7. Uluslararası Farmasötik Kimya Sempozyumu’na Katılım Sağlandı
7. Uluslararası Farmasötik Kimya Sempozyumu’na Katılım Sağlandı
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Uzm. Ecz. Taner Ercanlı, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalı, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Türkiye Aşı Enstitüsü iş birliğiyle Ankara’da düzenlenen 7. Uluslararası Farmasötik Kimya Sempozyumu’na katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Ercanlı, ayrıca aşı üretiminin ve aşının geleceğinin ele alındığı panelde değerlendirmelerde bulundu.
Açılış konuşmasında sağlık alanındaki teknolojik gelişmelere değinen Ercanlı, yapay zekâ, biyoteknoloji ve moleküler modelleme alanlarında yaşanan ilerlemelerin ilaç geliştirme süreçlerine önemli katkılar sunduğunu belirtti. Akademi, kamu kurumları, ilaç sanayisi ve eczacı meslek örgütleri arasındaki iş birliğinin önemine dikkat çeken Ercanlı, bu ortak çalışmaların ilaç üretim süreçlerinin geliştirilmesinde kritik rol oynadığını ifade etti.
Sempozyum kapsamında düzenlenen “Türkiye’de Farmasötik Etkin Madde (API) ve Aşı Üretiminin Güncel Durumu ve Gelecek Stratejileri” başlıklı panelde sektörün mevcut durumu ve geleceğe yönelik hedefleri değerlendirildi. Prof. Dr. Ateş Kara’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan Ercanlı, dünyada eczacıların bağışıklama süreçlerindeki rolünün giderek arttığını söyledi.
Ercanlı, 2020 yılında 34 ülkede eczacılar tarafından aşı uygulaması yapılabilirken, 2025 yılı itibarıyla bu sayının 56 ülkeye yükseldiğini belirtti. Bu ülkelerin 43’ünde eczacıların doğrudan aşı uygulayabildiğini, 29’unda ise aşıları hem reçeteleme hem de uygulama yetkisine sahip olduğunu ifade etti.
Türkiye’de eczacıların henüz doğrudan aşı uygulama yetkisi bulunmadığını hatırlatan Ercanlı, buna karşın aşı farkındalığının artırılması ve soğuk zincir yönetimi gibi konularda önemli bir deneyime sahip olduklarını vurguladı. Eczanelerde aşılama hizmetinin, eczacıların meslek hakkı kazanımlarında kritik bir dönüm noktası olduğunu belirten Ercanlı, gerekli hukuki ve teknik düzenlemelerin yapılması halinde eczanelerin bağışıklama hizmetlerine katkı sunabilecek altyapıya sahip olduğunu sözlerine ekledi.







