T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Gerçekleştirilen Ziyaret

T.C. CumhurbaÅŸkanı Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan’a GerçekleÅŸtirilen Ziyaret


Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan, Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu Üyelerini 13.12.2019 tarihinde Ä°stanbul’da Dolmabahçe Çalışma Ofisinde kabul etti.

Sayın CumhurbaÅŸkanına gerçekleÅŸtirilen ziyarette, T.C. SaÄŸlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca, CumhurbaÅŸkanı BaÅŸdanışmanı Sayın Ecz.Ahmet Selim KöroÄŸlu, AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve Sivil Toplum ve Halkla Ä°liÅŸkiler BaÅŸkanı Sayın Jülide SarıeroÄŸlu, AK Parti MKYK Üyesi ve AK Parti Malatya Milletvekili Sayın Ecz.Öznur Çalık da bulundular.

Türk Eczacıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz.ErdoÄŸan Çolak,  Türk Eczacıları BirliÄŸi II.BaÅŸkanı Ecz.OÄŸuz EkincioÄŸlu, Türk Eczacıları BirliÄŸi Genel Sekreteri Ecz.Arman Üney, Türk Eczacıları BirliÄŸi Saymanı Ecz.Saygın Garğın, Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti Üyesi Ecz.Mehmet Emin Beyaz, Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti Üyesi Ecz.Cem Mercül, Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti Üyesi Ecz.Hasan Buminhan Yavuz, Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti Üyesi Ecz.Halil Ä°brahim AvÅŸaroÄŸlu, Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti Üyesi Ecz.Cenk Kes, Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti Üyesi Ecz.Yücel Yenilmez, Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti Üyesi Uzm.Ecz.Tahir Özelçi, Türk Eczacıları BirliÄŸi Denetleme Kurulu BaÅŸkanı Ecz.OÄŸuzhan UlutaÅŸ, Türk Eczacıları BirliÄŸi Denetleme Kurulu Üyesi Ecz.Ersun Özkan ve  Türk Eczacıları BirliÄŸi Denetleme Kurulu Üyesi Ecz.ReÅŸat Menderes Akgöl’den oluÅŸan heyet Sayın CumhurbaÅŸkanımıza eczacıların öncelikli olarak yaÅŸadığı sorunlarla ilgili kapsamlı bir bilgi notu arz ettiler.

Yaklaşık iki saat süren görüÅŸmede;

  • Kamu yararı, hasta yararı, eczacı yararı politikası ve yaklaşımı üzerine kurulu olan Türk Eczacıları BirliÄŸi'nin tanıtımı yapıldı. BirliÄŸimizin çalışma vizyonu kapsamında ülkemizin çeÅŸitli yerlerinde yaptırdığı hastane, saÄŸlık ocağı, ilköÄŸretim okulları ile kamuya sunduÄŸu hizmetler aktarıldı.
  • Türkiye'de eczacıların en kolay ulaşılabilir saÄŸlık danışmanları olmaları itibariyle hastaları ile kurmuÅŸ oldukları kesintisiz iletiÅŸime baÄŸlı olarak, saÄŸlık hizmeti kullanacak olan hastaların ilk baÅŸvuru noktalarının eczaneler olduÄŸu ifade edildi.
  • Türkiye'de bulunmayan ve daha ziyade nadir hastalıklarda kullanılan ilaçların BirliÄŸimiz tarafından yurtdışından temin edilerek hastalara ulaÅŸtırılması çalışmalarımız ve saÄŸlık politikalarına saÄŸladığımız destek anlatıldı.
  • BirliÄŸimize üye olan eczacı meslektaÅŸlarımızın görev yaptıkları alanlar üzerine genel bir bilgilendirme yapıldı.
  • Türkiye'nin ilk biyoanalitik araÅŸtırma merkezi olan Novagenix’in ve diÄŸer iÅŸtiraklerimizin çalışmaları hakkında bilgiler verildi.
  • 12148 meslektaşımızın katılımı ile tamamlanarak bugüne kadarki en yüksek katılımlı araÅŸtırmamız olan Eczanelerde Ekonomik ve Finansal Durum AraÅŸtırması Raporumuz takdim edildi. Raporun içeriÄŸinde, eczacıların kredi kullanma oranlarının yüksekliÄŸi, eczacıların bakmakla yükümlü oldukları kiÅŸi sayısı ve eczanelerin giderleri kapsamlı bir ÅŸekilde ifade edilerek eczacıların ekonomik anlamda yaÅŸadıkları sıkıntılara dikkat çekildi ve aynı zamanda eczanelerde ekonomik ve finansal durum araÅŸtırma sonuçlarında eczacılardan gelen çözüm önerileri de tüm ayrıntılarıyla Sayın CumhurbaÅŸkanı’na anlatıldı.
  • Ä°laç Fiyat Kararnamesi ile kademeli karlılık düzenlemesinin yapılması sonrasında  bu düzenlemenin yıllardır aynı ÅŸekilde devam ettiÄŸi ve gerekli revizyonların yapılmadığı, buna baÄŸlı olarak da eczacı üzerindeki ekonomik yükün ağırlığının giderek arttığı ve bu konuda acilen eczacı karlılıklarını artırılması yönünde bir düzenlemeye ihtiyaç olduÄŸu örnekleri ile anlatıldı.
  • Türk Eczacıları BirliÄŸi'nin yürüttüÄŸü Rehber Eczanem Programı hakkında bilgi verilerek, bu program kapsamında eczacıların eczanelerden sundukları hizmetlerin tanınması; eczacı gelirinin ilaç fiyatlarından bağımsız hale getirilerek eczacıların sahip olduÄŸu mesleki uzmanlığa baÄŸlı olarak hastalara ve baÅŸvuranlara verdiÄŸi danışmanlık hizmeti çerçevesinde bir meslek hakkı verilmesi talebimiz iletildi.
  • T.C. SaÄŸlık Bakanlığı'nın 31 Mayıs 2019 tarihinde yayınladığı ve Eczaneleri 1. Basamak saÄŸlık hizmet sunucusu olarak tanımlayan genelgenin eczacılar için olan önemi ile bu konuda duyduÄŸumuz memnuniyet ifade edildi.
  • Ayrıca Rehber Eczanem Programı kapsamında SaÄŸlık Bakanlığı ve Dünya SaÄŸlık Örgütü ile ortaklaÅŸa yürüttüÄŸümüz çalışmalar hakkında da bilgi verildi. Dünyada sadece Türkiye'de eczacıların da dahil edildiÄŸi Dünya SaÄŸlık Örgütü, T.C. SaÄŸlık Bakanlığı ve Türk Eczacıları BirliÄŸi’nin yürüttüÄŸü programın pilot çalışmaları anlatıldı.
  • Eczanelerde danışmanlık hizmetinin daha çok sayıda eczacı ile verilmesinin önemine dikkat çekilerek, gerek gönüllü olarak gerekse Yardımcı Eczacılık uygulamaları kapsamında eczanesinde eczacı istihdam eden meslektaÅŸlarımıza KOSGEB ve Ä°ÅžKUR baÅŸta olmak üzere Kurumlar tarafından verilen desteklerin ihtiyaçlara karşılık verecek düzeyde saÄŸlanması konusundaki taleplerimiz aktarıldı.
  • Ayakta tedavide kullanılan kan ürünlerinin temininin eczanelerin dışına çıkarılması ve hastanelerce temin edilmesi konusunda  yaÅŸanabilecek olan sıkıntılar rakamlarla ve örneklerle Sayın CumhurbaÅŸkanı’na ifade edildi. 2000 Yılında alınan Yüksek SaÄŸlık Åžurası kararından itibaren Türk Eczacıları BirliÄŸi'nin kontrolünde Bölge Eczacı Odalarımız tarafından yürütülmekte olan sıralı dağıtım yöntemi ile hastalara kan ürünlerinin ulaÅŸtırılması uygulamasının devam etmesi ve ayaktan yapılan tedavilerde bu ürünlerin mutlaka eczanelerce verilmesi konusundaki talebimiz iletildi.
  • 2020 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu ile BirliÄŸimiz arasında, sigortalı ve hak sahiplerinin serbest eczanelerden ilaç ve tıbbi malzeme teminine yönelik olarak gerçekleÅŸtirilecek yeni dönem SGK Protokolü ÅŸartlarının ve ekonomik düzenlemelerin, SUT ile Medula’nın tam uyumlu olması için gerekli düzenlemelerin yapılmasının ülkemizin her yerinde faaliyet gösteren 27 bine yakın eczane ile meslektaÅŸlarımız ve BirliÄŸimiz açısından taşıdığı önem anlatıldı.
  • Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez BirliÄŸi (TESKOMB) tarafından Kamu Bankaları aracılığı ile üyelerine tahsis edilebilen çok düÅŸük faizli kredilerin eczacı meslektaÅŸlarımız için de temin edilebilmesi hususunda ilgili bankalar aracılığıyla bir çalışma yapılması konusundaki talebimiz iletildi.
  • GörüÅŸmemizde, kamuda çalışan meslektaÅŸlarımızın özlük haklarının iyileÅŸtirilmesi; hekim ve diÅŸ hekimleri için uygulanan ek gösterge oranlarının eczacıları da kapsayacak ÅŸekilde düzenlenmesi talebimiz iletildi. Ayrıca kamuda çalışan meslektaÅŸlarımızın maaÅŸlarında  kurumlar arası olan farkların giderilmesi talep edildi. Bu konuda, Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda ve SGK ErtuÄŸrulgazi SSGM’de görev yapan meslektaÅŸlarımızın durumları   örnek olarak gösterildi.
  • Yeni Eczacılık fakültelerinin açılmasının durdurulması talebimiz,  özellikle kontrolsüzce yeni açılan eczacılık fakültelerinde eczacı öÄŸretim üyesi sayısının azlığı/yokluÄŸu ve bu durumun oluÅŸturduÄŸu sorun ve sıkıntılarla birlikte ifade edildi. Yanısıra, mevcut Eczacılık fakültelerinin kontenjanlarının azaltılması talebimiz de iletildi.
  • Eczacılıkta uzmanlık konusuna verdiÄŸimiz önem vurgulanarak, bu alanda mevcut kadroların artırılması talep edildi.
  • Eczacıların istihdamı anlamında, hastane, ilaç sanayi, kamu ve diÄŸer birçok alanda Eczacı istihdamının artırılmasının BirliÄŸimiz açısından önemi üzerinde duruldu.
  • Ä°laçta yerelleÅŸme çalışmaları kapsamında yerli ve milli ilaç politikasına destek veren çalışmalara baÅŸladığımız ifade edildi ve bu konuda BirliÄŸimizin çalışmalarına destek olunması talep edildi.
  • Ülkemizdeki geniÅŸ bitki florasında drog yetiÅŸtiriciliÄŸi konusunda Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak yapılacak tüm kapsamlı çalışmalarda hazır olduÄŸumuz ve bu konuda gerekli kadrolara tecrübeye sahip olduÄŸumuz ifade edildi.
  • BelirlenmiÅŸ olan Kamu Kurum Iskontolarını uygulamayan/eksik uygulayan firmalara iliÅŸkin bilgi verilerek, bu konuda düzenleme yapılması talep edildi.

BirliÄŸimizin bilgilendirmelerini ve taleplerini büyük bir dikkatle dinleyen Sayın CumhurbaÅŸkanı ifade edilen her konuyla ilgili sorular sorarak notlar aldı ve bu konuların tümü ile ilgili çalışma yapılması konusunda talimat verdi.

GerçekleÅŸtirilen görüÅŸme sonrasında Türk Eczacıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz.ErdoÄŸan Çolak tarafından Sayın CumhurbaÅŸkanına bir havan takdim edildi.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ

Türk Eczacıları BirliÄŸi Bilgilendirme Kitapçığı için tıklayınız.

Eczanelerde Ekonomik ve Finansal Durum AraÅŸtırması Raporu için tıklayınız.

AraÅŸtırmaya Ä°liÅŸkin Ä°nfografik Tablo için tıklayınız.