Türk Eczacıları Birliği 42. Olağan Büyük Kongresi Ankara’da Başladı

Türk Eczacıları BirliÄŸi 42. OlaÄŸan Büyük Kongresi Ankara’da BaÅŸladı


Türk Eczacıları BirliÄŸi 42. OlaÄŸan Büyük Kongresi, 28 Kasım 2019 tarihinde Anıtkabir ziyareti ile baÅŸladı. Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti, Denetleme Kurulu, Yüksek Haysiyet Divanı Üyeleri, Büyük Kongre Delegeleri ile Bölge Eczacı Odası BaÅŸkan ve Yöneticilerinin katılımıyla Aslanlı Yol’da baÅŸlayan tören; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakılmasının ardından Anıtkabir Özel Defteri’nin imzalanması ile devam etti.

Türk Eczacıları BirliÄŸi 42. OlaÄŸan Büyük Kongresi’nin açılış törenine; Cumhuriyet Halk Partisi Grup BaÅŸkan Vekili Manisa Milletvekili Ecz. Özgür Özel, AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Ecz. Öznur Çalık, AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı NevÅŸehir Milletvekili Ecz. Mustafa Açıkgöz, AK Parti Ä°stanbul Milletvekili Ecz. MüÅŸerref Pervin Tuba Durgut, AK Parti NiÄŸde Milletvekili Ecz. Selim Gültekin, Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Ecz. Burhanettin Bulut, Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili Ecz. Ä°rfan Kaplan, Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili Ecz. Bayram Yılmazkaya, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Ecz. Erkan Aydın,  Halkların Demokratik Partisi IÄŸdır Milletvekili Dr. Habip Eksik, Milliyetçi Hareket Partisi Adana Milletvekili Ecz. AyÅŸe Sibel Ersoy,  Bozkurt Ä°lçesi Belediye BaÅŸkanı Ecz. Birsen Çelik, Akhisar Ä°lçesi Belediye BaÅŸkanı Ecz. Besim Dutlulu, Ürgüp Ä°lçesi Belediye BaÅŸkanı Ecz. Mehmet Aktürk, Türk Eczacıları BirliÄŸi Önceki Dönem BaÅŸkanı Ecz. Mehmet Domaç, Kıbrıs Türk Eczacılar BirliÄŸi BaÅŸkanı Dr. Ecz. Umut Öksüz, CumhurbaÅŸkanı BaÅŸdanışmanı Ecz. Ahmet Selim KöroÄŸlu, Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaÅŸkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaÅŸkan Yardımcısı Dr. Ecz. Harun Kızılay, eczacılık fakültelerinin dekanları ve öÄŸretim görevlileri, Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu Üyeleri, Yüksek Haysiyet Divanı Üyeleri, Büyük Kongre Delegeleri, Bölge Eczacı Odası BaÅŸkan ve Yöneticileri, Birim Eczacı Kooperatiflerinin BaÅŸkan ve Yöneticileri, sendika, meslek örgütü, sivil toplum kuruluÅŸlarından ve ilaç sanayisinden temsilciler katıldı.

  

Kongre’nin açılış konuÅŸmasını Ecz. ErdoÄŸan Çolak gerçekleÅŸtirdi. Çolak, konuÅŸmasına, “Önümüzdeki üç gün boyunca meslek örgütümüzün sadece yöneticilerini ve yönetim anlayışını deÄŸil, mesleÄŸimizin içinden geçtiÄŸi iki zor yılı tartışacak, sorunlarımızı ortaya koyacak ve çözüm önerilerimizi konuÅŸacağız. Neyi yapıp yapamadığımızın yanı sıra neyi yapacağımızı, neyi yapmamız gerektiÄŸini konuÅŸacak ve bunları nasıl yapacağımızı da ilkeler düzeyinde karara baÄŸlayacağız. Kongremizin bu anlamda da verimli, üretken fikir alışveriÅŸlerine vesile olmasını diliyorum” sözleri ile baÅŸladı.

Türk Eczacıları BirliÄŸi’nin tüm Eczacı Odaları ile koordineli çalıştığına dikkat çeken Çolak, “Eczacılarımızın çığlığını duyuyoruz. Tüm dünyada maddi ve manevi ÅŸartların kötüleÅŸtiÄŸi bir dönemde, denge ve denetlemenin kaybolup gittiÄŸi bir evren tablosu karşısında, bu çığlığa yanıt verebilecek tek gücün; ulusal meslek örgütleri ve meslek örgütünün kendi içindeki dayanışması olduÄŸunu biliyoruz” dedi.

Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaÅŸkanı Dr. Hakkı Gürsöz, küresel saÄŸlık sorunlarının ülkemizi de etkilediÄŸini ifade etti. Eczane ekonomileri, eczacılıkta istihdam ve eczacıların mesleki rolü baÅŸlıklarının önemle üzerinde durulması gereken konular olduÄŸunu ifade eden Gürsöz, “TÄ°TCK olarak sorunların çözümü konusunda eczacılarımızla her daim beraber yürüyoruz. Bu üç mesele hakkında da birlikte çalışmaya devam edeceÄŸiz” dedi.

“Sahip olduÄŸum hiçbir makam bana mesleÄŸimin verdiÄŸi onurdan büyük deÄŸil” diyen Ak Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Ecz. Öznur Çalık, eczacı olmaktan ve millete hizmet etmekten gurur duyduÄŸunu ifade etti. SaÄŸlık ve sosyal yardımlar konusunda önemli reformlar yapıldığını vurgulayan Çalık, sosyal güvenlik kapsamında yaÅŸanan artış ile birlikte saÄŸlık alanındaki deÄŸiÅŸimlere vurgu yaptı. BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin Kalkınma hedefleri doÄŸrultusunda çalıştıklarını söyleyen Çalık, yerli aşı ve ilaç konusunda çalışmalara devam edileceÄŸini ifade etti.

Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Ecz. AyÅŸe Sibel Ersoy, eczacılık mesleÄŸinin mensupları olarak büyük sorumluluklar taşıdıklarını ve en kolay ulaşılabilir noktada saÄŸlık hizmeti vermek için çalıştıklarını ifade etti. Eczacılık Yemini’nin ağırlığının ve öneminin her geçen gün arttığını ifade eden Ersoy, Kongre’nin eczacılık mesleÄŸine ve eczacılara hayırlı olmasını temenni etti.

Halkların Demokratik Partisi IÄŸdır Milletvekili Dr. Habip Eksik, saÄŸlığın yalnızca bedenle sınırlı olmadığını,  ruhen de tam bir iyilik hali olduÄŸunu hatırlattı. “Demokrasi, barış, adalet, hukuk olmazsa saÄŸlık da dahil olmak üzere hiçbir alan doÄŸru bir ÅŸekilde iÅŸlemez” diyen Eksik, meslek odalarının demokrasiyi esas alarak yaptığı seçimlerin önemine vurgu yaptı.

Eczacılık alanı ile ilgili kritik günlerden geçildiÄŸini söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Grup BaÅŸkan Vekili Ecz. Özgür Özel, 6197 Sayılı Kanun’un çok önemli olduÄŸunu ifade ederek “GeçiÅŸ döneminde yaÅŸanan aksaklıklara raÄŸmen gelecek düÅŸünülerek bu yasaya sahip çıkılmalı” dedi. Özel, kan ürünlerinin temini ile ilgili yaÅŸanan sürecin, kendileri tarafından çok yakından takip edildiÄŸini ifade ederek çözüm konusunda ne gerekiyorsa yapılacağını ifade etti. Halk saÄŸlığını önceleyen aklın her daim gündemde tutulması gerektiÄŸini vurgulayan Özel, “Tüm siyasi partilerin eczacı vekilleri olarak Meclis’te eczacı kimliÄŸimizle eczacılığın geleceÄŸi için, halkın saÄŸlığı adına mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

Kıbrıs Türk Eczacılar BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz. Umut Öksüz, Birlikleri ile ilgili bilgiler verdi. Genç ve dinamik bir ekip olduklarını ifade eden Öksüz, yönetim kurullarının yaÅŸ ortalamasının 28 olduÄŸunu söyledi. Öksüz, ayrıca Türk Eczacıları BirliÄŸi ile iliÅŸkileri ve iÅŸ birliÄŸini artırarak ortak çalışmalar yürütmenin önemine deÄŸindi.

Kura yöntemiyle Tasnif Kurulu’nun belirlenmesinin ardından yapılan oylama ile Büyük Kongre BaÅŸkanlık Divanı belirlendi. Büyük Kongre gündeminin geri kalan maddeleri okunarak kabul edildi. Ardından Büyük Kongre Bütçe ve Hesap Komisyonu, Mevzuat Komisyonu, Dilek ve Öneriler Komisyonu üyeleri seçildi.

Divan aşağıdaki isimlerden oluştu:

Divan BaÅŸkanı Ecz. Sertaç Özmen

Divan II. BaÅŸkanı Ecz. Ahmet Çimer

Yazman Ecz. Süleyman Özgür Öztürk

Yazman Ecz. Sevil Ezer

Yazman Ecz. Nojdar Gonca Bozkurt

Türk Eczacıları BirliÄŸi Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney, bir sunum gerçekleÅŸtirerek Türk Eczacıları BirliÄŸi 41. Dönem Merkez Heyeti çalışmalarını ayrıntıları ile paylaÅŸtı.

Türk Eczacıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz. Ä°brahim Özkol, Türk Eczacıları BirliÄŸi 41. Dönem Merkez Heyeti Mali Raporu’nu katılımcılarla paylaÅŸtı.

Türk Eczacıları BirliÄŸi Denetleme Kurulu BaÅŸkanı Ecz. M. Aylin Yalçınkaya, Türk Eczacıları BirliÄŸi 41. Dönem Denetleme Kurulu Raporu’nu katılımcılarla paylaÅŸtı.