Dünya Diyabet Günü: Sağlığınız Bizim İçin Önemlidir

Dünya Diyabet Günü: Sağlığınız Bizim İçin Önemlidir 

14 Kasım, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Diyabet Federasyonu işbirliği ile Uluslararası Diyabet Günü olarak kabul edilmektedir. 

Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre, 2019’da 463 milyon yetişkin birey diyabetlidir, bu da 11 yetişkinden 1’inin diyabetli olduğu anlamına gelmektedir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda bu şekilde devam ettiği takdirde 2040 yılında sayının 642 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bunun yanı sıra yaklaşık 232 milyon tanı konulmamış diyabetli olduğu öngörülmektedir ve diyabetin görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. 2019 yılı verilerine göre küresel sağlık hizmetlerine ayrılan 760 milyar dolarlık payın yaklaşık yüzde 10’u diyabet için harcanmıştır ve bu hastalık, 2019 yılında 4.2 milyon kişinin ölümüne sebep olmuştur. 

Diyabetle mücadelede erken tanı büyük önem taşımaktadır. Diyabeti önlemek, diyabetli hastalarımızın tedaviye uyumunu sağlamak ve diyabetin erken teşhisine katkıda bulunmak noktasında biz eczacılara büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu sorumluluğun bilinci ile Türk Eczacıları Birliği Rehber Eczanem Programı kapsamında diyabet hastalığı konusunda eğitim alan 6161 eczacımızla diyabetik hastalara ulaşıyoruz. Hasta eğitimi ve izlemi yapan eczacılarımızla,  çok sayıda diyabetik hastada açlık kan şekeri, HbA1c, LDL kolesterol, insulin enjeksiyon tekniği ve ilaç bilgi düzeyinde anlamlı iyileşmeler sağlanmasına katkı sunduk.

Bizler, Dünya Diyabet Günü vesilesiyle, diyabetle mücadelede her daim toplumun yanında olacağımızı tekrarlıyor, diyabetli hastalarımızın başvuracağı birinci basamak sağlık kuruluşları olarak görevimize devam edeceğimizi ifade ediyoruz. Diyabet, önlenebilir bir sağlık sorunudur. Unutmayın, her sağlık sorununuzda olduğu gibi, diyabette de eczacınız yanınızda!

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ