ECZACI İÇİN BİRLİK’TE ve BİRLİK’LE AFETİN YARALARINI DAYANIŞMA ile SARACAĞIZ

ECZACI Ä°ÇÄ°N BÄ°RLÄ°K’TE ve BÄ°RLÄ°K’LE
AFETÄ°N YARALARINI DAYANIÅžMA ile SARACAÄžIZ

Değerli Meslektaşımız,

KahramanmaraÅŸ Pazarcık merkezli ilk depremin yaÅŸandığı 6 Åžubat 2023 tarihi itibari ile BirliÄŸimizin koordinasyonunda tüm Bölge Eczacı Odalarımız ve ülkemizin dört bir yanından meslektaÅŸlarımız harekete geçmiÅŸ; bölgedeki vatandaÅŸlarımızın yaralarını sarabilmek, dertlerine deva olabilmek adına seferberlik ilan etmiÅŸtir. Eczacılık mesleÄŸini deÄŸerinin ve meslektaÅŸ dayanışmasının gücünün tüm ülkemizde görünür olmasını saÄŸlamışlardır. Bölge Eczacı Odaları ile koordinasyon halinde tanımlanan ihtiyaç doÄŸrultusunda sahra eczanelerimiz gönüllü meslektaÅŸlarımızın katkıları ile hizmet sunmaya devam etmektedir.

Tüm bunlara paralel olarak deprem felaketinden etkilenen çok sayıda meslektaşımız için de mesleki dayanışma çalışmaları baÅŸlatılmıştır.

•BirliÄŸimizin önceki hizmet binası depremin ilk haftası itibari ile barınma sorunu yaÅŸayan meslektaÅŸlarımız, eczacılık fakültesi öÄŸrencileri ve aileleri için 250 yatak kapasiteli Afet Sonrası Barınma Merkezine dönüÅŸtürülmüÅŸtür.

•Türk Eczacıları BirliÄŸi Artı Sigorta, ilk gün itibari ile sahada eczanesi zarar gören meslektaÅŸlarımız ile irtibata geçerek gerekli hasar tespit ve ilgili sigorta iÅŸlemlerini baÅŸlatmış, 1 Mart itibari ile de ilgili sigorta ödemeleri yapılmaya baÅŸlanmıştır.

•Depremde vefat eden meslektaÅŸlarımızın yakınlarına Türk Eczacıları BirliÄŸi Artı Sigorta Ferdi Kaza Poliçesi kapsamında 100.000 TL ödeme gerçekleÅŸtirilmektedir.

•Depremde hayatını kaybeden meslektaÅŸlarımızın çocuklarına Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti kararı uyarınca öÄŸrenim hayatları boyunca burs imkanı saÄŸlanmıştır.


Bunlara ek olarak, Depremden zarar gören meslektaÅŸlarımızın yaralarını sarmak, ekonomik olarak katkı saÄŸlamak ve bölgedeki eczanelerimizi yeniden ayaÄŸa kaldırmak adına BirliÄŸimiz tüm imkanlarını seferber etmiÅŸ durumdadır. Söz konusu çalışmalar çok yönlü olarak sürdürülmektedir.

Öncelikle,

•Depremden en büyük hasarı gören ve ilgili iÅŸlemlerin Eczacı Odalarımız aracılığıyla yürütülmesinde zorluk yaÅŸanabilecek Hatay, KahramanmaraÅŸ, Adıyaman, Gaziantep ve Malatya illerimizdeki meslektaÅŸlarımıza hasar bilgilerini BirliÄŸimize iletmelerini saÄŸlayacak SMS linkleri ulaÅŸtırılmıştır. Olası soru ve sorunlar için meslektaÅŸlarımızın ulaÅŸabileceÄŸi ÇaÄŸrı numaraları hakkında bilgilendirme yapılmış, ayrıca söz konusu çaÄŸrı alanımızda görev yapan çalışanlarımızın SMS bildirimlerine geri dönüÅŸ yapamamış meslektaÅŸlarımızla iletiÅŸime geçerek gerekli bilgilendirmeleri yapmaları yönünde koordinasyon saÄŸlanmıştır.

•Bu 5 il dışında kalan ve depremden etkilenen diÄŸer illerimizdeki meslektaÅŸlarımızın hasar bildirimlerinin ilgili Bölge Eczacı Odalarımız aracılığı ile yürütüleceÄŸi konusunda ilgili Bölge Eczacı Odalarımıza bilgilendirme yapılmıştır.

Gelen bildirimlere bağlı olarak ilk aşamada,


•Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyetimizin aldığı karar doÄŸrultusunda YardımlaÅŸma Sandığı üyesi olan ve depremde eczaneleri Yıkılan, Ağır Hasar Gören ve Acil Yıkım Kararı alınan meslektaÅŸlarımıza yönelik 250 Bin TL tutarında geri ödemesiz nakit afet desteÄŸi saÄŸlanmasına iliÅŸkin süreç 1 Mart itibari ile baÅŸlatılmıştır.


7 Mart (Bugün) itibari ile bu kapsamda yapılan ödeme miktarı 44 Milyon TL ÅŸeklinde gerçekleÅŸmiÅŸtir. BirliÄŸimize yapılan bildirimler doÄŸrultusunda, geri ödemesiz olarak Türk Eczacıları BirliÄŸince MeslektaÅŸlarımıza saÄŸlanacak bu nakdi afet desteÄŸinin yaklaşık 150 Milyon TL’lik bir bütçeye denk geleceÄŸi hesaplanmış olup afet destek bütçesinin meslektaÅŸlarımıza aktarılmasına iliÅŸkin süreç devam etmektedir.

•Aynı ÅŸekilde Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti kararı ile depremde vefat eden TEB YardımlaÅŸma Sandığı üyesi meslektaÅŸlarımızın yakınlarına saÄŸlanacak 50 Bin TL vefat yardımı ile vefat eden meslektaÅŸlarımızdan eczanesi “yıkılmış veya acil yıkılacak veya ağır hasarlı” olarak belirlenenlere saÄŸlanacak 250 Bin TL tutarındaki afet desteÄŸi BirliÄŸimize iletilen veraset ilamına baÄŸlı kalınarak yakınlarına yapılmaktadır.

2 Mart tarihinde duyurusu yapılan BirliÄŸimizin de kendi kaynakları ile katkı sunacağı “ECZACI için BÄ°RLÄ°KTEYÄ°Z” Destek Kampanyamız kapsamında oluÅŸturulacak fon aracılığı ile eczanesi depremden zarar gören YardımlaÅŸma Sandığı üyesi olmayan meslektaÅŸlarımızın da desteklenmesine yönelik çalışmalara devam edilecektir. Ä°lgili bilgilendirmeler ayrıca yapılacaktır.

Tüm Bölge Eczacı Odalarımızı ve MeslektaÅŸlarımızı, Ä°laç Sanayimizi, Ecza Kooperatiflerimizi ve Dağıtım Kanallarımızı bu süreçte dayanışma içerisinde olmaya, birlikte güçlenmeye, mesleÄŸimizi ve meslektaÅŸlarımızı birlikte güçlendirmeye “Eczacı için Birlikteyiz” dayanışmamıza destek olmaya davet ediyoruz.

Depremden zarar gören meslektaÅŸlarımızın yaÅŸadığı tüm zorlukların üstesinden Birlik’te geleceÄŸiz, afetin yaralarını Hep Birlikte dayanışma ile saracağız.



TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ