GAZETECİ RAHMİ TURAN’A YANIT

GAZETECÄ° RAHMÄ° TURAN’A YANIT

18 Åžubat 2019 tarihli Sözcü gazetesinde yer alan Rahmi Turan imzalı, mesleÄŸimize ve meslektaÅŸlarımıza yönelik kabul edilemez ifadeler içeren ve bunun yanında saÄŸlıkta ÅŸiddeti makul gösteren yazıyı ÅŸaÅŸkınlıkla okuduk. Öncelikle Rahmi Turan gibi gazetecilik mesleÄŸine yıllarını vermiÅŸ, mesleÄŸe hizmet etmiÅŸ bir ismin bu yaklaşımından dolayı derinden üzüldüÄŸümüzü belirtmek isteriz. Kendisinin, Türkiye Cumhuriyeti kurulduÄŸundan bugüne halk saÄŸlığının her alanında hizmet veren eczacılarımızın eczanelerinde kesintisiz ilaç ve saÄŸlık danışmanlığı hizmeti verdiÄŸini unuttuÄŸunu, saÄŸlık çalışanlarına yönelik artan ÅŸiddetle ilgili de kelimenin en hafif anlamıyla duyarsız kaldığını görüyoruz.

Rahmi Turan’ın yazısında “Eczanelere gelince… Bunlar da para kazanmaktan baÅŸka bir ÅŸey düÅŸünmeyen ticarethaneler. Halk saÄŸlığı ile ilgileri pek yok” ifadeleri yer alıyor. Eczaneleri, halk saÄŸlığından ayrı tutup ticarileÅŸtirmek, eczacılara yapılabilecek en büyük haksızlıktır. Bizler, canla baÅŸla çalışarak günde 24 saat halk saÄŸlığına katkı sunan bir mesleÄŸin mensuplarıyız. Ä°laca ticari gözle bakmakla itham edilmeyi, kâr uÄŸruna birey ve toplum saÄŸlığını riske atmakla zan altında bırakılmayı kabul etmiyoruz.

Rahmi Turan yazısında aynı zamanda “Çaresiz kalan ve zaten sinirleri zayıf, stres içinde olan yurttaÅŸ SaÄŸlık Bakanlığı’na da tüm eczanelere de aÄŸzına geleni söylüyor. “Böyle sürüneceÄŸime öleyim daha iyi” diyerek reçeteyi yırtıp eczacının suratına atıp oradan uzaklaşıyor” ifadelerine de yer vermiÅŸtir. SaÄŸlık çalışanlarına yönelik sözlü ya da fiziki ÅŸiddeti “masum” gösteren söylemleri için kendisine sadece ÅŸunları söylemek isteriz: Nice deÄŸerimizi saÄŸlıkta ÅŸiddete kurban verdik. Yetmez mi?

Elbette hasta ve hasta yakını ilaç bulamamak konusunda ciddi sıkıntılar yaÅŸadı, yaÅŸamaya da devam ediyor. Ancak, eczacılar da bu sürecin maÄŸdur taraflarından birisidir. Aksini iddia etmek, ilaca dair bu zorlu koÅŸullarda dahi hastasına ilaç bulmak için çabalayan meslektaÅŸlarımıza haksızlıktan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir.

Rahmi Turan’a eczacıların en kolay ulaşılabilir saÄŸlık danışmanları olduÄŸunu bir kez daha hatırlatıyor, ÅŸiddetin her ne sebeple olursa olsun yöntem olarak meÅŸru görülemeyeceÄŸinin altını çiziyor, kendisinin meslektaÅŸlarımıza en azından bir özür borcu olduÄŸunu düÅŸündüÄŸümüzü ifade etmek istiyoruz.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ