EYLEM PLANI DEĞERLENDİRME ÇALIŞTAYIMIZ ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİ

Sürdürülebilir Bir Ä°laç-Eczacılık Hizmet Modeli

Sürdürülebilir Bir SaÄŸlık Sisteminin Olmazsa Olmazıdır.

ECZACIYA HAK ETTİĞİ “DEÄžER” VERÄ°LMELÄ°DÄ°R !

EYLEM PLANI DEÄžERLENDÄ°RME ÇALIÅžTAYIMIZ ANKARA’DA GERÇEKLEÅžTÄ°

 

“Sürdürülebilir Bir Ä°laç-Eczacılık Hizmet Modeli Sürdürülebilir Bir SaÄŸlık Sisteminin Olmazsa Olmazıdır. ECZACIYA HAK ETTİĞİ “DEÄžER” VERÄ°LMELÄ°DÄ°R !” ana hedefi doÄŸrultusunda, Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti, Denetleme Kurulu ve Bölge Eczacı Odası BaÅŸkanları ve Yöneticileri 27.07.2022 tarihinde Eylem Planı DeÄŸerlendirme Çalıştayı’nda bir araya geldi.

BilindiÄŸi üzere, Türk Eczacıları BirliÄŸi ve 54 Bölge Eczacı Odasının BaÅŸkanları ve Yöneticileri 43. Dönem I. Bölgelerarası Toplantısı için 23-25 Haziran tarihlerinde Konya’da bir araya gelerek mesleÄŸimizin içinde bulunduÄŸu artık katlanılamaz bir boyuta ulaÅŸan ekonomik darboÄŸazı toplum saÄŸlığının korunmasına yönelik sorumluluklarımızla birlikte tüm ayrıntıları ile deÄŸerlendirmiÅŸti. Bu toplantıda oluÅŸturulan ortak irade ile, saÄŸlık sisteminin sürdürülebilirliÄŸinin saÄŸlanmasında büyük özveri ile hizmet sunan Eczacıların hak ettiÄŸi deÄŸeri görmesi, eczacıların içinde bulundukları ekonomik çıkmaza çare olacak çözümler uygulamaya alınması adına birlikten doÄŸan gücümüzü vücuda getirecek aksiyonları birlikte hayata geçirme kararlılığımızı merkezde BirliÄŸimizin ve yerelde Bölge Eczacı Odalarımızın eÅŸzamanlı gerçekleÅŸtirdiÄŸi 43. Dönem I. Bölgelerarası Toplantısı Sonuç Deklarasyonumuzla ifade ettik.

Yerel ve ulusal yayın organlarında geniÅŸ yer bulan açıklamalarımızla mevcut koÅŸullar altında ilaç eczacılık hizmetlerimizin sürdürülebilirliÄŸinin imkansızlığını tüm kamuoyuna ve ilgili taraflara en güçlü ÅŸekilde duyurduk.

8 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de duyurulan düzenleme ile 2009 yılından bu yana eczacılarla ilgili bölümü deÄŸiÅŸtirilmeyen Ä°laç Fiyat Kararnamesi’nde eczacı karlılık oranlarında düzenleme yapıldı.

13 yıl sonra eczane ekonomileriyle ilgili yapılan bu düzenleme mesleÄŸimiz adına önemli bir kazanım olmakla birlikte 2009 Yılından 2022 Yılına Enflasyon Oranı DeÄŸiÅŸimi oranları gözetildiÄŸinde eczacıların içinde bulunduÄŸu zor koÅŸulları karşılayabilecek, yaralarına merhem olacak bir iyileÅŸtirme olmadığını yine Bölge Eczacı Odalarımızla gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz 8 Temmuz 2022 tarihli ortak basın açıklamamızla duyurduk.

Bu kapsamda BirliÄŸimiz, Odalarımız ve ülkemizin dört bir yanında hizmet sunan meslektaÅŸlarımızla birlikte uygulamaya almayı hedeflediÄŸimiz Eylem Planı taslağını deÄŸerlendirmek, görüÅŸ ve deÄŸerlendirmeleri ortaklaÅŸtırarak sahada en etkin sonuçlara ulaÅŸabilmek adına 27.07.2022 tarihinde Bölge Eczacı Odası BaÅŸkanlarımız ve yöneticilerimizle Ankara’da bir araya geldik.

Çalıştay’ın açılış konuÅŸmasını yapan Türk Eczacıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz. Arman Üney, mesleÄŸin içinde bulunduÄŸu sorunları kapsamlı bir ÅŸekilde aktararak, eczane ekonomilerinin iyileÅŸtirilmesine yönelik farklı paydaÅŸlar nezdinde atılabilecek adımlara iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerini katılımcılarla paylaÅŸtı.

Ardından Türk Eczacıları BirliÄŸi Genel Sekreteri Ecz. Saygın Garğın, eczane ekonomilerinin içinde bulunduÄŸu mevcut durum, ilaç fiyat kararnamesinde yapılan deÄŸiÅŸikliklerin eczane ekonomilerine olan yansımalarına yönelik yapılan analizleri ve hazırlanan taslak eylem Planına iliÅŸkin bilgilendirmeleri Bölge Eczacı Odası BaÅŸkanlarına aktararak deÄŸerlendirmelerini aldı.

Çalıştayın ikinci bölümünde oluÅŸturulan 7 farklı çalışma grubu ile taslak eylem planı, hazırlanan görsel – iÅŸitsel malzemelere iliÅŸkin fikir ve görüÅŸlerin ortaklaÅŸtırılmasına yönelik grup çalışmaları yapıldı.

Çalıştayın tamamlanmasının ardından T.C. SaÄŸlık Bakanlığı daveti üzerine, Bölge Eczacı Oda BaÅŸkan ve Yöneticileri ile birlikte Sayın SaÄŸlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca makamında ziyaret edilerek BirliÄŸimizin talepleri kendilerine aktarılmıştır.