Herkes İlaca Eşit Biçimde Ulaşabilmelidir

HERKES İLACA EŞİT BİÇİMDE ULAŞABİLMELİDİR
 

                                                                                                                                                                                                           7 Şubat 2014

BASIN AÇIKLAMASI

 

Değerli Basın Mensupları,

BAYER İlaç CEO’su Marijn Dekkers’in kanser ilaçlarını “Batılı zenginler için ürettikleri” sözü bilinen bir gerçeğin itirafı olsa da bizleri ürpertti. Tüyleri diken diken eden bu insanlık dışı açıklamayı ciddi bir talihsizlik olarak düşünmek istiyoruz, zira sağlık sektöründe görev yapan hiç kimsenin böylesine bir beyanda bulunması akıl ve mantık ile açıklanabilecek bir durum değildir.

Dün çeşitli medya organlarında yer alan haberlere göre; Dekkers, Hindistan hükümetinin, firmanın geliştirdiği 67 bin dolara piyasada satılan kanser ilacının patentsiz üretimine onay vermesine karşılık, "Biz bu ilacı fakirler için değil zenginler için ürettik" demişti. Firmanın CEO’su Bay Dekkers‘in açıklaması, tamamen kar odaklı, ceplerini kısa yoldan doldurmaya endeksli sağlık hizmeti anlayışını yansıtmaktadır.

Bu durumun ne “sosyal devlet”, ne de “sosyal ahlak” anlayışıyla bağdaşır bir yanı vardır. Zenginleri üstün tutup yoksulları ölüme terk ediyoruz demenin bir ifadesi olan bu tutumun sağlık hizmeti verdiğini iddia eden bir kurum için etik ve ahlak dışı olduğunu düşünüyoruz.

Sağlık ve ilaca ulaşılabilirlik; kişiler arasında sosyal sınıf, din, dil, ırk, cinsiyet; kısacası hiçbir ama hiçbir ayrım gözetmeden tamamen eşit olmalıdır. Sözü geçen ilaç firmasının da açıklamasında yer alan böylesi ahlak dışı yaklaşımın kısa vadede kendilerine kar getirebileceğini ancak milyonlarca kişinin vebalini de kabullenmeleri gerektiğini bilmeleri gerekir. İnsan sağlığı temelinde, ilaca ulaşım noktasında eşitlik ilkesini benimsemiş bir sağlık meslek örgütü olarak, gücünü cebindeki miktardan alan kuruluşların daima kaybedeceğini düşünüyoruz. Türk Eczacıları Birliği olarak, bu talihsiz açıklamayı yapanları kınıyor; onları aklı, vicdanı ve ahlakı esas almaya çağırıyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ