Uluslararası Eczacılık Federasyonu Avrupa Bölgesel Konferansı Ankara’da Başladı

Uluslararası Eczacılık Federasyonu Avrupa Bölgesel Konferansı Ankara’da BaÅŸladı

Türk Eczacıları BirliÄŸi ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸtirilen Uluslararası Eczacılık Federasyonu Avrupa Bölgesel Konferansı, Ankara’da baÅŸladı. “Birinci Basamak SaÄŸlık Hizmeti Sunumu: Eczacılıkta GeleceÄŸe DoÄŸru Hamle” teması ile düzenlenen Konferans’ın açılış töreni, 23 Ekim ÇarÅŸamba günü gerçekleÅŸtirildi.

Açılış törenine; AK Parti Malatya Milletvekili Ecz. Öznur Çalık, AK Parti NiÄŸde Milletvekili Ecz. Selim Gültekin, Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Ecz. Gamze TaÅŸçıer, 19. Dönem SaÄŸlık Bakanı Ecz. Kazım Dinç, On Dokuz Mayıs Belediye BaÅŸkanı Ecz. Osman TopaloÄŸlu, Türk Eczacıları BirliÄŸi Önceki Dönem BaÅŸkanı Ecz. Mehmet Domaç, 26. Dönem Çorum Milletvekili Ecz. Lütfiye Ä°lksen CeritoÄŸlu Kurt, Dünya SaÄŸlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaÅŸkanı Dr. Hakkı Gürsöz, BaÅŸkan Yardımcıları Dr. Ecz. Harun Kızılay ve Eray Kaplan, Daire BaÅŸkanları Uzm. Ecz. Fatma Bekar ve Uzm. Ecz. Mesil Aksoy, Åžube Müdürleri, SaÄŸlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel MüdürlüÄŸü Daire BaÅŸkanı Uzm. Ecz. Ä°rem Mühürcü,  Kurum Eczacıları, Sosyal Güvenlik Kurumu Ankara Ä°l Müdürü Tuncay CevheroÄŸlu, Sosyal Güvenlik Kurumu Temsilcileri, Uluslararası Eczacılık Federasyonu BaÅŸkanı Ecz. Dominique Jordan, Uluslararası Eczacılık Federasyonu CEO’SU Catherine Duggan, FIP Üst Düzey Temsilcileri Ema Paulino, Ian Bates, Jacqueline Surugue, Eeva Teresalmi, Paul Sinclair, PGEU BaÅŸkanı Ecz. Michal Byliniak,  EAFP Temsilcisi Kristien De Paepe, EFPIA Temsilcisi Virginia Acha, EAHP Temsilcisi Aida Batista, EU Patients Forum Temsilcisi Radu Ganescu, Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu Üyeleri, Bölge Eczacı Odası BaÅŸkan ve Yöneticileri, Birim Eczacı Kooperatiflerinin BaÅŸkan ve Yöneticileri, sendika, meslek örgütü, sivil toplum kuruluÅŸlarından ve ilaç sanayisinden temsilciler katıldı.

Açılış töreninde konuÅŸma gerçekleÅŸtiren Uluslararası Eczacılık Federasyonu BaÅŸkanı Ecz. Dominique Jordan; bilim, eÄŸitim ve pratiÄŸi bir arada toplayan bir kuruluÅŸ olduklarını ve eczacılık pratiÄŸini iyileÅŸtirmek yoluyla dünya saÄŸlığını da iyileÅŸtirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Konferans’ın yüzyıllar önce eczacılığın icra edildiÄŸi Anadolu topraklarında gerçekleÅŸtiriliyor olmasının önemine deÄŸinen Jordan konuÅŸmasında, “Bu tarihsel toplantının kendi baÅŸkanlık sürecimde yapılıyor olmasını önemli buluyorum. Bu Konferans yoluyla bölgesel ve küresel katkıda bulunacağımıza inanıyorum” sözlerine yer verdi.

Türk Eczacıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak, konuÅŸmasına: “Uluslararası Eczacılık Federasyonu’nun tarihinde yaptığı ilk Avrupa Kongresi’ni Ankara’da gerçekleÅŸtirme fırsatı bulduk. Ankara’ya gelerek bu tarihi ana bizimle birlikte ortak olan herkese çok teÅŸekkür ediyorum” sözleriyle baÅŸladı. Çolak, eczacıların herkes için saÄŸlığın saÄŸlanmasında çok önemli bir rol oynadığını söyleyerek: “GeçtiÄŸimiz yıl, 25 Ekim 2018’de yayımlanan Astana Bildirgesi’nin bir sonucu olarak eczacılar, bu hedefin gerçekleÅŸmesi için canla baÅŸla çalışmaya hazır. Kendisini yenilemeye, eÄŸitim almaya ve vermeye, iÅŸ gücünü etkili ve verimli kullanmaya, teknolojiden faydalanmaya, koruyucu saÄŸlığın daha güçlü bir parçası olmaya hazır. Konferansımız iÅŸte bu hazırlık sürecini pekiÅŸtirecek diye inanıyoruz” dedi.

Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaÅŸkanı Dr. Hakkı Gürsöz, yaptığı konuÅŸmada saÄŸlığın geliÅŸtirilmesi adına tüm paydaÅŸların ortak çalışmalar yürütmesinin önemine deÄŸindi. Gürsöz, Uluslararası Eczacılık Federasyonu’nun eczacıların saÄŸlık okur yazarlığına katkıda bulunan  bir meslek grubu olarak konumlandırılmasına yaptığı vurguyu hatırlattı ve bu vurguyu önemsediÄŸini dile getirdi. SaÄŸlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile birinci basamak saÄŸlık hizmeti sunan saÄŸlık kuruluÅŸları arasına eczanelerin de eklenmesinin çok önemli bir geliÅŸme olduÄŸunu söyleyen Gürsöz, Konferans’ın bu konuda yol haritası oluÅŸturacağını dile getirdi.  

Dünya SaÄŸlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Pavel Ursu, Konferans’ın farklı paydaÅŸları bir araya getirmesinin deÄŸerli olduÄŸunu söyleyerek ulusal ve küresel ortaklıkların önemine vurgu yaptı.  Dünya SaÄŸlık Örgütü olarak din, dil, ırk, sosyo ekonomik ayrım yapmadan saÄŸlığı iyileÅŸtirmek için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Ursu, saÄŸlık alanında yaÅŸanan ilerlemelerin ülkeler arasında eÅŸit olmadığını hatırlattı. Ursu, sözlerini “Hep beraber çalışalım, saÄŸlığı iyileÅŸtirelim” diyerek tamamladı.

Bir önceki Konferans’a ev sahipliÄŸi yapmış Ürdün Eczacıları BirliÄŸi’nin BaÅŸkanı Ecz. Zeid Kilani, yaptığı konuÅŸmada: “Dünya çok hızlı bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸiyor ve geliÅŸiyor. Bu durum bizim mesleÄŸimiz için de geçerli. Bu noktada kendi rolümüzü güçlendirmeliyiz” sözlerine yer verdi. Konferans’ta iÅŸlenecek konu baÅŸlıklarının eczacılık mesleÄŸine yapacağı katkıya deÄŸinen  Kilani: “MesleÄŸimizin iyileÅŸme ve ilerleme ihtiyacının farkındayız. Bu yüzden de tüm paydaÅŸlarla ortak çalışmalar yürütüyoruz” dedi. Kilani, Ankara Eylem Taahhüdü’nün imzalanmasını heyecanla beklediklerini ve bu taahhüdün birinci basamak saÄŸlık hizmetlerinde eczacının rolünü güçlendireceÄŸini ifade etti. 

Uluslararası Eczacılık Federasyonu CEO’SU Catherine Duggan, yaptığı konuÅŸmada eczacılık mesleÄŸini ileriye taşımak ve Uluslararası Eczacılık Federasyonu vizyonunu hayata geçirmek için hamleler yaptıklarını söyledi. Uluslararası Eczacılık Federasyonu olarak bölgesel konferanslar yapmayı önemsediklerini ifade eden Duggan: “Bölgesel konferans yapmamızın iki önemli nedeni var. Bunlardan birisi her bölgenin farklı ihtiyaçlarının olması. DiÄŸeri ise her bölgenin kendi ÅŸartlarından dersler çıkarmak” dedi.

Türk Eczacıları BirliÄŸi Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney, konuÅŸmasında: “Konferans boyunca Avrupa’nın birçok ülkesinden meslektaşımız ile birlikte birinci basamak saÄŸlık hizmeti sunumu içerisinde mesleÄŸimizi nasıl geleceÄŸe taşıyacağımızı konuÅŸacağız. Eczacıların geleceÄŸe doÄŸru hamlesini hep birlikte konuÅŸacağız. MesleÄŸimizin geleceÄŸi için unutulmaz bir imza atacağız”sözlerine yer verdi. Konferans sonunda Ankara Taahhüdü yayınlanacağını söyleyen Üney: “Konferans’ın geleceÄŸe dair bir iz bırakmasını istiyoruz. Burada, saÄŸlık alanındaki birçok paydaşımız mevcut. Bu Taahhüt, hem Konferansımızın deÄŸerini artıracak, hem de mesleÄŸimiz adına yapılan bu güzel iÅŸlerin sıfır noktası olarak Ankara hep hatırlanacak.

Konferans’ta eczacılığı farklı yönleriyle ele alan kapsamlı bilimsel programın yanı sıra Türkiye’nin tarihi ve kültürel deÄŸerlerini anlatan sosyal programlara yer verildi.