BİLİMSEL ECZACILIĞIN 184’ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

BÄ°LÄ°MSEL ECZACILIÄžIN 184’ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

BÄ°LÄ°MÄ°N IÅžIÄžINDA, TOPLUMUN KALBÄ°NDE, Ä°LACIN OLDUÄžU HER YERDEYÄ°Z

 

Ülkemizde bilimsel eczacılığın temellerini oluÅŸturan ilk eczacılık sınıfının kurulduÄŸu ve ilk eczacılık dersinin verildiÄŸi tarih olan 14 Mayıs 1839’dan bugüne tam 184 yıl geçti. Biz eczacılar, 184 yıldan bu yana bilginin ve ÅŸifanın adresi olduk. Toplumun bütün kesimlerine, bilimin ışığında, her türlü koÅŸulda kesintisiz ÅŸifa dağıtmayı görev bildik.

Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak bu yılki 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü temamızı “Bilimin Işığında, Toplumun Kalbinde, Ä°lacın OlduÄŸu Her Yerde Eczacı” olarak belirledik.

Biz Eczacılar, en kolay eriÅŸilebilen birinci basamak saÄŸlık danışmanları olarak; ihtiyaç duyulan her anda, mesleki sorumlulukla hastalarımızın yanında olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceÄŸiz.

Biz Eczacılar, pandemi döneminden doÄŸal afetlere kadar her olaÄŸanüstü koÅŸulda halkımızın yanındaydık. Pandeminin zor koÅŸullarında eczanelerimizde, hastanelerde ve diÄŸer görev alanlarımızda, ilaç eczacılık hizmetlerinin kesintisiz olarak sürmesi için fedakârca çalıştık.

Biz Eczacılar, ülkemizi yasa boÄŸan deprem felaketinde de toplum saÄŸlığını korumak adına en hızlı harekete geçen meslek gruplarının başında geldik. Ülkemizdeki tüm Bölge Eczacı Odalarımızla birlikte, 46 bini aÅŸkın meslektaşımızın desteÄŸi ile vatandaÅŸlarımızın yaralarını sarmak için ilk gün itibariyle organize olduk. Gezici TIR eczanemiz ve 28 adet sahra eczanemizle depremin ilk gününden itibaren 74 gün boyunca kesintisiz ve ücretsiz olarak deprem bölgesinde ilaç eczacılık hizmeti sunduk. Deprem bölgesindeki ilaç ve tıbbi malzemelerin tedarikinin saÄŸlanması için BirliÄŸimizce baÅŸlatılan Afet Yardım Kampanyamız meslektaÅŸlarımızdan gelen bağışlarla büyüdü ve bölgedeki vatandaÅŸlarımız ihtiyaçları olan ilaç ve tıbbi malzemelere ücretsiz eriÅŸebildi.

Bölge Eczacı Odalarımız ile birlikte koordine ettiÄŸimiz Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaklaşık 4 bin 500 gönüllü meslektaşımızla deprem bölgesinde 74 gün boyunca saÄŸlık nöbeti tuttuk. Öyle ki depremden etkilenen Bölge Eczacı Odalarımızın BaÅŸkanları ve meslektaÅŸlarımız kendilerini dâhi unuttular, vatandaÅŸlarımıza canla baÅŸla saÄŸlık hizmeti sundular.

Pandemi, orman yangınları, sel faciası, maden kazası ve son olarak tüm ülkemizi derinden etkileyen deprem felaketi… Büyük acılarla yaÅŸadığımız tüm bu olaÄŸan dışı durumlarda biz eczacılarbirlik ve dayanışmayı önceliklendiren güçlü duruÅŸumuzla, hızlı organize olabilme kapasitemizle ve en önemlisi ilaç uzmanı meslek kimliÄŸimizle her zaman halkımızın ve hastalarımızın yanında yaralarına merhem olduk; dertlerine ilaç olduk.  Ülke insanımız için her daim seferber olarak göreve hazır olduÄŸumuzu sayısız kere tüm dünyaya gösterdik. Uluslararası kuruluÅŸların da takdirini kazanan organizasyon tecrübelerimizle halkımızı hiçbir koÅŸulda ilaçsız bırakmadık.

Ä°çinden geçtiÄŸimiz zorlu süreçlerde çok sayıda meslektaşımızı da yitirdik. Pandeminin o çetin saÄŸlık mücadelesinde 77 meslektaşımızı 24 Eczane Teknisyenimizi 2 Eczacı Odası çalışanımızı görevleri başında kaybettik. 44 meslektaşımızı, 21 eczacılık fakültesi öÄŸrencimizi ve eczane teknisyenlerimizi depremde yitirdik. Her birini saygı, minnet, rahmet ve özlemle bir kere daha anıyoruz.

Toplum saÄŸlığı açısından üstlendiÄŸimiz kritik roller, pandemi ve afetler gibi acı tecrübeler ışığında kamuoyu tarafından daha fazla görünür hale geldi. MeslektaÅŸlarımızın her koÅŸulda gösterdiÄŸi bu fedakârlık karşılıksız kalmadı, eczacıyı toplumun kalbine yerleÅŸtirdi.

BirliÄŸimizin bugüne kadar pek çok platformda da ifade ettiÄŸi üzere, biz eczacılar görünen, görünmeyen pek çok alanda ülkemizde,

  • Toplum saÄŸlığının geliÅŸtirilmesi,
  • Hastaların ilaçlarına ve saÄŸlık hizmetlerine eriÅŸimlerinin güçlendirilmesi;
  • Hastaların ilaç tedavilerine uyumlarının artırılarak tedavi sonuçlarının iyileÅŸtirilmesi 
  • Hastaların etkin, kaliteli, doÄŸru ilaçlara eriÅŸim
  • Kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve saÄŸlık sisteminin sürdürülebilirliÄŸi

gibi konularda eczanelerimizde, kamuda, hastanelerde, akademide, ilaç sanayinde çok önemli hizmetler sunuyoruz.  

Bununla birlikte, geliÅŸmiÅŸ diÄŸer ülkelerde olduÄŸu gibi bizim ülkemizde de eczacıların toplum saÄŸlığına sunduÄŸu hizmetlerin daha etkin mekanizmalarla geliÅŸtirilmesi gerekmektedir. Talep ve önerilerimizin karşılık bulması, toplum saÄŸlığının korunması açısından da son derece önemlidir:

-  BirliÄŸimizin en önemli önceliÄŸi deprem bölgesindeki eczacılarımızın yeniden ayaÄŸa kalkabilmesi için her türlü tedbirin alınması ve hayata geçirilmesidir. Buna iliÅŸkin çalışmalarımız bütün hızıyla devam etmektedir.

-  Hastalarımızın ilaca eriÅŸiminin önündeki engellerin kaldırılması ve ilaç yokluklarının kalıcı bir ÅŸekilde son bulması için tüm paydaÅŸların içinde bulunduÄŸu yeni bir modelin kurgulanması gerekmektedir. Bu politikaların yeniden tanımlanması, hastalarımızın yenilikçi tedavilere eriÅŸimi açısından da kritiktir.

-  Kamuda görev yapan eczacılarımızın uÄŸradıkları hak kayıplarının giderilmesi ve özlük haklarının iyileÅŸtirilmesi için yaptığımız giriÅŸimlerin takipçisiyiz. SaÄŸlık ve tedavi hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan kamudaki meslektaÅŸlarımız hak ettikleri deÄŸeri görene kadar da mücadelemiz devam edecektir.

-  Kontrolsüzce açılan eczacılık fakülteleri ciddi bir istihdam sorunu yaratmaya devam etmektedir. Uluslararası standartlarda kaliteli eczacılık eÄŸitiminin saÄŸlanması ve mesleki sürdürülebilirlik için, ülkemizde yeni eczacılık fakültelerinin açılmaması gerekmektedir. Yeni mezunlar için, artık yeni istihdam politikaları hayata geçirilmeli, kamu kuruluÅŸlarında, özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde, ilaç sanayinde, dağıtım kanallarında ve ilaca iliÅŸkin hizmetlerin yürütüldüÄŸü her alanda eczacı sayısı artırılmalıdır. Kamuda daha fazla eczacı istihdam edilmesi hastalarımızın daha etkin ilaç eczacılık hizmeti almasına katkı saÄŸlayacaktır. Ä°laç sanayinde, ilacın gerçek uzmanı olan eczacıların daha fazla görev almasını saÄŸlayacak kapsamlı istihdam politikaları hayata geçirilmelidir.

-  SaÄŸlık taraması, ilaç yönetimi, saÄŸlığın teÅŸviki ve geliÅŸtirilmesi yönünde eczacılar aracılığı ile sunulan eÄŸitim ve danışmanlık hizmetlerinin etkin ÅŸekilde yürütüldüÄŸü ülkelerde bu hizmetlerin akılcı ilaç kullanımına, kaynakların etkin kullanımına ve saÄŸlık çalışanları üzerindeki iÅŸ yükünün hafifletilmesine sunduÄŸu katkılar açıktır. Eczanelerimizden sunacağımız koruyucu saÄŸlık hizmetlerinin ve hastalık yönetim programlarının ilgili mevzuat düzenlemeleri ile nitelikli, standardize ve eriÅŸilebilir hale getirilmesi bir yandan toplum saÄŸlığının korunması ve geliÅŸtirilmesi hedefine katkı saÄŸlayacak bir yandan da hizmet başına alınacak meslek hakkı ile eczacılık hizmet sunum süreçlerimizi destekleyecektir.

-  Son dönemde meslektaÅŸlarımıza yönelik ÅŸiddet olaylarında ne yazık ki ciddi bir artış bulunmaktadır. Birinci basamak saÄŸlık danışmanı olarak saÄŸlık hizmeti veren eczacılarımızın sundukları bu hizmetin güvenli ortamlarda yerine getirilebilmesinin yetkili makamların görev ve sorumluluÄŸunda olduÄŸunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Eczanelerimizde yaÅŸanan ÅŸiddet olaylarının durdurulması için gereken önlemlerin acilen alınması gerekmektedir.

Biz Eczacılar; 184 yıldır bilimin ışığından ayrılmadık, her ne olursa olsun toplum saÄŸlığına hizmet etmekten vazgeçmedik.

Meslekî tarihimizde çok özel bir yere sahip olan bugünde, bölge eczacı odalarımız, eczacı kooperatiflerimiz, eczacılık fakültelerimiz ve 46 bini aÅŸkın meslektaşımız ile tek ses-tek yürek birlikte ve birlikle olmanın kıvancını yaşıyoruz.

Toplum saÄŸlığının korunması ve geliÅŸtirilmesi, daha nitelikli bir saÄŸlık hizmeti sunulması ve daha iyi bir saÄŸlık ortamının tesisi için yoÄŸun çaba sarf eden bir mesleÄŸin mensubu olmanın gururuyla yolumuzda yürümeye devam edecek, nice 14 Mayıs’ları yine hep Birlik’te kutlayacağız.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ