Sağlık Bakanlığı’na Sesleniyoruz: Ayrımcılık Değil Eşitlik İstiyoruz

 SaÄŸlık Bakanlığı’na Sesleniyoruz: Ayrımcılık DeÄŸil EÅŸitlik Ä°stiyoruz 

 

Basına ve kamuoyuna,

“SaÄŸlık Bakanlığına BaÄŸlı SaÄŸlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile mesai içi çalışılmayan günler tanımı, COVID pozitif tanısı alanları da kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletildi ve saÄŸlık çalışanlarına üç ay süre ile ek ödeme verilmesi hükme baÄŸlandı. Bu yönetmeliÄŸin detaylarının SaÄŸlık Bakanlığı tarafından önümüzdeki günlerde yayınlanacak Genelge ile açıklığa kavuÅŸturulması bekleniyor. 

COVID-19’a yakalanmış saÄŸlık çalışanlarının çalışmadığı günlerin mesai içinde sayılması doÄŸru bir yaklaşımdır ancak yetersizdir. Salgın, saÄŸlık çalışanını vuruyorsa bunun adı meslek hastalığıdır; zarar gören saÄŸlık çalışanını ve yakınlarını korumak da SaÄŸlık Bakanlığı’nın görevi olmalıdır.

DiÄŸer yandan, yine yerinde bir yaklaşım olan saÄŸlık çalışanlarına ek ödeme verilmesi noktasında, ek ödeme rakamlarındaki eÅŸitsizlik “insaf” dedirtecek boyutlara ulaÅŸabilir. Aynı saÄŸlık kuruluÅŸunda çalışan eczacılara reva görülen ek ödemenin; bugünkü koÅŸullarda hesaplanırsa diÅŸ hekimi ve pratisyen hekimlerden iki, uzman hekimlerden dört, öÄŸretim üyelerinden yedi kat daha az olması kabul edilemez. Öte yandan filyasyon ekiplerinde yer alan çok sayıda eczacımız, COVID pandemisinde mücadele veriyor. MeslektaÅŸlarımız görev ayrımı yapmazken ücretlendirmede yapılan ayrım, kabul edilebilir düzeyde deÄŸildir. Vaka sayıları günden güne artarken eczacılarımızın sahada olmaya, halk saÄŸlığına katkıda bulunmaya elbette bir itirazı yok. Ancak söz konusu eÅŸitsizlik, her zamankinden daha ağır ÅŸartlarda çalışan meslektaÅŸlarımızın motivasyonunu düÅŸürecektir. 

Kimisini 10-15 metrekarelik pandemi eczanelerine 24 saat boyunca tek başına kapattığınız; her gün COVID pozitif hastaların saÄŸlığına kavuÅŸması için mücadele eden, bilgisini, emeÄŸini, hatta canını ortaya koyan eczacılara kaç TL ödeme yaptığınız önemli deÄŸildir. Bizim meselemiz de bu deÄŸildir. Önemli olan bu eÅŸitsizliÄŸin saÄŸlık otoritesi tarafından meÅŸru görülmesi, ücret düzeltmelerinin yapılmaması, sonuçta da mesleÄŸimizi itibarsızlaÅŸtıran bu tip tabloların ortaya konmasıdır. 

Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti olarak SaÄŸlık Bakanlığı’nı tüm saÄŸlık çalışanlarına eÅŸit ölçüde sahip çıkmaya, YönetmeliÄŸe baÄŸlı olarak yayınlayacakları Genelgeden önce bu haksızlığı ortadan kaldırmaya çağırıyoruz.

 

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ MERKEZ HEYETÄ°   

54 BÖLGE ECZACI ODASI