24 – 30 Nisan Dünya Aşı Haftası

24 – 30 Nisan Dünya Aşı Haftası

SaÄŸlık alanındaki en önemli buluÅŸlardan biri olan aşılar sayesinde bugüne dek pek çok hastalık ölümcül olmaktan çıkmış, salgınlar önlenmiÅŸ, toplum saÄŸlığının sürdürülebilirliÄŸine katkı saÄŸlanmıştır. Ülkemizde uygulanan kapsamlı aşı politikaları ile takvim dahilindeki aşılar Türkiye’nin her yerinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Aşılama programları toplum saÄŸlığına yaptığı katkının yanı sıra ekonomik ve sosyal kazanımları da beraberinde getirmektedir. Öyle ki Dünya SaÄŸlık Örgütü, bağışıklama hizmetlerini, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve buna baÄŸlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve en maliyet etkili toplum saÄŸlığı müdahaleleri arasında kabul etmektedir.

Son dönemlerde gerek dünyada gerek ülkemizde artış gösteren aşı karşıtlığı ise sürdürülebilir halk saÄŸlığının önündeki en büyük engellerden ve tehditlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yanlış inanışlar ve yönlendirmelerden kaynaklanan aşı reddinin bilimsel dayanağı olmamakla birlikte toplumun tüm kesimlerini riske atmaktadır. Oysa aşıların güvenilirliÄŸi, yapılan çalışmalarla defalarca kanıtlanmıştır. Aşılar, üretim ve dağıtım aÅŸamalarında çok sıkı kontrollerden geçirilmektedir. Bunun yanı sıra aşı üretimi yapan firmalar, aşıların içerisinde bulunan formülleri Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün belirlediÄŸi standartlar ve raporlar doÄŸrultusunda üretmekte; bu firmalar Dünya SaÄŸlık Örgütü tarafından iki yılda bir rutin olarak denetlenmektedir.

Aşı reddinin ülkemizdeki seyrine baktığımızda olumsuz bir tablo ile karşı karşıya olduÄŸumuzu görmekteyiz. 2011 yılında 183 olan aşı reddi sayısı, bugün 40 binleri bulmuÅŸ durumda. Bunun yanı sıra SaÄŸlık Bakanlığı’nın verileri, 2016 yılında yüzde 98 olan aşılama oranının yüzde 96’ya düÅŸtüÄŸünü gösteriyor. Uzmanlar, aşı reddinin 50 binleri bulması durumunda salgınların ortaya çıkacağı, yıllardır görülmeyen hastalıklara yeniden rastlanacağı uyarısında bulunuyor.

Önlenebilir bulaşıcı hastalıklar ve salgınlar ile mücadelede en güvenilir,  en etkin, en uygun maliyetli tedbirlerden olan aşılama programları, saÄŸlık alanındaki tüm paydaÅŸların katılımı ve iÅŸ birliÄŸi halinde çalışması ile istenen seviyeye çok daha etkili bir ÅŸekilde gelecek ve sürdürülebilirliÄŸi saÄŸlanacaktır. Bizler de ülkemizin her yerinde, kesintisiz saÄŸlık hizmeti veren eczacılar olarak ulusal aşılama politikalarının baÅŸarıya ulaÅŸabilmesi ve sürdürülebilir olması adına katkı sunuyor, üzerimize düÅŸen rol ve sorumlulukların bilinciyle çalışıyoruz. Aşıların savunuculuÄŸunu yapmak, konu ile ilgili farkındalık yaratmak, aşı ile ilgili doÄŸru bilinen yanlışları düzeltmek, aşıların güvenilir bir ÅŸekilde teminini gerçekleÅŸtirmek adına çalışmalar yürütüyor; danışanlarımıza aşı ile ilgili tavsiye ve hatırlatmalarda bulunuyoruz.

Halk saÄŸlığını önceleyen bir saÄŸlık meslek örgütü olarak aşıların gerekli olup olmadığının tartışmaya açık bir yanının olmadığını bir kez daha söylüyor, bugüne dek milyonlarca çocuÄŸun hayatını kurtaran, toplum saÄŸlığına, kamu yararına pek çok katkıda bulunan aşılama programlarının önemini bir kez daha vurguluyor; aşı yapılmayan her çocuÄŸun diÄŸer çocukların hayatını ve yarınlarımızı riske attığını hatırlatıyoruz. SaÄŸlık otoritesini ve saÄŸlık alanındaki tüm paydaÅŸlarımızı son dönemlerde artış gösteren ve halk saÄŸlığını tehdit eden aşı reddi ile ilgili birlikte, etkin mücadeleye davet ediyoruz.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ