14 Kasım Dünya Diyabet Günü: Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım

14 Kasım Dünya Diyabet Günü:

Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım

Bugün 14 Kasım Dünya Diyabet Günü. 14 Kasım,  2007 yılından beri diyabetin çeÅŸitli temalar eÅŸliÄŸinde gündeme gelebilmesi için Dünya Diyabet Günü olarak belirlenmiÅŸtir. Uluslararası Diyabet Federasyonu hem 2018 hem de 2019 yılının teması olarak “Diyabet ve Aile”yi seçmiÅŸtir. Bu temanın seçilmesinin amacı; diyabetin aile üzerindeki etkisi konusunda farkındalık yaratmak ve bu hastalıktan etkilenen aileleri desteklemek ve diyabetin yönetimi, bakımı, önlenmesi ve eÄŸitiminde ailenin rolünü ön plana çıkarmaktır.

Tüketim alışkanlıklarını da hızlandıran yaÅŸam koÅŸulları ile birlikte endüstrileÅŸmiÅŸ gıda sektörü, diyabeti “çağımızın hastalıkları” kategorisinde önemli bir sıraya getirmiÅŸtir. Gıda tercihlerinde yaÅŸanan zorunlu deÄŸiÅŸikliÄŸin üstüne iÅŸ yaÅŸamının getirdiÄŸi hareketsiz ve ekrana bağımlı çalışma koÅŸulları da diyabetin yayılmasına kolaylık saÄŸlayan bir zemin oluÅŸturmuÅŸtur.

Günümüzde 425 milyondan fazla insan diyabetle yaÅŸamaktadır. Bu bireylerin çoÄŸu; düzenli fiziksel aktivite, saÄŸlıklı ve dengeli beslenme ve saÄŸlıklı yaÅŸam ortamlarının teÅŸvik edilmesi yoluyla hastalığa yakalanma riskinin büyük oranda önlenebilir olduÄŸu Tip 2 diyabetli bireylerdir. Hâlâ diyabetle yaÅŸayan 2 kiÅŸiden 1’i tanı almamıştır ve bu bireylerin çoÄŸu Tip 2 diyabetlidir. Diyabet büyük bir saÄŸlık sorunu olduÄŸu gibi aynı zamanda ekonomik de bir yük yaratmaktadır. 2015 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre toplam saÄŸlık harcamaları içindeki diyabet maliyeti % 22,6’dır.

Hem saÄŸlıklı bireyler ve saÄŸlıklı toplum açısından hem de saÄŸlık harcamalarını baÅŸka kronik ve kritik hastalıklara yönlendirebilmek açısından diyabetle mücadele ve diyabeti erken teÅŸhis etmek çok önemlidir ve bu noktada hem aileye hem de biz eczacılara çok önemli bir rol düÅŸmektedir.

Her platformda dile getirdiÄŸimiz ve geçtiÄŸimiz ay ev sahipliÄŸi yaptığımız FIP Avrupa Bölgesel Konferansı sonrasında imza altına aldığımız Birinci Basamak SaÄŸlık Hizmetleri Ankara Taahhüdü’nde de vurguladığımız gibi “mesleÄŸimizi güçlendirerek her geçen gün daha da ağırlaÅŸan bulaşıcı olmayan hastalık yükü ile mücadele etmeyi sürdürmenin” birey ve toplum saÄŸlığı açısından ne denli önemli olduÄŸunun farkındayız.

Rehber Eczanem Programı kapsamındaki diyabet modülümüz sayesinde, altı bini aÅŸkın eczacımız eÄŸitimlere katılarak bilgilerini tazeleme imkânı bulmuÅŸtu. Bu doÄŸrultuda; eczacının ilaç ve saÄŸlık danışmanı niteliÄŸi ile hastanın tedaviye uyum sürecini izleyerek uyumu artırmayı hedefliyor; hastalık tanısı konmuÅŸ, belirli ilaç rejimine sahip hastalara etkili ve güvenli ilaç tedavisi saÄŸlıyoruz. Bunun yanı sıra saÄŸlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konularında yaptığımız önerilerle hastalarımızın tedavi sürecine olumlu katkıda bulunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Çağımızın bir gerçeÄŸi olan diyabetle baÅŸa çıkmakta toplumun her zaman yanında olacağımızı hatırlatıyor, diyabetli hastalarımızın ilk çalacakları kapılardan biri olma görevimizi gelecekte de sürdürmeye devam edeceÄŸimizi ifade ediyoruz.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ