8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Mücadele, birlik ve dayanışmanın günü olan 8 Mart, hala kutlanmaktan çok uzakta. Veriler; 2020 yılında 300 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 171 kadının ölümünün ise kayıtlara "şüpheli" olarak geçtiğini gösteriyor.  İçinde bulunduğumuz yılın son 65 gününde ise 67 kadın öldürüldü. Son 5 yılda 2234 kadın, kadın olduğu için katledildi. Basına, sosyal medyaya sayısız şiddet görüntüleri yansıdı.

Kadınlar yaşamın her alanında baskıyla ve ayrımcılıkla karşı karşıya. Kadınların korunma talepleri yerine getirilmiyor, koruma kararı olanlar korunmuyor. Adalet, sosyal medya üzerinden sağlanırken “iyi hâl” indirimlerine şahitlik ediyoruz. Pandemi dolayısıyla kadınların harcadığı bakım emeği dayanılmaz koşullara gelecek şekilde artıyor. Kadınlar daha fazla işsiz, daha fazla güvencesiz, daha çok şiddet dolu bir yaşam sürmeye mahkûm ediliyor.

Kamu gücünü elinde bulunduranlar kadınları korumak, şüpheli kadın ölümlerini açığa çıkartmak için daha fazla irade göstermeli. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Koruma Kanunu etkin bir şekilde uygulanmalı ve gereken önlemler acilen alınmalıdır.

Eşit, adil, özgür bir gelecek idealiyle kadın eczacılarımızın ve tüm kadınların, Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ