Yeni Akit’te Yer Alan Çirkin İfadelere Cevaben

Basına ve kamuoyuna,

3 Ocak 2021 tarihli Yeni Akit’te yer alan bir haberde: “Salgının yayıldığı Mart ve Nisan aylarında bir cerrahi maskeyi 5 liradan satarak maske karaborsasını fırsat bilip vatandaşın parasını çalan eczacıların temsilcisi Türk Eczacıları BirliÄŸi (TEB) BaÅŸkanı ErdoÄŸan Çolak….” ifadelerine yer verildiÄŸini gördük. Malum pandemi ÅŸartlarındayız, malum saÄŸlık çalışanlarının omuzlarındaki yük ağır, malum halk saÄŸlığına katkı sunmak için gecesini gündüze katan saÄŸlık çalışanlarının çirkin iftiralarla uÄŸraÅŸacak zamanı yok. Ancak merak ediyoruz: Bu söylemin amacı nedir, bu haberin kaynağı nedir, bir gazete neden bir mesleÄŸin mensuplarını küçük düÅŸürme amacı taşır?

Neredeyse 1 yıldır salgınla mücadele ediyoruz. Herkes için zor olan bu süreçte saÄŸlık çalışanlarının omuzlarındaki yük her geçen gün artıyor. SaÄŸlık çalışanlarına yönelen ÅŸiddetin de her geçen gün arttığı gibi. Bu süreçte eczacılarımız, eczane çalışanlarımız darp edildi, pompalı tüfeklerle eczanelerimiz basıldı, hekimlerimiz, hemÅŸirelerimiz tehdit edildi, saÄŸlık çalışanları hastane kapısında barikat kurmak durumunda bırakıldı. Bunlarla da yetinilmedi; iftiralarla, iddialarla saÄŸlık çalışanlarına yüklenildi. Söz konusu haber de saÄŸlıkta ÅŸiddetin bir parçası olmaktan ibaret. Bahsi geçen dönemde artan maske fiyatlarında eczacılarımızın inisiyatifinin olmadığını, yaÅŸanan sorunların  üretici firmalardan kaynaklandığını defalarca dile getirdik.

Sosyal medyada son yılların popüler sözcüÄŸü olan “troll” tabir edilen kiÅŸilerin bunları yapmasına ne yazık ki alıştık. Ancak bir “gazete”nin bunlara alet olmasını, bu alanda yol yürümesini aklımız almıyor. Zira takdir edersiniz ki bir “troll” ile “gazete”yi birbirinden ayıran temel farklar olmalıdır. Türk Dil Kurumu’nda yer alan iki kelimenin anlamlarını paylaÅŸmamız gerekirse:

Haber: Bir olay, bir olgu üzerinde edinilen bilgi, salık. / Ä°letiÅŸim veya yayın organlarıyla verilen bilgi

Ä°ftira: Bir kimseye kasıtlı ve asılsız suç yükleme, kara çalma, bühtan.

Yeni Akit’i; bazı kelimeleri anlamlarına uygun ÅŸekilde idrak etmeye,  basın etiÄŸini, basın hukukunu ve iletiÅŸim fakültelerinde verilen gazeteciliÄŸe giriÅŸ derslerinde öÄŸretilen temel ilkeleri hatırlamaya davet ediyoruz.

Öte yandan konuya iliÅŸkin hukuki süreç baÅŸlattığımızı kamuoyuna saygıyla ilan ediyoruz.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ