24 – 30 Nisan Dünya Aşı Haftası

24 – 30 Nisan Dünya Aşı Haftası

Sağlık Aşıyla Koruma Altında

Bugün dünyanın dört bir yanında saÄŸlık çalışanları en ön safta COVID-19’a karşı mücadele ediyor, milyonlarca insan evine kapandı, avantajsız grupların salgınlar karşısında ne denli savunmasız olduÄŸu bir kez daha gözler önüne serildi, tüm ülkelerin sosyal medyasında ve televizyonlarında belki de ilk kez aynı kelimeler kullanılarak aynı konular konuÅŸuluyor. COVID-19’un yayılma hızı ve ortaya çıkardığı yıkım, sistemlerin ne denli kırılgan olduÄŸuyla birlikte bulaşıcı hastalıkların sınır ve sınıf dinlemediÄŸini gösterdi. GösterdiÄŸi bir diÄŸer gerçek ise uluslararası ve ulusal düzlemde sıkı denetimlerden geçen ve güvenilirliÄŸi kanıtlanmış olan aşıların gerekli olup olmadığının tartışmasının çoktan geride bırakılması gerektiÄŸi.

SaÄŸlık sistemleri pandemiye karşı mücadele verirken bilim insanları COVID-19 aşısı için çalışmalarını sürdürüyor. Ve tüm dünya bir laboratuvarlardan birinden gelecek müjdeli haberi bekliyor. Dünya SaÄŸlık Örgütü, 23 Nisan’da dünya genelinde 83 COVID-19 aşısının geliÅŸtirildiÄŸini ve bunların altısının insan denemeleri aÅŸamasında olduÄŸunu açıkladı.

Kolera, kabakulak, difteri, boÄŸmaca, kızamık, menenjit ve hepatit gibi hastalıklar,  COVID-19’dan daha tehlikeli ve ölümcül olmasına raÄŸmen bugün bize daha önemsiz görünüyorsa sebebi aşılarının bulunmuÅŸ olması. Öte yandan dünya tarihine baktığımızda salgınlarda hayatını kaybedenlerin sayısı, savaÅŸlarda hayatını kaybedenlerden daha fazla. Veriler bize çocukluk çağı aşıları yapılmadığı takdirde ülkemizde yılda 14 bin 296 kiÅŸinin, dünya çapında ise 2,5 - 3 milyon kiÅŸinin hayatını kaybedebileceÄŸini gösteriyor. Ulusal aşılama politikaları ise içinden geçtiÄŸimiz süreçte hiç olmadığı kadar önem kazanmış durumda.

Salgın ÅŸartlarında dahi çocukların ve risk grubundaki yetiÅŸkinlerin aşılarını ihmal etmemeleri gerektiÄŸini vurguluyor, aşıyla önlenebilecek hastalıklardan aşılama aracılığıyla korunmasının saÄŸlık sistemlerinin sürdürülebilirliÄŸi için olmazsa olmaz olduÄŸunu hatırlatıyor, bir an evvel daha fazla kayıp vermeden saÄŸlıklı günlere dönmeyi temenni ediyoruz.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ