ÖSYM’nin Yayınladığı Son Kılavuz Kaygılarımızı Haklı Çıkardı: Nicelik Niteliğin Önüne Geçiyor

ÖSYM’nin Yayınladığı Son Kılavuz Kaygılarımızı Haklı Çıkardı:

Nicelik NiteliÄŸin Önüne Geçiyor

Basına ve kamuoyuna,

Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak daha önce yaptığımız tüm açıklamalarda, her daim halk saÄŸlığını önceliklendiren bir mesleÄŸin temsilcileri olarak eczacılık mesleÄŸinin ve eczacılık eÄŸitiminin niteliksizleÅŸtirilmemesi gerektiÄŸinin altını çizdik. Eczacılık fakültesi sayılarının ve kontenjanlarının artmasının eczacılık mesleÄŸine vereceÄŸi zarardan duyduÄŸumuz kaygıyı vurguladık. Fakat uyarılarımız dikkate alınmadığı gibi, geçtiÄŸimiz günlerde 50’inci eczacılık fakültesinin kurulmasına YÖK tarafından onay verildi.

BilindiÄŸi üzere ülkemizin geleceÄŸi gençlerimiz, üniversite sınavları sonrası tercihlerini yaptı. Tercih döneminde kendilerine yol gösterilmesi adına ÖSYM tarafından her yıl olduÄŸu gibi bu yıl da “YükseköÄŸretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu” yayınlandı. Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak söz konusu kılavuzla açıklanan rakamların bizleri ne kadar haklı çıkarttığını üzülerek görmüÅŸ olduk. ÖSYM, bu verilerle yeni açılan fakültelerin içler acısı durumunu tüm Türkiye’ye ilan etmiÅŸ oldu.

Türkiye’de bulunan ve öÄŸrenci alan 36 eczacılık fakültesi ile ilgili kılavuzdan edindiÄŸimiz bilgilere göre:

-          4 eczacılık fakültesinde profesör unvanlı akademisyen bulunmamaktadır.

-          7 eczacılık fakültesinde doçent unvanlı akademisyen bulunmamaktadır.

-          7 eczacılık fakültesinde profesör unvanlı akademisyen sayısı 3’ten azdır.

-          15 eczacılık fakültesinde doçent unvanlı akademisyen sayısı 5’ten azdır.

-          23 eczacılık fakültesinin akademisyen sayısı 20’den azdır.

-          36 eczacılık fakültesinden yalnızca 12’si tam akreditedir.

Bu verilerden de görüldüÄŸü üzere akademik kadro açısından Türkiye’deki eczacılık fakültelerinin pek çoÄŸunun durumu içler acısıdır. MesleÄŸimizin geleceÄŸinin tehlikeye atılmaması için yeni eczacılık fakültesi açılmaması gerektiÄŸini, akademik açıdan yetersiz olan fakültelerin ise Ar-Ge merkezine dönüÅŸtürülmesi önerilerimizi YÖK ile defalarca paylaÅŸtık. Bugün bu verilerle YÖK bizim kaygılarımızı tescillediÄŸi gibi; uyarılarımızı hiçbir ÅŸekilde dikkate almayarak Türkiye’deki eczacılık fakülteleri baÄŸlamında nasıl bir yanlışın parçası olduÄŸunu gözler önüne sermiÅŸtir.

MesleÄŸinin geleceÄŸine sahip çıkan bir saÄŸlık meslek örgütü olarak bir kez daha tekrarlıyoruz:

  • Devlet, vakıf fark etmeksizin yeni eczacılık fakülteleri açılmamalıdır.
  • ÖÄŸretim elemanı eksik, altyapısı bilimsel çalışma yapmaya uygun olmadığı halde açılmış olan eczacılık fakülteleri, bünyesinde bulundukları üniversite ve sanayi iÅŸ birliÄŸi ile Ar-Ge merkezlerine dönüÅŸtürülmelidir. Böyle bir imkân bulunmaması halinde kapatılmalıdır.
  • Eczacılık fakültesi kontenjanları belirlenirken ülkenin kaynakları, sektörün iÅŸ gücü ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır.
  • Kontenjanlar acilen azaltılmalıdır.
  • YükseköÄŸretim Kurumları Sınavı’nda eczacılık alanına baÅŸarı sırası ÅŸartı getirilmeli ve ilk 60 bine giren öÄŸrenciler eczacılık fakültelerine yerleÅŸtirilmelidir.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ