz:

- Devlet, vakıf, özel fark etmeksizin yeni eczacılık fakülteleri açılmamalıdır.

- ÖÄŸretim elemanı eksik, altyapısı bilimsel çalışma yapmaya uygun olmadığı halde açılmış olan eczacılık fakülteleri, bünyesinde bulundukları üniversite ve sanayi iÅŸ birliÄŸi ile Ar-Ge merkezlerine dönüÅŸtürülmelidir. Böyle bir imkan bulunmaması halinde kapatılmalıdır.

- Eczacılık fakültesi kontenjanları belirlenirken ülkenin kaynakları, sektörün iÅŸ gücü ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır.

- Kontenjanlar acilen azaltılmalıdır.

- YükseköÄŸretim Kurumları Sınavı’ndaeczacılık alanına baÅŸarı sırası ÅŸartı getirilmeli ve ilk 60 bine giren öÄŸrenciler eczacılık fakültelerine yerleÅŸtirilmelidir.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ