BASINA VE KAMUOYUNA

Basına ve kamuoyuna,

Gazeteci Soner Yalçın’ın “Kara Kutu” isimli kitabındaki iddialara iliÅŸkin olarak kamuoyunda hekimlik uygulamaları ve ilaç/eczacılık alanlarına yönelik ciddi bir güvensizlik oluÅŸmaya baÅŸladığı izlenmektedir.

SaÄŸlığın tesisinde vazgeçilmez bir yere sahip olan, milyonlarca insanın hayatını kurtaran, bilimsel yetkinliÄŸe sahip hekimlerce reçete edilen ve bilimsel yetkinliÄŸe sahip eczacılar tarafından sunulan ruhsatlı ilaçların; bilimsel gerçeklikten uzak, toplumu yanıltarak insan saÄŸlığını tehdit eden söylemlerle hedef gösterilmesi kabul edilemez. Toplumumuzun saÄŸlık okuryazarlığının yeterli seviyede olmadığı da göz önüne alındığında saÄŸlık ve ilaç alanı ile ilgili topluma yönelik açıklamaların bilimsel temelli, tutarlı ve kanıta dayalı olması zorunluluktur.

Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak iyi biliyoruz ki insan saÄŸlığı ile ilgili yapılacak tartışmalar ancak etik zeminde, bilimin ışığında, akademisyen ve bilim insanlarının öncülüÄŸünde yürütüldüÄŸünde topluma bir yarar saÄŸlar. Kanıta dayalı saÄŸlık uygulamalarına karşı güvensizlik yaratan bu tür ifade ve iddialar ile aslında bilimin itibarı ve saygınlığı zedelenmektedir. Öte yandan bu tür yaklaşımlar, saÄŸlık profesyonellerinin saygınlığını azaltmaktadır.

Ä°nsan ömrünün ortalama 40-45 yıldan 70’li yıllara çıkması, kısa sürede milyonlarca kiÅŸinin ölümüne neden olan salgın hastalıkların kökünün kazınması, çocuk ölümlerinin en aza indirilmesi ve geçtiÄŸimiz yüzyılın kâbusu olan tüberkülozun tedavi edilmesi gibi baÅŸarılar hurafelerle deÄŸil bilimin ışığında geliÅŸen kanıta dayalı modern tıp sayesinde gerçekleÅŸmiÅŸtir. Bugün tedavisinde zorluk yaÅŸanan hastalıkların önlenmesi ve tedavisi de bilimdışı yol ve yöntemlerle deÄŸil yine bilimin ışığında bilimsel çalışmalarla saÄŸlanacaktır.

Halk saÄŸlığının korunması adına gazetecileri, akademisyenleri, hukukçuları, saÄŸlık profesyonellerini ve sivil toplum örgütlerini aklın ve bilimin ışığında birlik olmaya davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ