BASIN AÇIKLAMASI: 16 EKİM’DE ANKARA’DA - DUR DE!

BASIN AÇIKLAMASI

16 EKÄ°M’DE ANKARA’DA  - DUR DE!

 


 


 

Bizler, Türk Eczacıları BirliÄŸi, Türkiye’deki tüm eczacı odalarımız, 46 bini aÅŸkın meslektaşımız, 80 bini aÅŸkın eczane çalışanlarımız ve eczacılık fakültelerinde okuyan genç meslektaÅŸlarımızla birlikte, ülkemizin dört bir yanında, ilaç eczacılık hizmetlerinin sürdürülmesi, toplumun doÄŸru, etkin ve güvenilir ilaca eriÅŸimi ve toplum saÄŸlığının korunması için büyük bir özveri ile çalışıyoruz. 

 

Bizler ülkemizin en ücra köÅŸelerinde, köylerinde, mahallelerinde tek bir hastamız bile ilaçsız kalmasın diye eczacılık mesleÄŸini yaÅŸadığımız her türlü zorluÄŸa raÄŸmen onurlu bir ÅŸekilde sürdürmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

 

Biz Eczacılar; 

COVÄ°D 19 pandemisi döneminde canımız pahasına halkımıza saÄŸlık hizmeti sunmayı görev bildik.  Yeri geldi maskeleri halkımıza bedelsiz ulaÅŸtırdık, yeri geldi aşıların temin sürecinde Bakanlığımıza destek olduk. Eczanelerimizde, hastanelerde ve diÄŸer görev alanlarımızda, ilaç eczacılık hizmetlerinin kesintisiz sürmesi için 7/24 canla baÅŸla çalıştık. Maalesef bu süreçte çok büyük kayıplarımız da oldu.

 

Pandemi döneminde o çetin saÄŸlık mücadelesinde 77 meslektaşımızı 24 Eczane Teknisyenimizi 2 Eczacı Odası çalışanımızı görevleri başında kaybettik. Pandemi sırasında kaybettiÄŸimiz meslektaÅŸlarımız, bu onurlu mücadelenin kahramanlarıdır. Her birini saygı minnet, rahmet ve özlemle bir kere daha anıyoruz.

 

Bütün bu özverili çabalarımıza raÄŸmen; görev ve üstlendikleri sorumluluklar itibari ile üzerlerine titrenmesi ve korunması gereken eczacıların adeta kaderlerine terk edildiÄŸi günleri yaşıyoruz. Bu ülkeye kattığımız deÄŸer görülmek istenmedi, eczacıya hak ettiÄŸi deÄŸer verilmedi. Eczacılar yok sayıldı.

 

Birinci basamak saÄŸlık hizmet danışmanı ve halka en yakın saÄŸlık hizmeti sunan eczacılar olarak açık bir ÅŸekilde ifade ettiÄŸimiz taleplerimize karşılık bulamıyoruz;  HAK ETTİĞİMÄ°Z DEÄžERÄ° GÖREMÄ°YORUZ!

 

25 Eylül tüm dünyada Dünya Eczacılar Günü olarak her yıl farklı bir tema ile kutlanıyor. Uluslararası Eczacılık Federasyonu bu yılın temasını ÅŸu ÅŸekilde belirledi.

“Daha SaÄŸlıklı Bir Dünya Ä°çin Eylemde BirleÅŸmiÅŸ Bir Eczacılık”

 

Biz bu sene bugünü belki bayram havasında kutlayamıyoruz ama tam da temasına uygun bir ÅŸekilde mesleÄŸimize sahip çıkıyoruz.

Çünkü mesleÄŸimiz ekonomik bir tehdit altında. Bugün en temel iÅŸletme giderlerimizi dahi karşılayamadan, ecza depolarına olan borçlarımızı kredi borçlarıyla kapatarak ayakta durmaya çalışıyoruz.

Onun için “ÅŸimdilik” kaydıyla açığız diyoruz.

Çünkü yarın, ne olacağını biz de bilmiyoruz.

 

Ä°ÅŸte bu nedenle,

Biz eczacılar, artık eczacılığı baremler arasına sıkıştıran sisteme DUR DİYORUZ!

 

Hastalarımızın ilaca eriÅŸim hakkının önündeki engellerin bir an önce kaldırılması için artık kalıcı önlemlerin alınması gerekiyor.  

Ä°ÅŸte bu nedenle,

Biz eczacılar, hem meslektaÅŸlarımızı hem de hastalarımızı maÄŸdur eden ilaç yokluklarına DUR DÄ°YORUZ!

 

Bugün hastalarımıza fiyat farkı çıkarmayan ilaç neredeyse kalmadı. Fiyat farkları her geçen gün katlanarak artıyor.

Ä°ÅŸte bu nedenle,

Biz eczacılar,

Hastalarımızın cebini yakan yüksek fiyat farklarına DUR DÄ°YORUZ!

 

Stratejik personel olarak hizmet veren kamu eczacılarımızı hiçe sayan, hakkaniyet ilkesini çiÄŸneyen ve çalışma barışını bozan SaÄŸlık Bakanlığı Ek Ödeme YönetmeliÄŸini kabul etmiyoruz.

Ä°ÅŸte bu nedenle,

Biz eczacılar,

Kamudaki meslektaÅŸlarımızın emeklerinin hiçe sayılmasına DUR DÄ°YORUZ!

 

Plansız bir ÅŸekilde alt yapıdan ve akademik kadrodan yoksun olarak açılan eczacılık fakültelerine ihtiyacımız olmadığını defalarca dile getirdik. YÖK’e defalarca çaÄŸrı yaptık.

Ä°ÅŸte bu nedenle,

Biz eczacılar,

Uluslararası standartlarda kaliteli bir eczacılık eÄŸitimi için ülkemizde yeni eczacılık fakültelerinin açılmasına DUR DÄ°YORUZ!

 

Eczacıların ve eczanelerin yaygınlığını, kolay eriÅŸilebilirliÄŸini, yetkinliklerinden doÄŸan güçlerini pek çok geliÅŸmiÅŸ ülkede olduÄŸu gibi daha saÄŸlıklı bir toplum için yeniden yapılandıralım istedik. SaÄŸlık hizmetinin kalitesini ve etkinliÄŸini arttıracak projelerimizi defalarca saÄŸlık otoritelerine sunduk. Ama maalesef hep görmezden gelindi.

 

Bizler, kronik hastalık takibi, aşılama hizmetleri gibi pek çok hizmet ile saÄŸlık sisteminin geliÅŸmesine katkı saÄŸlayacak bir modelin baÅŸlatılmasını ve eczacılara bu hizmetlerin karşılığında meslek hakkının verilmesini istiyoruz.

Ä°ÅŸte bu nedenle,

Biz eczacılar mesleğimize yapılan haksızlıklara DUR DİYORUZ!

 

Bir meslek, ona sahip çıkma sorumluluÄŸunu duyan mensupları sayesinde ayakta kalır ve geleceÄŸe taşınır.

Bugün de eczacılar olarak hep birlikte bir hak arama mücadelesinin içindeyiz. Bu mücadeleyi, hak ettiÄŸimiz deÄŸeri alana kadar sürdürmeye de kararlıyız.

 

Bizler, mesleÄŸimizi dürüstlük ve ÅŸerefle yapacağımıza yemin ederek mezun olduk. Ve ÅŸimdi bu yeminin gereÄŸini yerine getirmek için meydanlardayız.

 

ARTIK EYLEM ZAMANI!

 

Bizler, 16 Ekim Pazar günü tüm meslektaÅŸlarımızla, eczane çalışanlarımızla, eczacılık fakültelerinde okuyan genç meslektaÅŸlarımızla ve ailelerimizle birlikte, beyaz önlüklerimizle büyük eczacı mitinginde olacağız.

 

Artık eczacılık mesleÄŸi için ayaktayız!

Artık hastalarımız için ayaktayız!

GeleceÄŸe onurlu bir meslek bırakmak için ayaktayız!

Artık sesimizi duymazdan gelenlere bütün meslektaÅŸlarımızla birlikte tek yürek seslenmek için meydanlardayız!

 

Şimdi zaman, hak arama zamanı!

Şimdi zaman sesimizi duymayanlara duyurma zamanı

Åžimdi zaman tüm yaÅŸanan haksızlıklara DUR DEME zamanı!

 

Ä°laç yokluklarına

Ä°laç fiyat farklarına

Kontrolsüz açılan fakültelere

Eczanelerdeki ekonomik çıkmaza

Kamu eczacılarının hak kayıplarına

Eczacıların yok sayılmasına

Eczacılık mesleğinin değersizleştirilmesine

 

16 Ekim Pazar günü hep birlikte

DUR DİYECEĞİZ!

 

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ VE 54 BÖLGE ECZACI ODASI