Dünya Sağlık Meslekleri Birliği’nden Ortak Açıklama

Dünya SaÄŸlık Meslekleri BirliÄŸi’nden Ortak Açıklama

Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP)’in de üye olduÄŸu Dünya SaÄŸlık Meslekleri BirliÄŸi koronavirüse karşı ön saflarda mücadele eden saÄŸlık çalışanlarına yönelik desteÄŸe öncelik verilmesi için hükümetlere çaÄŸrıda bulundu.

SaÄŸlık alanındaki 31 milyon profesyoneli temsil eden Dünya SaÄŸlık Meslekleri BirliÄŸi (WHPA), koronavirüs salgınına karşı ön saflarda görev yapan dünyadaki tüm saÄŸlık çalışanlarıyla dayanışma içindedir. Dünyanın dört bir yanında hemÅŸireler, eczacılar, fizik tedaviciler, diÅŸ hekimleri ve hekimler çabalarını Covid-19’un önlenmesine, teÅŸhisine, durdurulmasına ve hastalarının tedavisine yoÄŸunlaÅŸtırmış durumda.

SaÄŸlık çalışanları toplumlarını korumak için verdikleri mücadelede kendilerini riske atmakta ve bu mücadeleyi çoÄŸu kez kendilerini enfeksiyondan koruyacak, dolayısıyla yaÅŸamsal önemdeki çalışmalarına devam etmelerini saÄŸlayacak maske ve tehlikeli materyal giysisi gibi koruyucu donanım olmaksızın sürdürmektedir. WHPA hükümetlere ve saÄŸlık kuruluÅŸlarına ön saflarda görev yapan saÄŸlık çalışanlarına ellerinden gelen her tür desteÄŸi vermeleri çaÄŸrısında bulunurken bu arada özellikle büyük önem taşıyan kiÅŸisel koruyucu donanımın ivedilikle temini gerektiÄŸinin altını çizmektedir.

Hükümetler ve saÄŸlık kuruluÅŸları ayrıca çalışanların yeterli çalışma aralarından yararlanmalarını, böylelikle uzun süreli bir küresel kriz olasılığında görevlerini sürdürebilecek durumda olmalarını saÄŸlamalıdır. Bu tür koÅŸullarda görev yapılması çalışanların psikolojik saÄŸlığını da etkileyecektir; dolayısıyla bu alanda gerekli destek hizmetlerinin saÄŸlanması da öncelikli bir konu olarak ele alınmalıdır.

WHPA BaÅŸkanı ve Dünya Tabipler BirliÄŸi Genel Sekreteri Dr. Otmar Kloiber: “Bu kriz sırasında hemÅŸirelerin ve hekimlerin ölmesi ve muhtemelen baÅŸka ölümlerin de gerçekleÅŸecek olması üzücü bir durumdur. Bunlar, daha iyi bir acil durum hazırlığıyla kaçınılabilecek ölümlerdir. YaÅŸanılan kriz siyasetçiler ve toplumlar için bir alarm sinyali olmalıdır: Acil durum hazırlığına gerekli yatırımlar yapılmalı ve tedarik zincirlerimizdeki zayıflıklar tekrar gözden geçirilmelidir.”

ICN CEO’su Howard Catton: “Koronaviruse karşı ön saflarda mücadele eden hemÅŸirelere ve diÄŸer saÄŸlıkçılara, gerek ihtiyaç duyulan koruyucu donanımın saÄŸlanması gerekse maruz kaldıkları psikolojik baskıların gözetilerek durumlarının ele alınması açısından azami desteÄŸin verilmesi için hükümetlere çaÄŸrıda bulunuyoruz. Hükümetlerin, virüse karşı mücadeleyle ilgili üst düzey kararlarında hemÅŸirelerin deneyimlerini ve önderlik becerilerini dikkate almaları da önemli bir konudur. HemÅŸirelerin ön saflardaki görevlerinde edindikleri deneyimlere dayanan önerileri, daha önceki salgınlarda da gördüÄŸümüz gibi, virüsün yayılmasının engellenmesi açısından büyük deÄŸer taşımaktadır.”

FIP CEO’su Dr. Catherine Duggan: “Eczacılar, hastanelerdeki ve dışındaki eczaneler ve klinik biyoloji laboratuvarları yeni koronavirüs hastalığının yayılmasını önlemekte, halka bu yönde tavsiyelerde bulunmakta ve enfeksiyonun saÄŸlık sistemlerince etkin biçimde yönetilmesine destek olmaktadır. Eczaneler çoÄŸu kez saÄŸlık sistemiyle ilk temas noktasını oluÅŸturduÄŸundan, hükümetlere, bu rollerinde eczaneleri desteklemeleri ve salgının durdurulmasına yönelik küresel çabalarda eczacıları da hesaba katmaları çaÄŸrısında bulunuyoruz.

* Dünya SaÄŸlık Meslekleri BirliÄŸi tüm dünya çapında 31 milyon saÄŸlık çalışanını temsil eden kurumları kapsamaktadır. Üyeleri, Uluslararası Eczacılık Federasyonu, Dünya Tıp BirliÄŸi, Fizik Tedavi Uzmanları BirliÄŸi, Uluslararası HemÅŸireler Konseyi ve Dünya Fizyoterapistler Konfederasyonudur.