43. DÖNEM 1. BÖLGELERARASI TOPLANTISI KONYA’DA GERÇEKLEŞTİ

43. DÖNEM 1. BÖLGELERARASI TOPLANTISI KONYA’DA GERÇEKLEÅžTÄ°

 

43. Dönem I. Bölgelerarası Toplantısı Türk Eczacıları BirliÄŸi ve 54 eczacı odası baÅŸkanları ve yöneticilerinin katılımıyla 23 -25 Haziran 2022 tarihlerinde Konya’da gerçekleÅŸti.


Toplantıya; Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu Üyeleri, Yüksek Haysiyet Divanı Üyeleri, Türk Eczacıları BirliÄŸi geçmiÅŸ dönem yöneticileri, bölge eczacı odalarının baÅŸkan, yönetici ve delegeleri katıldı.


Konya Eczacılar Odası BaÅŸkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru toplantının açılışında yaptığı konuÅŸmada, ilaç fiyat kararnamesinin acilen güncellenmesine büyük ihtiyaç duyulduÄŸunu belirterek, “Günümüz ekonomik ÅŸartları ayakta durmamızı güçleÅŸtirmektedir. Güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesi hayat memat meselesi haline gelmektedir. Eczacının derdi asla çok para kazanmak deÄŸildir” dedi.


Ä°htiyacın üzerinde yeni eczacılık fakültelerinin açılması, bazı firmaların kamu kurum ıskontolarını uygulamaması gibi sorunlar bulunduÄŸuna da dikkat çeken Koru, “Ancak birlik ve beraberlik içinde her türlü zorluÄŸu aÅŸabiliriz” diye konuÅŸtu.

Açılışta söz alan Türkiye Tıbbi Ä°laç ve Cihaz Kurumu önceki BaÅŸkanı Ecz. Harun Kızılay, konvansiyonel tedavide kullanılan ilaçların oranının düÅŸtüÄŸüne dikkat çekerek bunun farklı bir alan açtığını ve eczacılık mesleÄŸini etkileyeceÄŸini vurguladı. Yeni eczacılık fakültelerinin açılması konusuna deÄŸinen Kızılay, yeni mezun eczacıların istihdamını da içine alan yeni bir planlamaya ihtiyaç olduÄŸuna dikkat çekti. Kızılay, “Serbest eczacılık modeli baÅŸta olmak üzere bunları tartışmaya yeniden ihtiyaç var” dedi.


Ardından söz alan Bursa Eczacılar Kooperatifi BaÅŸkanı Ecz. Recep Görmez, eczacıların içinde bulunduÄŸu ekonomik duruma dikkat çekerek eczanelerin finansal açıdan bu hali sürdürmesinin zor olduÄŸunu vurguladı.


Konya Valisi Vahdettin Özkan, eczacılığın önemine dikkat çekerek, bir sorun ya da riskle karşı karşıya kalındığında bütün parametrelerin iyice analiz edilmesi gerektiÄŸini dile getirdi. Özkan, “Günümüzde saÄŸlıkla ilgili en büyük risk bağımlılık yaratan zararlı maddelerdir. Artık tüm aile hekimlerinin, tüm eczacıların, tüm saÄŸlıkçıların, tüm anne babaların bu mücadelede iÅŸin içinde olması lazım” dedi.


Türk Eczacıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz. Arman Üney de konuÅŸmasında, “Bizim Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak en temel görevlerimiz arasında; eczane sahipliÄŸinin eczacı mülkiyeti ile sınırlı olmasını ve reçetesiz ilaçların eczane dışından satılamadığı bir ülke olmamızın devamlılığını saÄŸlamak var. Biz de bunun bilinciyle ve sorumluluÄŸu ile hareket ediyoruz. Eczacılar, içinde bulundukları sorunları aÅŸabilmek için gerekli güce, vizyona ve iradeye sahiptirler. Bizler de BirliÄŸimizin yeni yönetimi olarak bu güçle, bu vizyonla ve bu iradeyle çalışıyoruz. Hedefimiz ortak bir ses oluÅŸturmak ve bu ortak ses ile Türkiye'nin her yerindeki eczacılarımızın itibarlarını güçlendirmek ve hak ettikleri en üst seviyeye taşıyabilmektir” ifadelerine yer verdi.


Üney, eczacının sabrının sürekli olarak test edildiÄŸini belirterek ÅŸunları söyledi:

“Bizler bu ülkenin eczacılarıyız. Bizler, saÄŸlık sisteminin kilit taşıyız. SaÄŸlık sisteminin nöbetçileriyiz. Bugünden sonra eczacının ihtiyaçlarının görmezden gelindiÄŸi bir sistem saÄŸlık sistemini tehlikeye atar. Bizler kamunun kaynaklarının en iyi ÅŸekilde kullanılması için her zaman özverili bir ÅŸekilde davranmışken bizlere reva görülen bu durumu kabul etmiyoruz.

Bugün 500 meslektaşımızla bir araya geldiÄŸimiz bu toplantıda bilinmelidir ki; Merkez Heyetimizin iradesi eczacının hak ettiÄŸini alabilmesi için gereken ne varsa sonuna kadar yapılması yönündedir.

Bu toplantıda gerekirse eczane kapama da dahil olmak üzere eylem planımızı en etkili, en güçlü ÅŸekilde oluÅŸturarak kamuoyuyla paylaÅŸmamız gerekiyor. Eczacının sahipsiz olmadığını birlikte ortaya koyacağımız irade ile göstermek boynumuzun borcudur.”

43. Dönem Merkez Heyetinin en çok uÄŸraÅŸ verdiÄŸi ana gündem maddelerinin başında kamuda çalışan ve kamudan emekli olan eczacıların özlük hakları olduÄŸuna dikkat çeken Üney, “TBMM’deki yasa görüÅŸmeleri öncesinde ve yasa görüÅŸmeleri baÅŸladığında komisyon aÅŸamasından itibaren SaÄŸlık Bakanı dahil bütün ilgililere bunun kamuda çalışan ve kamudan emekli olan eczacılara yönelik bir haksızlık olacağı defalarca iletmiÅŸtik. Buna raÄŸmen, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kanun ile taleplerimiz doÄŸrultusunda olmadığına tanık olduk. Biz kamu eczacılarının taleplerini yükseltmeye ve onların ve emekli olan meslektaÅŸlarımızın hak ettikleri özlük haklarına kavuÅŸana dek mücadele etmeye devam edeceÄŸiz” diye konuÅŸtu. Üney ardından konuÅŸmasında ÅŸu ifadeler yer verdi:

“MesleÄŸimizi icra ederken yaÅŸadığımız sorunlardan biri de tüm saÄŸlık çalışanlarına olduÄŸu gibi eczacılarımızın da yaÅŸadığı ÅŸiddet olayları. Hepimiz nutkumuz tutularak ama bir o kadar da diÅŸlerimizi sıkarak AtaÅŸehir’deki meslektaşımıza yapılan saldırıyı izledik.

Bu konu bizim için basit bir adli vaka deÄŸildir. Eczacımız saÄŸlık hizmeti verirken eczanesinde ölümle tehdit edilmiÅŸtir. Bugünden sonra eczacımızın kılına zarar gelirse bu ülkenin 44 bine aÅŸkın eczacısını sokaÄŸa döker, haddini bilmeyenlere haddini bildiririz.”

Toplantının devamında Türk Eczacıları BirliÄŸi Genel Sekreteri Ecz. Saygın Garğın, kapsamlı bir sunum eÅŸliÄŸinde gerçekleÅŸtirerek çalışma raporunu katılımcılarla paylaÅŸtı.


Türk Eczacıları BirliÄŸi Saymanı Uzm. Ecz. Tahir Özelçi, Türk Eczacıları BirliÄŸi mali raporunun sunumunu gerçekleÅŸtirdi.


Türk Eczacıları BirliÄŸi II. BaÅŸkanı Ecz. Ä°hsan Orkun Yılmaz, Toplumda Eczacı Ä°majının GeliÅŸtirilmesi –Ä°letiÅŸim Stratejisi Taslağını ayrıntılarıyla anlatarak bundan sonra izlenecek iletiÅŸim stratejisini katılımcılarla paylaÅŸtı.


Türk Eczacıları BirliÄŸi Denetleme Kurulu BaÅŸkanı Ecz. OÄŸuzhan UlutaÅŸ, Türk Eczacıları BirliÄŸi Denetleme Kurulu Raporu'nun sunumunu yaptı.


Toplantının ikinci ve üçüncü gününde ise bölge eczacı oda baÅŸkanları ve yöneticileri görüÅŸ ve deÄŸerlendirmelerde bulundu.




Toplantının kapanışında bir konuÅŸma yapan Türk Eczacıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz. Arman Üney, mesleÄŸin sorunlarının giderilmesi için üzerlerine düÅŸen her görevi kararlılıkla yerine getireceklerine dikkat çekerek, “Artık harekete geçmekten baÅŸka çaremiz kalmamıştır. Tek ses olacaksak ilk sesi buradan duyurmamamız gerekiyor. Meslek için buradayız, meslek için ayaktayız…” dedi.