Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a cevaben

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a cevaben

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, CNN Türk’te katıldığı Gece GörüÅŸü programında meslektaÅŸlarımızı, ilaçları tezgah altından ve yüksek fiyatlarla satmakla itham etmiÅŸtir. Ä°çinden geçtiÄŸimiz olaÄŸandışı günlerde, canla baÅŸla çalışan eczacılarımızı zan altında bırakan bu dayanaksız söylemleri kabul etmiyoruz, ÅŸiddetle reddediyoruz.

Her ÅŸeyden önce ilaç fiyatlarını SaÄŸlık Bakanlığı’nın belirlediÄŸini, biz eczacıların ilaç fiyatlarına herhangi bir ÅŸekilde müdahale edemediÄŸini sayın Ceyhan’a hatırlatmak istiyoruz. Kaldı ki bugüne dek ilaç sıkıntısının yaÅŸandığı dönemlerde dahi çözüm odağı olan bir meslek grubunu “tezgah altından” satış yapmakla suçlamak bir bilim insanına yakışmamaktadır. Elinde bulunan ilacı hastadan saklamak Eczacılık Yeminimize, meslek etiÄŸimize sığacak bir davranış deÄŸildir. Hiçbir meslektaşımız, böyle bir suça ortak olmamış, ilaca ticari gözle bakmamış, kâr uÄŸruna birey ve toplum saÄŸlığını riske atmamıştır.

Bu mücadele hepimizin ortak mücadelesi. Eczacılarımız, diÄŸer saÄŸlık çalışanları gibi kendi canını halkın saÄŸlığının gerisinde tutarak 7/24 ilaç ve saÄŸlık danışmanlığı hizmeti vermeye devam ediyor. En fazla morale saÄŸlık çalışanlarının ihtiyaç duyduÄŸu dönemde bu tarz söylemlerde bulunarak saÄŸlık hizmetinin en önemli parçalarından biri olan eczacılara bu ithamlarda bulunulmasını esefle kınıyoruz. Sayın Ceyhan’a saÄŸlığın bir ekip iÅŸi olduÄŸunu ve COVID-19 mücadelesinde saÄŸlık profesyoneli olan eczacıların da canla baÅŸla çalıştığını hatırlatıyor; bu tip spekülatif söylemlerin bir bilim insanı ile baÄŸdaÅŸtıramadığımızı ifade ediyoruz. Kanıta dayalı bir bilimin temsilcisi olan Ceyhan’ın, meslektaÅŸlarımıza yönelik mesnetsiz iddiaları dile getirmesini kınıyoruz ve kendisini meslektaÅŸlarımızdan özür dilemeye davet ediyoruz.

Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak Sayın Ceyhan’ın söylemlerine iliÅŸkin hukuki süreç baÅŸlattığımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ